Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dziwny dźwięk

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Krzak
Użytkownik
Świnki morskie: Miki i Czekoladka
Kontaktowanie:

Dziwny dźwięk

Postautor: Krzak » 13 sierpnia 2025, 23:37

Od jakiegoś czasu, podczas trzymania jej na kolanach, słyszę od mojej młodszej świnki (6 miesiecy) niecodzienny odgłos. Przesłuchałam wiele dźwięków dostępnych na internecie, ale ten absolutnie do żadnego mi nie pasuje. Brzmi trochę jak gruchanie gołębia.
Najpierw podejrzewałam chorobę, ale odrzuciłam tą myśl, gdy upewniłam się, że robi go tylko wtedy, gdy rozłoży się na mnie. (Doslownie kładzie się plackiem, łapek kładzie wygodnie na podusi i leży. Nawet czasami przymyka oczka.)
Czy ktoś coś wie? Doradzi? Jeśli jest niezadowolona, to czemu się kładzie?
https://youtu.be/mO_G1sj7Lu8?si=NKBR7B33y9LUTVvB <- Filmik na yt z dźwiękiem.

Awatar użytkownika

lusiaaaa
Użytkownik
Świnki morskie: Boberek
Kontaktowanie:

Re: Dziwny dźwięk

Postautor: lusiaaaa » wczoraj, 2:22

Hejka, ogólnie to obejrzałam załączony filmik i mogę powiedzieć, że możesz być spokojna, bo świnka wydaje typowe dźwięki zrelaksowania. Jeśli wtedy nie ucieka, nie próbuje się chować, nie podgryza cię, to czuje się komfortowo i bezpiecznie. A w ogóle jak w dodatku przymyka oczka to znaczy, że jest jej dobrze. Wszystko co napisałaś (to specyficzne gruchanie, przymykanie oczu i kładzenie się plackiem) wskazuje na to, że jest jej wygodnie, miło i przyjemnie, relaksuje się! Aż uśmiech się sam pojawia na twarzy gdy widzi się taką wychillowaną świnkę haha

Krzak
Użytkownik
Świnki morskie: Miki i Czekoladka
Kontaktowanie:

Re: Dziwny dźwięk

Postautor: Krzak » wczoraj, 19:34

Ojezu, dobra. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Myślałam, że robię coś źle. Jestem zestresowana, bo moja druga, starsza świnka niestety podupada mi na zdrowiu i cały czas jeździmy z nią po weterynarzach. Bałam się, że ona też coś łapie.