Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Produkty dla świnek firmy JR Farm Food

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
JolkaB
Użytkownik
Świnki morskie: Farfocel i Paproch
Kontaktowanie:

Produkty dla świnek firmy JR Farm Food

Postautor: JolkaB » 6 marca 2013, 22:05

Ja tu w Norwegii właśnie tę karmę zakupiłam bo wydawała mi się najbardziej naturalna i odpowiednia dla świnek. Może przepiszę skład i ocenicie czy mogę tym karmić moje świnki :)

Skład: wytłoczyny kukurydziane, , słoma, ziele owsa, marchewka, płatki groszku zielonego, pietruszka 4%, jabłka 3,3%, płatki pszenne, pasternak 2,8%, płatki bobu, chleb świętojański, pszenica dmuchana, płatki kukurydzuane, płatki owsiane, buraki czerwone, mięta pieprzowa, , owies, lubczyk ogrodowy, papryka, cukinia 0,4%, ogórek, juki 0,4%, tymianek 0,4%, siemię lniane, koper włoski, czarnuszka.
Składniki analityczne: Białko 10,6%, zawartość tłuszczu 3,0%, surowe włókna 12,4%, surowy popiół 5,0%,

Dodam, że to jest "ADULT". I się zastnawiam bo skoro te moje brzdące dopiero co wyszły z pod przysłowiowej matczynej spódnicy to czym, poza warzywami powinnam urozmaicić dietę rosnących i rozwijających się świnek?

Jolka.
"Z życiem jest jak ze sztuką w teatrze, nie ważne jak długo trwa, lecz jak jest zagrana".
"Oświęcim zaczyna się wszędzie tam gdzie człowiek widząc rzeźnię, myśli: to tylko zwierzęta".

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Aperea
Hodowca
Świnki morskie: Hodowla Rasowych Świnek Morskich - APEREA
Kontaktowanie:

Re: Produkty dla świnek firmy JR Farm Food

Postautor: Aperea » 6 marca 2013, 22:20

Za mało białka, szczególnie dla świnek, które dopiero rosną.

Awatar użytkownika
JolkaB
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: JolkaB » 8 marca 2013, 21:56

dokupiłam dzis jeszcze dwie paczki zielska i tak jedno ma bialka 20,3% a drugie 16,5%, to lepiej, czy szukać czegos z jeszcze większą zawartościa białka?

Jolka.
"Z życiem jest jak ze sztuką w teatrze, nie ważne jak długo trwa, lecz jak jest zagrana".
"Oświęcim zaczyna się wszędzie tam gdzie człowiek widząc rzeźnię, myśli: to tylko zwierzęta".

Awatar użytkownika
Aperea
Hodowca
Świnki morskie: Hodowla Rasowych Świnek Morskich - APEREA
Kontaktowanie:

Postautor: Aperea » 8 marca 2013, 22:06

To 16 będzie ok ;)

Awatar użytkownika
JolkaB
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: JolkaB » 8 marca 2013, 22:09

Super, dzięki za odpowiedź :)

Jolka.