lukasjio pisze:Miała kolbe(plastikowy patyk oblepiony ziarnami itd.)tylko że nieje:P
Zacznie jeść tylko nie wyciągaj z klatki Chrumka tez nie jadla przez ok. 2-4 tyg. ale w końcu zjadła całą i teraz ma kolejną Może muszą sie jakos przyzwyczaić do patyka
samadhi2 pisze:witam serdecznie. wiem,ze to moze dziwne pytanie,ale czy swinkom podajemy surowe buraczki?
Buraki są lekkostrawne, nie działają tucząco i są mlekopędne - przynajmniej jeśli chodzi o buraki półcukrowe Miałam o tym dziś na hodowli świń, znaczy się trzody chlewnej Ale chyba tak samo działają na inne zwierzaki
Mój Zefir uwielbia wlasnie to kolorowe a ziaren nie je! a co mozna dawać śwince oprócz karmy, jabłka, marchewki, siana, zieleninki(w lecie)a w zimie co mozna jeszcze dawać ??bo juz pomysłów nie mam!
Najnowsza moja wiedza: Zimą podawać siano, ziarna i inne suche. Z warzyw tylko jabłko i kapusta są bezpieczne-informacje od weterynarza. Reszta warzyw (nie dotyczy to warzyw z własnego ogródka bez nawozów i chemikaliów) może uczulać. szczególnie sałata. Zimą w warunkach naturalnych sałata nie rośnie, więc jest sztucznie "pędzona".
[quote="kaskarz"] Z warzyw tylko jabłko i kapusta są bezpieczne-informacje od weterynarza. Reszta warzyw (nie dotyczy to warzyw z własnego ogródka bez nawozów i chemikaliów) może uczulać. szczególnie sałata. Zimą w warunkach naturalnych sałata nie rośnie, więc jest sztucznie "pędzona".[/quote]
A ja słyszałam, że to kapusta jest dużo bardziej niebezpieczna od sałaty :unsure: A poza tym jabłko nie jest warzywem
Podobno najgorsza jest sałata lodowa. Odziałowuje prawie że trująco na organizm świnki.
[ Dodano: 09 Grudzień 2006, 14:49 ] [quote="Ewcia"]A ja słyszałam, że to kapusta jest dużo bardziej niebezpieczna od sałaty :unsure: A poza tym jabłko nie jest warzywem [/quote]
Oczywiście- jabłko nie jest warzywem-to z rozpędu. Ja mam takie informacje od dwóch róznych weterynarzy. Chodzi coś o zawartość aminokwasów, jednak nie zapamiętałam dokładnie. Przy najbliższej wizycie dopytam.