Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Niewyżyta świnka?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
malheureux
Użytkownik
Świnki morskie: Binusia i Petit :)
Kontaktowanie:

Niewyżyta świnka?

Postautor: malheureux » 3 lutego 2013, 21:49

Witam wszystkich.
Mam w domu dwie świnki - samiczki. Jedna (starsza) ma już rok i miesiąc, a młodsza nieco ponad pół roku. Od 5 miesięcy są razem. Na początku były małe sprzeczkia a potem przez kilka miesięcy było już wszystko w porządku. Do dzisiaj, gdyż zauważyłam, że młodsza świnka inaczej się zachowuje. Nigdy nie żyła z samcem (jedynie w sklepie była z dwoma samczykami, ale wówczas miała tylko 1 miesiąc), a ta starsza owszem i urodziła z tego tytułu 3 świnki. Problem jest w tym, że ta młodsza świnka mówiąc wprost próbuje kopulować ze starszą świnką. Starszej najwidoczniej nie podoba się to, ucieka, głośno pokwikuje i próbuje ją odganiać i próbuje coś jakby wierzgać tylnymi łąpkami. Czy jest to spowodowane tym, że ta młodsza po prostu dojrzała? Przejdzie jej to?

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Niewyżyta świnka?

Postautor: vagina_denata » 4 lutego 2013, 0:46

To nie jest zachowanie seksualne, zwykła oznaka dominacji. Nie przejdzie jej, chyba, że będzie na tyle pewna swojej pozycji w stadzie, że przestanie okazywać swoją władzę.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Re: Niewyżyta świnka?

Postautor: Fafka123 » 4 lutego 2013, 10:29

To tak jak z psami ;) Mnie by to nie dziwiło zbytnio (a niedługo również będę przechodzić akcję łączenie) ponieważ widziałam jak hierarchię ustalają psy babci z moim.

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają