Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

zmiana zachowania

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
monika1986
Użytkownik
Kontaktowanie:

zmiana zachowania

Postautor: monika1986 » 5 listopada 2012, 13:35

witam. 2 dni temu jedna z moich świnek urodziła 2 maluszki (została kupiona z niespodzianką) i od tamtej pory zrobiła się agresywna wobec swojej młodszej koleżanki odpycha ja co chwilę bucha w nią pyszczkiem i przegania ją non stop. dodam tylko że ta młodsza samica nie jest agresywna ani wobec maluchów ani wobec mamy jest bardzo spokojna i wręcz płochliwa (właściwie to jest strasznie bojaźliwa gdy tylko ją z klatki wyjmuje ucieka i strasznie rozpaczliwie piszczy jak bym jej coś złego robiła- czemu?). pytanie brzmi co zrobić z nimi szkoda mi tej młodszej że tak ja mamuśka ustawia ale gdy je rozdzieliłam młodsza strasznie rozpaczała i gryzła klatkę nie wiem co zrobić rozdzielić je czy pozostawić samym sobie może to im minie. proszę o pomoc

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: zmiana zachowania

Postautor: Konto usunięte » 5 listopada 2012, 13:40

Jeśli nie robi jej krzywdy to zostaw , mamuśka broni młodych ale jak zobaczy że młodsza nic im nie robi to za jakiś czas się uspokoi chyba że zacznie gryźć młodszą to wtedy rozdziel ja na razie bym zostawiła je :)

Awatar użytkownika
monicace
Użytkownik
Świnki morskie: Zosia, Mania
Kontaktowanie:

Postautor: monicace » 5 listopada 2012, 14:26

Świnki mają różny charakter i widocznia ta młodsza świnka nie jest jeszcze oswojona i kiedy ją wyjmujesz z klatki boi się. Co do kwestii rozdzielania zgadzam się z Emi, póki nie ma gryzienia zostaw je razem. :)

Obrazek
Obrazek

monika1986
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monika1986 » 5 listopada 2012, 17:32

ok narazie pozostawie je razem zobaczymy jak bedzie dodam jeszcze ze wcześniej tak nie było dopiero od kiedy pojawiły sie maluchy. mało tego obawiam sie czy druga samiczka też nie bedzie ciężarna bo była kupiona w tym samym sklepie i była z samcem w klatce ale miała zaledwie 4 tygodnie a teraz troche jej sie przytyło i kiedyś tak nie rozpaczała gdy ja łapałam i nie uciekała po całej klatce jak myślicie możliwe to?

Awatar użytkownika
monicace
Użytkownik
Świnki morskie: Zosia, Mania
Kontaktowanie:

Postautor: monicace » 5 listopada 2012, 17:40

No jest pewne prawdopodobieństwo, że może być ciężarna. Wydaje mi się, że samiczki mogą być zapłodnione właśnie od 4 tygodnia, ale na pewno są wyjątki i może się to stać także jeszcze wcześniej. Idź do weta, wtedy rozwiejesz wątpliwości.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
miłoszek
Użytkownik
Świnki morskie: Miłosz
Kontaktowanie:

Postautor: miłoszek » 10 marca 2013, 14:13

Mama po prostu broni młodych - jeśli się nie gryzą itp. zostaw je w jednej klatce. :)

Świnka morska - ciekawe zjawisko :D

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 10 marca 2013, 14:14

miłoszek
Nie odświeżaj starych wątków. :)

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca