Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Co może jeść ?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Co może jeść ?

Postautor: Filo » 28 lutego 2013, 12:47

Siema chcę kupić świnkę morską ale czy jedna będzie mogła sama żyć będę z nią się bawił biegała będzie po pokoju ale nie wiem czy z samotności nie zdechnie jak wy myślicie? i Jeszce jedno jaka klatka dla niej czy wystarczy długość 70 cm czy większą dla jednej? Czy mogę jej podawać siano takie w zoologicznym co jest suche jako ściółka czy trawa ale w zimę trawy niema ? I czy podawać jej kolbę lub karmę bo pisali że świnka jest bardziej trawożerna i z karmo może podrażnić w środku gębę wystąpią ropnie ? Dzięki za odpowiedzi jetem nowy na tym forum więc dużo pytań nic jak na ten czas nie wiem o świnkach morskich postarajcie mi o nich opowiedzieć. POZDRAWIAM!!!!!

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Damian
Użytkownik
Świnki morskie: Jessi ;) fifi [*]
Kontaktowanie:

Re: Co może jeść ?

Postautor: Damian » 28 lutego 2013, 14:46

Czy zdechnie, to napewno nie, ale będzie smutna .. Świnki to zwierzątka stadne . Jeżeli juz koniecznie MUSISZ mieć jedną to ta 70 ewentualnie może być .. Dla dwóch to już minimum 100. Sianko na spód klatki, absolutnie nie, trociny, żwirek, trociny+mata ale siano absolutnie nie. Trawa oczywiscie, w lato świeża a w zimę, możesz dać zasadzoną w doniczce, a karma no to chyba obowiązkowa sprawa, nie wspominając już o owocach i warzywach. Na twoim studium wiedzy, proponowałbym , jeszcze trochę poczytać, i dowiedziec się co nieco o swinkach, bo twoja wiedza jest znikoma .

Pozdrawiam :)

Obrazek

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 28 lutego 2013, 14:59

No tak ja kupie trociny na spód ale mi chodzi czy muszę mieć jakieś siano zasiane czy mogę takie kupić
http://allegro.pl/siano-sianko-dla-chom ... 15454.html
czy takie siano będzię dobre do jedzenia? I czy świnka sama będzie zdrowo żyła to znaczy ja będę się z nią bawił i kupie jej jakieś zabawki.

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 28 lutego 2013, 15:23

Tak, takie siano jak najbardziej odpowiada, ważne, by nie było wilgotne, jakieś z robakami, musi być ładne, pachnące i zielone :) Co do karmy to Vitakraft, Versele Laga czy inne, jest duży wybór, jednak taką co nie zawiera ziaren. Klatka 70cm dla jednej, dla dwóch 100cm. Jednak świnki to stadne zwierzaki, nikt im nie zastąpi kolegi czy koleżanki tej samej płci, rzecz jasna. Według mnie lepiej kupić od razu klatkę 100cm, gdyby potem jednak druga świnka zamieszkała :) Zabawki dla świnek morskich to chyba nie za bardzo, no bo co? Kołowrotek na pewno nie, ani żadne kule :P Jakieś legowiska, tunele czy hamaczki w klatce mile widziane.
Poczytaj sobie na forum, jest masa przydatnych informacji no i pytaj w razie problemu :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 28 lutego 2013, 16:24

Dobrze pomagasz kin na pewno kupie klatkę o 90 100 cm ale jak bym kupił świnkę a po miesiącu drugą to czy by się zapszjażnili??

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 28 lutego 2013, 16:26

Zależy od łączenia, najlepiej jest wziąć od razy dwie i nie z zoologa, tylko z adopcji lub hodowlii. Poczytaj o łączeniu świnek :) Wszystko da się załatwić :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 28 lutego 2013, 16:41

Nie wiem czy mi rodzice pozwolą bo jedna to na bank mi kupią dzisiaj rozmawiałem z nimi ale nie wiem bo moja mama jak jest jedne zwierze to jeszcze ale jak dwa to odrazu odrzuca :( I postanowiłem kupić je w zoologicznym jest ich dużo na pewno pójdę z tato albo z mamą oglądniemy kilka i wybieżemy bez klejonego futra zaropiałych oczu itp. u nas w mieście nie mam schroniska :( Może uda mi się na mówić na 2 świnki powiem ze są stadne itp.

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 28 lutego 2013, 17:52

Nie kupuj z zoologa ... Wiem że rodziców ciężko jest namówić na inny sposób kupna świnki ale jeżeli poważnie o tym myślisz zastanów się nad tą hodowlą czy adopcją ;) Jednak sama to przechodziłam więc chyba pierwszą świnkę z zoologa można podarować :rolleyes: Nie martw się - kiedy już kupisz pierwszą świnkę a Twoi rodzice się w niej rozkochają (nie zwracaj uwagi na to że mówią "nie dotknę jej" w końcu słodka mordka i oczki wezmą górę ;) ) zgodzą się na drugą, oczywiście wszyscy tu mamy rodziców i znając życie niebezinteresownie ale czasem warto się pomęczyć i sprawić swojej śwince masę radości. Mówimy tu o śwince tej samej płci. Niekoniecznie prosiaka musisz szukać w schronisku, jest specjalna fundacja która posiada świnki do adopcji http://www.swinkimorskie.eu/ .
A tu masz spis zarejestrowanych hodowli - viewtopic.php?f=10&t=3937
Pamiętaj - hodowla która nie wydaje rodowodów nazywa się pseudo-hodowlą. Od takich "hodowli" za żadne skarby nie kupuj świnek! Hodowla musi być zarejestrowana.

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 28 lutego 2013, 20:26

I jak ja mam adoptować ja pojadę do warszawy po nią mieszkam daleko od warszawy??

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 28 lutego 2013, 20:32

Nie martw się, istnieje możliwość przyjazdu świnki pociągiem ;) A poza tym są tam świnki nie tylko z Warszawy, zobacz.

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”