Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Cześć :-)

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Awatar użytkownika
doris
Użytkownik
Świnki morskie: Tesi (:
Kontaktowanie:

Cześć :-)

Postautor: doris » 15 grudnia 2013, 21:13

Od wczoraj jestem posiadaczką świnki morskiej, rozetki :D Wcześniej miałam tylko chomiki, więc nie wiem jeszcze jak w praktyce dobrze zajmować się moim nowym zwierzątkiem :blush: Zakupiłam świnkę w sklepie zoologicznym. Po dotarciu do domu położyłam ją w klatce razem z otwartym pudełkiem w którym do mnie dotarła. Siedziała ciągle w tym pudełku i się nie ruszała, dopiero w nocy zjadła trochę karmy i wróciła do niego. Dzisiaj przeszła z pudełka do domku i siedzi tam cały dzień. Nie jestem pewna jak mam zacząć oswajanie, ale na razie dam jej czas żeby przyzwyczaiła się do nowego otoczenia itd. Póki co jest troszkę wystraszona, co jakiś czas wychodzi po jedzonko ale boi się kiedy ktoś podchodzi do klatki i ucieka :( Jak długo to potrwa? ;)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Re: Cześć :-)

Postautor: merida91 » 15 grudnia 2013, 21:54

Powinnaś ją karmić z ręki, dać najpierw się powąchać, później przysmak, tak aby kojarzyła Twój zapach. Warto też ją wyciągać, brać na kolana, pieścić. Jaki stary jest prosiaczek?

Awatar użytkownika
doris
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: doris » 15 grudnia 2013, 22:51

tylko właśnie problem w tym, że się mnie boi :( Wychodzi z domku i je kiedy stoję przy klatce, ale kiedy chciałam jej dać kawałek sałaty z ręki to stała chwilę w bezruchu i uciekła :( Nie wiem czy powinnam ją wyciągać z klatki, ona chyba za bardzo się zestresuje.

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 18 grudnia 2013, 23:39

hej :) Świnka dalej sie boi?

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
doris
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: doris » 19 grudnia 2013, 0:09

Po tym jak wyciągnęłam ją pierwszy raz z klatki to już dużo mniej :) Teraz ją codziennie wyciągam, głaszczę ją, a ona grucha i się tak wtedy śmiesznie trzęsie, czytałam że to dobrze :D Myślę, że za niedługo powinna się przyzwyczaić :D

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 19 grudnia 2013, 9:34

Widzisz :) U mnie nawet największy uciekinier dał się oswoić :) Teraz biega z psem i bawi się w fryzjera :)

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 19 grudnia 2013, 13:48

to dobrze ze sie pomalu oswaja :D u mnie z Rokim bylo podobnie chociaz mam go od malusiego, a skoro mowa o psie to moj o dziwo polubil Rokiego, nie jest taki zazdrosny, lata za nim, wącha go, ale nie dziabie, tylko jak ma swoje problemy i chce polatac za suczkami to wtedy lize Rokiego po pysiu (bo mysli ze to dziewczynka albo to gej :P), ale nic strasznego sie wtedy nie dzieje, Roki po prostu mu zwiewa a wtedy wolam psa do siebie by nie cudowal nic ;p

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
doris
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: doris » 20 grudnia 2013, 17:37

ja mam 3 pieski, ale raczej wolę żeby się nie spotkały ze świnką :blush:

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca