Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

pomocy

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
olczakas
Użytkownik
Kontaktowanie:

pomocy

Postautor: olczakas » 27 listopada 2013, 18:49

Witam wszystikich ... Wczoraj moje 5-cio letnie dziecko otrzymalo swinke!!! pisze z wykrzyknikami bo uważam ze moja córka jest stanowczo za mala na tak piekne jak i delikatne zwierzatko. Wiem ze temat dotyczy przywitania ale nie wiem gdzie mam to wpisac... Chodzi mi o to ze jestem przerazona bo kocham zwierzaki wszystkie a nie mam pojecia jak tym moim malenstwem mam sie zajmowac. Jestem mama pracujaca i nie mam czasu na przeszukiwanie calego forum prosze o najwazniejsze porady... :(

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: pomocy

Postautor: vagina_denata » 27 listopada 2013, 19:58

No córka jest faktycznie za mała, tak naprawdę to świnkę dostałaś ty, razem z całym dobrodziejstwem inwentarza ;) Ale uważam, że świnka morska to wspaniały towarzysz dla dziecka, sama dostałam pierwszą jak miałam 9 albo 8 lat i uwielbiałam ją :)

Z podstaw:
- świnki powinny mieszkać w grupach, a minimum w parkach. Rozważ dołączenie drugiej świnki tej samej płci (koniecznie tej samej), bo samotne świnki łatwo wpadają w otyłość, apatię i w efekcie gorzej się chowają i krócej żyją.
- klatka na dwie świnie musi mieć min. 100 cm x 50 cm, na jedną świnię ostatecznie może być 80 cm x 40 cm. Sprawdź wymiary klatki, świnki potrzebują przestrzeni i w małej klatce nie będzie się dobrze czuła. Jak futrzak się już nieco oswoi zacznij go wypuszczać z klatki, niech sobie połazi po mieszkaniu i pozwiedza, to ważne dla zdrowia fizycznego i psychicznego świnki.
- w temacie żywienia rzuć okiem na to:
viewtopic.php?f=7&t=5114
viewtopic.php?f=7&t=6773
viewtopic.php?f=7&t=5105
- oswajanie: świnki generalnie oswajają się bardzo łatwo, ale to płochliwe zwierzęta i trzeba zaprzyjaźniać się z nimi z wyczuciem. Dobrze jest zacząć ten proces od dopieszczania świnki jedzeniem podawanym z ręki, powinna po kilku dniach się ośmielić, brać przysmaki i pozytywnie reagować na głaskanie. Jednocześnie świnki są bardzo delikatne i wrażliwe na ból, więc pilnuj, żeby córeczka nie ścisnęła jej za mocno czy nie pociągnęła niechcący za futerko, bo sierściuch się zeźli i nie będzie chciał z nią przebywać.
- jak się śwince za rzadko sprząta to cuchnie jak siedem piekieł. Pamiętaj o wymienianiu trocin minimum raz w tygodniu, a najlepiej dwa razy. Na kuwecie będzie się tworzył osad z moczu świnki, taki biały, usuwa się to octem albo kwaskiem cytrynowym.

Czy coś jeszcze chcesz wiedzieć? :)

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Re: pomocy

Postautor: merida91 » 27 listopada 2013, 20:14

Co ważne jak podnosisz świnkę to musisz ją chwytać pod zadek i pod łapki, bo świnki mają bardzo słabe kręgosłupy :)

Wróć do „Powitania”