Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Sucha karma a świeże przysmaki

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Sucha karma a świeże przysmaki

Postautor: Gr0m » 22 października 2012, 14:44

Pani w zoologicznym sprzedając mi świnkę morską powiedziała, że świnki nie mogą jeść świeżych owoców i warzyw, bo wątroba im się wykończy i będą krócej żyły i jest dla nich wskazana tylko i wyłącznie sucha prawda. Wychodząc ze sklepu byłam w ciężkim szoku i pomyślałam, że to jakieś brednie, mam rację?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
monicace
Użytkownik
Świnki morskie: Zosia, Mania
Kontaktowanie:

Re: Sucha karma a świeże przysmaki

Postautor: monicace » 22 października 2012, 14:49

Podstawowym pokarmem świnek jest sianko i sucha karma. Jednak warzywa i owoce w diecie świnki zajmują również ważne miejsce. Wystarczy, że 1 czy 2 razy dziennie świnka dostanie od Ciebie kilka kawałków jakiegoś owocka czy warzywka. Oczywiście nie wszystkie warzywa i owoce są wskazane dla świnek, ale o tym poczytaj już sobie więcej. :)

Obrazek
Obrazek

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 22 października 2012, 14:52

No ja już przed zakupem świnki się oczytałam dlatego też tak się zdziwilam jak babka mi zaczęła takie dziwne rzeczy opowiadać ^^

Awatar użytkownika
monicace
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monicace » 22 października 2012, 14:55

Może o jakieś pryskane, skąpane w chemikaliach rzeczy jej chodziło. :P Fakt najlepiej z własnego ogródka, ale ja tam śwince kupuje warzywa i owoce ze sklepu i z resztą sama też je jadam i jakoś żyjemy. :P

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 22 października 2012, 15:03

Sianko i karma to podstawa. Warzywa i owoce też należy podawać, ale faktycznie - takich pryskanych itp. to nie ;) Często ludzie w zoologicznych nie mają o tym pojęcia.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 22 października 2012, 15:31

Nie o skąpane w chemikaliach bo mówiła nawet, że od "wszystkiego" je wzdyma i tylko sucha karma jest dla nich ok ^^ kazała mi nie dawać śwince żadnego domku do klatki "bo zdziczeje" i nic świeżego do jedzenia, normalnie miałam wrażenie, że zaraz mi jej nie odda :D Ale i tak daje im świeże warzywa, owoce i zioła i się nie przejmuję:) chciałam się tylko upewnić, że im krzywdy nie robię:)

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 22 października 2012, 15:34

Gr0m pisze:nie dawać śwince żadnego domku do klatki "bo zdziczeje"

Ja się z tym zgadzam.
Gr0m pisze:Ale i tak daje im świeże warzywa, owoce i zioła i się nie przejmuję:) chciałam się tylko upewnić, że im krzywdy nie robię:)

Tutaj na forum jest sporo tematów, na przykład viewtopic.php?f=7&t=509. Tutaj się dowiesz co można dawać, a co nie ;)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
monicace
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monicace » 22 października 2012, 15:36

Co do domku to zdania podzielone. :p ja to się zawsze zastanawiam, czemu ludzie o zerowej wiedzy i najwyraźniej braku doświadczenia pracują na stanowiskach,na których wymagane jest coś więcej niż rozwiązanie 2+2... jak sie kobieta nie znała to mogła nic nie mówić, a nie gadać jakieś bzdury. A to był jakiś duży sklep zoologiczny, czy taki mini?

Obrazek
Obrazek

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 22 października 2012, 15:39

No domek zlikwidowałam na rzecz półki i tak, wtedy świnki cały czas mnie widzą a i mają rozrywkę ;0 Co do tego czego jej dawać to spokojnie, za każdym razem jak chce im dać coś nowego to sprawdzam na różnych stronkach czy to im nie zaszkodzi :)
A pytanie z innej beczki: jaką dajecie karmę swoim świnkom? Ja mam z vitapolu ale jest moim zdaniem do niczego, ma prawie same ziarna :o i chcę dziś sprawić świnkom jakąś bez ziaren a z wit. C. Znacie jakąś dobrą firmę ?

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 22 października 2012, 15:41

To był duży sklep, ale w galerii. Mieli pełno różnych karm i akcesoriów, a jak chciałam zobaczyć świnkę to wołali właśnie tą kobietę, bo chyba ona jedyna tam "się znała" według nich ^^

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca