Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Specjalne jedzenie dla świnek morskich.

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
elvirka96.n
Użytkownik
Świnki morskie: mały,gładkowłosy milutki Pikuś

Specjalne jedzenie dla świnek morskich.

Postautor: elvirka96.n » 9 października 2012, 14:17

Czy jest jakaś karma specjalnie dla świnek morskich?Ja wcześniej miałam chomika i śwince teraz daję jego karmę.Pani ze sklepu zoologicznego mówiła że mu nie zaszkodzi(Pikusiowi) i mu smakuje ale czy jest jakaś przeznaczona tylko dla świnek?Ja w sklepie nigdy takiej nie widziałam,a rozglądałam się za karmą wtedy dla chomika,bo tamtą co miał to nie lubił i widziałam tylko dla:psów,kotów,chomików,papug,rybek,szynszyli,królików ale żadnej karmy dla świnki morskiej.Może mam dawać mojej śwince jedzenie dla królików,bo niektóre żeczy króliki i świnki morskie mają takie same np.koło,miskę,poidełko itp.
NR.1
Proszę o pomoc!!!
NR.2
Lacky na kuli ziemskiej.jpg
Pikuś,pierwsze zdjęcie.jpg
Pikuś,pierwsze zdjęcie.jpg (7.31 KiB) Przejrzano 3106 razy

to jest mój świętej pamięci chomik Lacky(zdjęcie nr.1) oraz Pikuś(zdjęcie nr.2)

Nie każdy kto ma zwierzę,lubi zwierzęta.Niektórzy mają je tylko dla zabawy.PAMIĘTAJ!!!ZWIERZĘTA TO NIE ZABAWKI I NIE MOŻNA SIĘ NIMI BAWIĆ.ONE TEŻ MAJĄ UCZUCIA I CHCĄ BYĆ KOCHANE.NIE RÓB IM KRZYWDY!!!

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
monicace
Użytkownik
Świnki morskie: Zosia, Mania
Kontaktowanie:

Re: Specjalne jedzenie dla świnek morskich.

Postautor: monicace » 9 października 2012, 16:29

Tak, w sklepie zoologicznym znajdziesz karmę specjalnie dla świnki morskiej, polecam Versele Laga granulat dla świnek morskich :) I jeszcze jedno, świnki nie powinny jeść ziaren, więc karma dla chomika jest niewskazana.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
elvirka96.n
Użytkownik

Postautor: elvirka96.n » 9 października 2012, 16:32

Ale ja mam taką karmę dla chomika bez ziaren bo mój chomik nie lubił tych ziaren i kupiłam taką bez,a w moim mieście jest tylko 1 sklep zoologiczny i tam nie ma karmy dla świnek :(

Nie każdy kto ma zwierzę,lubi zwierzęta.Niektórzy mają je tylko dla zabawy.PAMIĘTAJ!!!ZWIERZĘTA TO NIE ZABAWKI I NIE MOŻNA SIĘ NIMI BAWIĆ.ONE TEŻ MAJĄ UCZUCIA I CHCĄ BYĆ KOCHANE.NIE RÓB IM KRZYWDY!!!

Awatar użytkownika
monicace
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monicace » 9 października 2012, 16:38

Karma dla świnek morskich powinna zawierać dużo włókna roślinnego dzięki któremu, świnki ścierają sobie zęby, poza tym w diecie świnek musi być dużo błonnika, który wpływa na trawienie. Według mnie karma dla chomika, nawet jeśli to granulat, zawiera nieodpowiednio zbilansowane składniki dla świnek. Tak na zdrowy rozum robi się karmy dla różnych zwierząt, ponieważ każdy gatunek ma inne potrzeby. :) Jeśli nie ma u Ciebie sklepie karmy dla świneczek, to zawsze możesz zamówić ją przez internet. Jest sporo sklepów ineternetowych, w których ceny są naprawdę korzystne. :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
elvirka96.n
Użytkownik

Postautor: elvirka96.n » 9 października 2012, 16:42

na przykład jakich w których sprzedają karmy?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 9 października 2012, 16:50

Ja zamawiam na http://animalia.pl/. Ale jest też zooplus, świat karm, a i na allegro znajdziesz karmy :)
W dobrych karmach (bo gdybyś nie wiedziała, są też złe, typu Megan, Animals itp.) składniki są tak dobrane, żeby świnkom niczego nie brakowało. Karmy są potrzebne, wzbogacają świnkową dietę i pomagają utrzymać prosiakom dobrą kondycję. W każdym zoologicznym są karmy dla świnek i te dobre, i te złe. Spytaj sprzedawcy to da ci jakąś, ale niekoniecznie dobrą. Więc poczytaj na forum trochę o karmach, granulatach itp. ;)

Awatar użytkownika
monicace
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monicace » 9 października 2012, 16:51

Znalezione na szybko:
http://www.zooplus.pl/
http://www.zoozakupy.pl/
http://portal.animalia.pl/ lub po prostu wejdź na allegro. :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
elvirka96.n
Użytkownik

Postautor: elvirka96.n » 9 października 2012, 17:02

u mnie w sklepie nie ma,pytałam się pani co tam sprzedaje,tam nic nie ma dla świnek z tego sklepu dla świnek jedynie kupiłam:poidełko takie jak dla królika i domek nawet trochę zaduży,widziałam w necie jakie domki mają świnki i mój jest większy i nic poza tym nie kupiłam.Nie mam narazie:dobrej klatki dla świnki mam dla chomika ale szukam,miski dużej też mam jak dla chomika,karmy,szelki mam jak dla fredki a cążki też mam ale dla wszystkich zwierząt są te same,czyli tak na ogół nie mam niczego prawdziwego dla świnki :(

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 9 października 2012, 17:05

To może namów rodziców na wyjazd do większego miasta, gdzie jest "prawdziwy" zoolog? Bo z tego co piszesz wynika, że nic nie ma w tym sklepie...Albo złóż zamówienie na jakieś stronce. Porozmawiaj z rodzicami, na pewno ktoś by ci pomógł.

Awatar użytkownika
monicace
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monicace » 9 października 2012, 17:10

Zgadzam się, namów rodziców na jakieś większe zakupy w innej miejscowości albo kup wszystko przez neta. :) Jednak szelek dla świniaczka nie polecam. Na pewno nie wyjdziesz z nim na "spacer", a będzie się jedynie męczył, denerwował i Ty z resztą też, lepiej pozwól mu pobiegać po pokoju. :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca