Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Pazurki,jak je obciąć?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
elvirka96.n
Użytkownik
Świnki morskie: mały,gładkowłosy milutki Pikuś

Pazurki,jak je obciąć?

Postautor: elvirka96.n » 9 października 2012, 16:41

Dobra to będę się streszczać-Jak obciąć śwince pazurki żeby nie obciąć za bardzo ale też nie za słabo(ja nigdy nie miałam zwierzaka co mu się obcina pazurki)

Nie każdy kto ma zwierzę,lubi zwierzęta.Niektórzy mają je tylko dla zabawy.PAMIĘTAJ!!!ZWIERZĘTA TO NIE ZABAWKI I NIE MOŻNA SIĘ NIMI BAWIĆ.ONE TEŻ MAJĄ UCZUCIA I CHCĄ BYĆ KOCHANE.NIE RÓB IM KRZYWDY!!!

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Pazurki,jak je obciąć?

Postautor: Konto usunięte » 9 października 2012, 16:45

http://2.bp.blogspot.com/-x62yP5XJ8UM/T ... azurki.jpg <--- tam masz pokazane, jak pazurek powinien prawidłowo wyglądać bo obcięciu. Jeśli twoja świnka ma "przezroczyste" pazurki, to tnij tak, aby nie uszkodzić nerwu. Jeśli jednak nerwy są niewidoczne, to proponuję ci udać się do weta. On pokaże co i jak. Są też specjalne nożyczki do obcinania pazurków, jeśli chciałabyś ułatwić i tobie i swince każde obcinanie :)

Awatar użytkownika
elvirka96.n
Użytkownik

Postautor: elvirka96.n » 9 października 2012, 16:52

ja mam specjalne cążki do pazurków ,moja świnka nie ma przezroczystych a wet w moim mieście nie leczy świnek :cry:

Nie każdy kto ma zwierzę,lubi zwierzęta.Niektórzy mają je tylko dla zabawy.PAMIĘTAJ!!!ZWIERZĘTA TO NIE ZABAWKI I NIE MOŻNA SIĘ NIMI BAWIĆ.ONE TEŻ MAJĄ UCZUCIA I CHCĄ BYĆ KOCHANE.NIE RÓB IM KRZYWDY!!!

Awatar użytkownika
elvirka96.n
Użytkownik

Postautor: elvirka96.n » 9 października 2012, 16:53

ja już widziałam takie wykresy ale w praktyce boję się że coś mu zrobię

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 9 października 2012, 16:55

A nie masz jeszcze jakiegoś weta? Bez przesady, musi jakiś być. Może dalej, ale jest. Kiedyś musi być ten pierwszy raz ;) Skoro wykresy widziałaś, to wiesz, jak powinnaś obciąć.
Skoro ma nieprzezroczyste, to staraj się obciąć "na oko". Wiesz, jakiej długości były pazurki twojej świnki po przyjeździe do domu, więc postaraj się dorównać tamtym. A czy obcinanie ich teraz jest konieczne?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 9 października 2012, 16:59

Obetnij tak okolo 2mm jak się boisz na pewno nie naruszysz rdzenia , najlepiej wrzuć fotki pazurków to będzie nam łatwiej ci doradzić

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 9 października 2012, 17:10

poswiec na nie latarka od dolu to zobaczysz koniec zywej tkanki. sorry ze bez pl znakow, pisze z telefonu :p

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 9 października 2012, 17:13

vagina_denata pisze:poswiec na nie latarka od dolu to zobaczysz koniec zywej tkanki. sorry ze bez pl znakow, pisze z telefonu :p

Nie słyszałam o tym :) Przyda się :P
No właśnie, wrzuć zdjęcia. Bo świnka jest u ciebie dopiero miesiąc (?) i nie wierzę, żeby miała za długie pazurki.

Awatar użytkownika
elvirka96.n
Użytkownik

Postautor: elvirka96.n » 9 października 2012, 21:18

jeszcze nie ma długich ale na pewno będzie miała za jakiś czas a już chce wiedzieć,a jak się wrzuca zdjęcia do postów?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 9 października 2012, 21:25

Wchodzi na np. http://tinypic.com/, tam wrzucasz zdjęcie, a potem możesz dać w linku do posta.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”