Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dobry dzień :P.

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Awatar użytkownika
Klaudunia.
Użytkownik
Kontaktowanie:

Dobry dzień :P.

Postautor: Klaudunia. » 29 kwietnia 2012, 12:19

Hej mam na imie Klaudia mam 13 lat i mieszkam w Karsku Myśliborskim.Planuje zakup świnki do końca czerwca.Jak na razie mam 2 zwierze w domu .
Imie :Milek
Rasa: Baran miniaturka
Lubi:bardzo ale to bardzo sałatę .
Nie lubi:kiedy Maja robi się natarczywa.
Obrazek
Obrazek
Imie;Maja
lubi:zabawe z Milkiem traktuje go jak żywą zabawkę
Nie lubi:kiedy mój brat bierze ją na ręce.
Obrazek
Obrazek
A tak se mieszkają:
Obrazek
Oczywiście królik ma otwartą klatkę jak tylko wrócę se szkoły czyli od 14.00 do 22.00:
Obrazek
Obrazek
.Swinka będzie kupiona w celu towarzystwa dla królika .Oczywiście przed tem wysterylizuje królika gdyż chcem samiczkę :D .Miałam już świnkę i królika na raz i świetnie się dogadywali(miałam już w życiu 3 świniaki).Będzie to prawdopodobnie peruwianka.Będzie miała też setkę (mój wujek często jeździ na wystawki do Holandi i Niemczech i często takie klatki przywozi teraz tylko na taką czekam).Bardzo kocham zwierzaki i tylko czekam ,aż znajdzie się jeszcze taki prosiaczek :))) .Który to wszystko dopełni.

Za TM Czworoświń[*] Misia[*] Gaja[*]Sisi[*]Nuna[*]
Milek[*]
Kocham Was na zawsze

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Dobry dzień :P.

Postautor: kin28 » 29 kwietnia 2012, 12:37

Witam :) Z jakiej hodowli bierzesz świnkę? Jaką będzie mieć klatkę, no i karmę? Ale się czepiam :P

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Klaudunia.
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Klaudunia. » 29 kwietnia 2012, 12:41

Karma tak jak dla królika na pewno VL .Klatka setka przeważnie takie wujek przywozi lub większe albo drewniane ale na bank będzie setka.Nw. jeszcze z jakiej hodowli patrzałam na razie na 2 z Szczecina lub adopcja.

Milek[*]
Kocham Was na zawsze

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 29 kwietnia 2012, 12:45

:D To wszystko w jak najlepszym porządku, widać, że będziesz o nią dbać :)
Adopcja to dobry pomysł, ale trzeba by było szukać świnki aspołecznej, bo to zwierzątka stadne.
W Szczecinie jest hodowla Beniemisie, mają fajne Tedduchy :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Klaudunia.
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Klaudunia. » 29 kwietnia 2012, 12:48

Chciałbym Peruwiankę świnki dobrze dogadują się z królikami a po za tym myślę ,że po 2-3 miesiącach kupie 2 ....może ale chyba tak.

Milek[*]
Kocham Was na zawsze

poziomka15
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: poziomka15 » 29 kwietnia 2012, 13:41

Pomimo tego,że świnka z królikiem może się dogadać nie jest to dobre wyjście.
Świnka jak i królik ,,mówią" dwoma różnymi językami i tylko z przedstawicielem swojego gatunku mogą być naprawdę szczęśliwe. To tak jakbyś ty mieszkała sama z gorylem. Też byś z nim mieszkała bo co zrobić ale nie byłabyś szczęśliwa bo nie miałabyś z kim pogadać. No owszem mogłabyś coś tam mówić do tego goryla ale co ci po tym jak on w ogóle nic z tego nie rozumie i Ci nie odpowie. Ty miałabyś jeszcze taki plus,że mogłabyś wychodzić z domu i na mieście spotykać i rozmawiać z ludźmi ale świnka nie może więc jest skazana na Ciebie i na królika. A ani ty ani królik jej nie rozumiecie. Poza tym królik tak jak świnka nie będzie popkorningował,nie będzie kwiczał czy spierał się o kawałek mlecza.. No a poza tym królik może znęcać się nad świnką i wykorzystywać swoją siłę i wielkość. Także jeśli koniecznie chcesz świnkę to weź od razu dwie. A z królikiem najwyżej spotykaj na wybiegu ale nie trzymaj ich razem w klatce! No a poza tym nie trzeba kastrować królika jeśli ma się on spotykać z samiczką świnki. Przecież jej nie zapłodni..

Awatar użytkownika
Klaudunia.
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Klaudunia. » 29 kwietnia 2012, 14:20

Czy ktoś wspominał o wspólnej klatce?Miał już świnke razem z królikiem(milkiem) i dogadywali się nie ukazywał swej wyższości pisze ,że będzie prawdopodobnie 2 świnka (a raczej na pewno) ale jeszcze nie mam pierwszej więc nie rozumiem po co taki "naskok" wiem ,że prosiaki są stadne :roll: .

Milek[*]
Kocham Was na zawsze

poziomka15
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: poziomka15 » 29 kwietnia 2012, 18:05

Nie naskakuję ale piszę bo już niejednokrotnie spotykałam się z ludźmi,którzy tak jak i ty mieli i świnkę i królika i nie dawali sobie przetłumaczyć,że świnka w takim zestawie nie może żyć pełnią szczęścia choć może się tak wydawać. W końcu sama niejednokrotnie widziałam jak świnka siedziała przytulona do królika bądź na odwrót. W każdym bądź razie na pewno nie chciałam Ciebie urazić a jeśli tak to odebrałaś to przepraszam.

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 29 kwietnia 2012, 18:31

Witaj! ;)

poziomka15 pisze:Poza tym królik tak jak świnka nie będzie popkorningował,nie będzie kwiczał czy spierał się o kawałek mlecza..

Poziomka15 króliki też potrafią popkorningować a szczególnie małe jak się cieszą to podskakują bardzo wysoko (wiem, bo mam królika), kwiczeć to nie będzie ale spierać się też nie będzie bo wie, że zawsze dostanie. To dla mnie taki dowód, że świnki ze sobą walczą nawet o głupi kawałek mlecza (jak są razem w klatce). Więc nie wiem (czasami) czy są ze sobą szczęśliwe.

poziomka15 pisze:No a poza tym królik może znęcać się nad świnką i wykorzystywać swoją siłę i wielkość.

Króliki czegoś takiego nie robią, chyba, że naprawdę są agresywne itd. Nie naskakuj już od razu na króliki, że są takie i takie, bo świnki też traktują siebie nawzajem jako worek treningowy. Były takie przypadki, że świnki X gryzła świnkę Y i się na niej wyżyła.

Nie chce się kłócić, ani nic z tych rzeczy tylko chce wyjaśnić fakty. A jeśli już to zapraszam na PW.

Pozdrawiam i Witam nową koleżankę jeszcze raz. :D :D :D

Awatar użytkownika
Klaudunia.
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Klaudunia. » 29 kwietnia 2012, 19:12

Pewnie będzie i 2 świnka ...Ujełaś tak jakbym nie dała sobie nic przetłumaczyć.Choć zrozumiałam za 1 razem :) .Wiem ,że świnki są stadnie po prostu chciałam przez to powiedzieć ,że te pierwsze pare tygodni świnka będzie miała do towarzystwa tylko mnie ,psa i królika.A po za tym dziękuje za miłe powitanie
Gucio01 pisze:Gucio01
kin28 pisze:kin28
;) .Wiem ,że dość duża ilość ludzi ma 1 prosiaka lub królika i 1 prosiaka i nic się strasznego nie dzieje.I nie zgodzę się z tym co mówisz
poziomka15 pisze:
bo tak to ujełaś jakby króliki były puste jak regipsy ...Będę miała pierw 1 prosiaka a po 2-3 miesiącach następnego :) .Nie widzę powodów do dalszej dyskusji na ten temat :roll: .Wiem ,że chciałaś pomóc poziomka ale ja wiem ,że lepiej jak są 2 prosiaki 8-) .

Milek[*]
Kocham Was na zawsze

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”