Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czy dobrze oswajam świnkę?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Świnki morskie: Mika, Fela, Franek (niestety oddany), Toffi [*]
Kontaktowanie:

Czy dobrze oswajam świnkę?

Postautor: surowka » 24 stycznia 2013, 22:31

Witam. Chciałam tylko prosić o poradę co do oswajania świnki i zapytać czy dobrze wszystko robię? Świnkę mam od poniedziałku, jest ona młodziutka, ma niecałe 3 miesiące natomiast sporo przeżyła, bo po pierwsze była najmniejsza z miotu i rodzeństwo dało jej popalić, po drugie zmiana miejsca zamieszkania i właściciela, a po trzecie okazało się, że mała ma świerzbowca i wczoraj miała zastrzyk, a będzie ich jeszcze ok. czterech raz w tygodniu. W związku z tym Mika jest płochliwa i wystraszona. Gdy ktoś wchodzi do pokoju ucieka i chowa się pod hamakiem. Z domku prawie nie korzysta. Jeśli ja siedzę dłużej w pokoju i np. oglądam film lub korzystam z komputera to wychyla się, chodzi powoli po klatce (robi to dość nietypowo, jednak weterynarz tego problemu jeszcze nie zdiagnozował), bierze jedzonko itp. jednak gdy wstanę lub wykonam gwałtowny ruch znowu się chowa. Ja na razie nie chcę jej bardziej straszyć, więc rano tylko ją delikatnie głaszczę, dam jej jedzonko i świeżą wodę, natomiast wieczorem wyciągam ją z klatki, podaję wit. C prosto do pyszczka i wtedy dłużej trzymam na rękach, przytulam i głaszcze ale tylko 3-4 minutki żeby jej nie wystraszyć. Tak jak wyżej czy wszystko robię dobrze? Myślę, że ze względu na wożenie do wet. i zastrzyki szybko nie zostaniemy przyjaciółkami jednak nie chcę tego dodatkowo czymś zepsuć. Dodam tylko, że mała ma niesamowity apetyt i poza wymienionymi wyżej wszystko wydaję się być okej.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Re: Czy dobrze oswajam świnkę?

Postautor: Asia909 » 25 stycznia 2013, 14:25

świnka jak na swój wiek to dużo przeszła. Stres zrobił swoje. Poczekaj, bądź cierpliwa. Świnka jest u ciebie dopiero od poniedziałku więc może potrzebuje więcej czasu aby się zaaklimatyzować. Możesz jej podawać jedzenie z ręka aby poczuła twój zapach.

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Awatar użytkownika
Ronney
Użytkownik
Świnki morskie: Ronney[*] , Franek, Ptyś.
Kontaktowanie:

Postautor: Ronney » 25 stycznia 2013, 18:14

Wszystko zależy od świnki. Też teraz mam nową, młodą - 2-miesięczną,
Codziennie biore ją na ręce, raz lub dwa razy. Głaszcze, daje jej smakołyki i mówię do niej, Po ok 15 min zaczyna się wiercić i podgryzać, wiec odkładam ją na ziemie w kierunki klatki i pozwalam, że by sama do niej pobiegła.

jest jeszcze plochliwa, ale licze, że z czasem jej minie :)

Obrazek

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Świnki morskie: Mika, Fela, Franek (niestety oddany), Toffi [*]
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 25 stycznia 2013, 22:10

Moja Mika niestety nie chcę jeszcze jeść ode mnie z ręki. Jeśli położę jedzonko i się odsunę to podejdzie, ale żeby wzięła mi z dłoni to chyba jeszcze za wcześnie. W sumie to się nie dziwie, bo maleństwo dużo przeszło i pewnie się boi że znowu gdzieś będzie przeniesiona itd. a przed nami jeszcze 4 wizyty u weterynarza. Ale damy radę, będę cierpliwa. Niech się oswaja swoim tempem :)