Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnkowe zachowanie!!!

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Madlen
Użytkownik
Świnki morskie: Biszkopt :)
Kontaktowanie:

Świnkowe zachowanie!!!

Postautor: Madlen » 27 listopada 2012, 12:33

Ze względu że jestem nowa mam wiele pytań:) Mam nadzieje że nie ma takiego tematu bo szukałam ale nie mogłam znaleźć tak wiec...

Chciałam się zapytać czy to normalne że mój świnek jest cichy? Znaczy się pogruchuje sobie czasami jak mam go na kolanach i go głaszcze i czasami w klatce ale to tak sporadycznie... Na kolanach jak mam go wydaje mi się że jest mu dobrze bo leży rozciągnięty i nawet kilka razy ziewnął... ale jednak jest taki spokojny jak go biorę na ręce chce się położyć i leżeć sobie na poduszce albo na kolanach i nie przemieszcza się nigdzie...po prostu grzecznie sobie siedzi i się tak wtula:) Ale nie wygląda na chorego wydaje mi się że wszystko jest ok... tyle ze wydawało mi się że świnki są strasznie ruchliwe... Czy to znaczy ze mam STRASZNEGO leniucha? Czy to normalne zachowanie ?

Elvis i Elza na zawsze w moim sercu...[*]

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Świnki morskie: Lilly:)
Kontaktowanie:

Re: Świnkowe zachowanie!!!

Postautor: Patrycja » 27 listopada 2012, 16:13

witam cię, gratuluję w takim razie spokojnego świniaczka znaczy to że pewnie ma taki spokojny charakterek, na pewno jest zdrowy więc się nie martw ,poza tym wiele świnek które mieszkają same są spokojne, gdybyś w przyszłości zdecydowała się na drugą świnkę to świnek na pewno byłby bardziej żywszy i ruchliwy .Sama wiem z doświadczenia że jak moja Cindi była sama była cichutka jednak jak dołączyła do niej Lilli to już nie ta sama świnka ,teraz to są kochane popkorningujące wariatki ;)

Awatar użytkownika
Madlen
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Madlen » 27 listopada 2012, 18:18

Dzięki wielkie :) Bo strasznie się już bałam :) W przyszłości pewnie sprawie mu jakiegoś kolegę tyle obawiam się sprzeczek... Bo jednak to samczyk :)
Pozdrowienia dla Cindi i Lilly no i oczywiście dla Ciebie:)

Obrazek

Awatar użytkownika
Aperea
Hodowca
Świnki morskie: Hodowla Rasowych Świnek Morskich - APEREA
Kontaktowanie:

Postautor: Aperea » 28 listopada 2012, 9:45

Jeśli sprawisz mu kolegę młodszego problemów być nie powinno :-). Sama wielokrotnie łączę dorosłe, dojrzałe samce, które aktualnie mają przerwę od krycia z młodziakami miesiąc, dwa i jedyny "problem" jaki się pojawia to próba kopulacji podejmowana przez starszego świniaka :-P, ale krzywda sama się nie dzieje, tylko trochę szumu zanim podekscytowanie opadnie :-). Jedyna zasada jaka tu obowiązuje to nigdy nie łączyć dwóch dorosłych samców, które miały styczność z samicą (były rozmnażane czy to celowo czy przypadkowo).

Awatar użytkownika
Madlen
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Madlen » 28 listopada 2012, 13:59

Jeszcze raz dzięki :) za jakiś czas pomyśli się o kumplu dla Biszkopta. Na razie jednak razem się oswajamy ze sobą :)

Obrazek