Dzisiaj jest 9 września 2010, 00:10

dlaczego świnki tak szybko odchodzą? przyczyny zgonów

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.

dlaczego świnki tak szybko odchodzą? przyczyny zgonów

Postautor: użytkowniczka » 27 lipca 2010, 02:07

Od dłuższego czasu planuję zakup świnek morskich, wiem już jakie, coraz więcej o nich czytam.... jednak gdy weszłam na "tęczowy most" , przeraziłam się! czytam czytam i prawie każda świnka umiera nagle, mając kilka miesięcy lub 2-3 latka... jak to możliwe?? jestem przerażona, teraz się boję, bo nie chcę żeby moje maleństwa też to spotkało...
Wiem jak straszna jest śmierć ukochanego zwierzaka...do tej pory miałam chomiki i myszoskoczki, wiadomo, mniej wymagające, spokojnie dożywały starości i ze starości umierały, jednak ostatnie chwile z nimi.... ich skręcające się z bólu chłodne ciałka, rozdziawione pyszczki błagające o tlen i oczka jak spodki...to dla mnie za wiele. Dla mnie śmierć maleńkiego gryzonia z którym mam dosyć krótki kontakt to tragedia, tym bardziej nie wyobrażam sobie takich przedwczesnych niespodzianek u dużych świnek, które byłyby dla mnie niczym pieski...
Do tej pory o tym nie myślałam. Myślałam tylko jak dobrze będzie ze mną moim świnkom, uspokojona byłam tym, że doświadczony hodowca przekaże mi cenne rady. Teraz zaczynam się bać !

Napiszcie proszę, jakie są przyczyny takiego krótkiego żywota świnek? czy to przypadki, czy rzeczywiście jest ze świnkami tak trudno? na co należy uważać? czytałam, że częstą przyczyną zgonów u świnek są przerośnięte siekacze (?), co jeszcze? uspokójcie mnie jakoś bo dla mnie to szok :zdziwiony:
użytkowniczka
Użytkownik

Świnki morskie: planowane na przyszły rok - skinny i lunkarya :-)

Re: dlaczego świnki tak szybko odchodzą? przyczyny zgonów

Postautor: weeb » 27 lipca 2010, 10:47

Trochę Cię uspokoję. Jedna z moich świnek jest już bardzo bliska skończenia 7 lat, druga ma już 5 i obie mają się dobrze. Takich przypadków jest więcej, chociażby na tym forum. Prawdopodobnie bardziej zwróciłaś uwagę na tamte tematy, bo i znajdą się takie, kiedy świnki dożywały sędziwego wieku.

Świnki rzeczywiście są dość delikatnymi zwierzętami i należy zwracać szczególną uwagę na uzębienie, zmiany skórne i wszelkie inne niepokojące rzeczy. Mają też bardzo wrażliwy układ pokarmowy, kilkudniowa „przerwa” w jedzeniu może skończyć się tragicznie.
Obrazek
weeb
Administrator

Świnki morskie: Pigi, Alfa

Postautor: Karena » 27 lipca 2010, 20:48

Świnki są delikatnymi zwierzętami wrażliwymi na przeciągi, upały, ich chorowitość może wynikać też z tego, że często rozmnażane są w obrębie jednej populacji, tzw. chów wsobny. Często już ze sklepu zoologicznego przynosimy do domu chorą świnkę.
Zawsze możesz nabyć świnkę u zarejestrowanego hodowcy, ale nigdy nie będziesz miała 100% pewności, że świnka nigdy nie zachoruje.
Jeżeli chodzi o przerost zębów, to często przerastają trzonowce (w głębi pyszczka, do obejrzenia tylko u weterynarza, który używa do tego celu odpowiedniego przyrządu).
Duszek [*]
Karena
Użytkownik

Postautor: kamilcia8320 » 1 sierpnia 2010, 11:20

Świnki dlatego odchodzą najczęściej z takiego powodu gdy ich spotyka `tragiczna śmierć` po przez w padnięcie pod samochód widziałam to na własne oczy!!! ale terz i ludzie przyczyniają się do tego i potem wychodzi `tragiczna śmierć` kamilcia8320.http://poznajdate.com :D
kamilcia8320
Użytkownik

Wróć do Ogólnie