Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dwie świnki = dwie różne karmy. Jak temu zaradzić?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
LadyBlue
Użytkownik
Świnki morskie: Kubuś i Tymek,
oraz pies - Drops
Kontaktowanie:

Dwie świnki = dwie różne karmy. Jak temu zaradzić?

Postautor: LadyBlue » 2 września 2012, 13:50

Witajcie,

Jak już wiecie - od czwartku mam w domu nowego prosiaczka. Mój problem polega na tym że od małego był przyzwyczajony do karmy Versele Laga Cavia Crispy. Kuba natomiast do tej pory był karmiony Cavia Complete, ale jemu najwyraźniej inna karma też odpowiada.
Problem polega na tym że panowie wybierają sobie to co im pasuje (a w zasadzie Kuba wybiera a małemu zostają ochłapy). Chciałabym uniknąć marnowania karmy bo prawie wszystko trzeba wyrzucać, dlatego zależy mi żeby przestawić Tymka na Cavię Complete, ale nie mam pojęcia jak.

Od soboty w klatce stoją dwie miski - jedna z Complete i jedna z Crispy. Stwierdziłam że tak będzie sprawiedliwie, ale niestety Kuba najpierw zabiera się za jedzenie małego (i go odgania), wybiera mu wszystko a potem idzie do swojej - jest mi strasznie szkoda Tymka bo nie ma sobie nawet w czym już pogrzebać jak Kuba się dorwie do jedzenia. Więc opcja z dwoma karmami odpada...

W jaki sposób mam przestawić małego na Complete? Podpowiedzcie jakieś rozwiązanie bo boję się że Tymek będzie jadł za mało :confused:

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Dwie świnki = dwie różne karmy. Jak temu zaradzić?

Postautor: Konto usunięte » 2 września 2012, 14:09

Raczej przestawianie z karmy na karmę, nie koniecznie musi zakończyć się sukcesem. Sama próbowałam wieeelu karm, bo albo nie jadła jedna świnia, albo druga. Długo podawałam Vitakraft Emotion, zawsze coś tam zostawiały, ale co zrobisz. Najlepszym rozwiązaniem byłoby znalezienie takiej karmy, którą jedli by obydwaj chłopcy. Oczywiście skład też się liczy, ale na rynku jest dostępnych wiele różnych karm. Możesz też kupować kilka, i mieszać ze sobą. Z czasem świnki powinny nauczyć się jedzenia z jednej miski, przepychanki się zakończą ;) Tylko dopilnuj, by mały jadł tyle samo co starszy-a może nawet więcej, w końcu rośnie ;) Moje świnie za żadne skarby nie tknął granulatu. Chyba, że głodziłabym je ze dwa tygodnie, ewentualnie w wyniku takiej głodówki coś by tknęły, ale przecież tego nie zrobię :)

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 2 września 2012, 14:15

Ja przestawiałam Daisy z Meganu na CC. Do miseczki sypałam obie karmy, ale z dnia na dzień coraz mniej Meganu. Dosłwoenie odrobinkę mniej. Daisy nie chciała jeść CC, za to Gizmula Megan tak. W końcu w misce była sama CC, a Daisy się przełamała i zjadła. Jednak teraz nie mam problemu, dostają różne karmy, jak nie jedzą to zgłodnieją i zjedzą :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 2 września 2012, 14:47

W klatce zostaw jedną miskę z C. Complete i C. Crispy, z każdym dniem syp coraz mniej Crispy, aż zostanie tylko C. Complete.

Awatar użytkownika
LadyBlue
Użytkownik
oraz pies - Drops
Kontaktowanie:

Postautor: LadyBlue » 2 września 2012, 15:08

U mnie Kuba wyżera wszystko niczym nie chce się dzielić z małym i ciągle go odpędza :(... Nawet jak marchewki dostają dwie - Kuba szybko zjada swoją a potem leci i zabiera małemu. Dopiero jak Kuba leży i przysypia to Tymek podchodzi do miseczki albo do paśnika żeby coś zjeść. Grzebie w karmie po czym odchodzi po kilku chwilach bo przez Kubę ma wyczyszczone wszystko co lubi. Mam nadzieję że taka sytuacja długo nie potrwa bo Tymuś chyba nie jest szczęśliwy :(. Kuba stara się na każdym kroku pokazać jaki to z niego groźny samiec alfa i pożera wszystko pierwszy - chyba pęknie niedługo.

W weekend jestem w domu, ale w tygodniu od 8:00 do ok 18:00 jestem w pracy, więc nie mam jak przypilnować żeby mały jadł. A może karmić go poza klatką?

Problem by się rozwiązał gdyby jedli tą samą karmę właśnie w formie granulatu, bo wtedy by nie wybierali i każdy byłby najedzony. Nie mam pomysłu kompletnie co z tym zrobić... Karmy już mieszałam ale tak jak mówię - Kuba i tak wszystko wyjada pierwszy. A może zignorować że małemu nie smakuje CC i wziąć pod uwagę że jak nie będzie miał innego wyjścia to w końcu zacznie ją jeść? W końcu jak ma w swojej wszystko przebrane to może zacznie podbierać Complete?

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 2 września 2012, 15:11

Karmę trzeba zmieniać stopniowo, bo inaczej świnka może mieć problemy żołądkowe. Tak, jak pisałam w poprzednim poście, miesza się dwie karmy, po czym tej, z której rezygnujemy z każdym dniem sypiemy mniej.

Awatar użytkownika
LadyBlue
Użytkownik
oraz pies - Drops
Kontaktowanie:

Postautor: LadyBlue » 2 września 2012, 15:23

Ok. Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca