W odstępie nieco ponad tygodnia moje dziewczynki były ważone i obie przytyły po 70 gram (Figa ma około 3 miesięcy, teraz waży 420 gram, Frezja jest nieco młodsza, mam ją od 2 tygodni, była chudziutka jak ją wzięłam, teraz waży 374 gramy). Nigdy nie miałam młodych świnek, zawsze dostawałam już dorosłe, więc nie wiem, czy takie tempo wzrostu masy ciała jest prawidłowe? Świnki są pulchne (może Frezja jeszcze nie do końca pulchna, ale już się ładnie zaokrągliła, bo wcześniej skóra i kości), dopisuje im apetyt, a ja nie chciałabym, aby za pół roku musiały się zmagać z nadwagą

Staram się je karmić zdrowo i różnorodnie. Przykładowy jadłospis:
1. śniadanie: karma Cavia Nature z Versele Laga wymieszana z ziołami z Herbal Pets (wymiennie Mieszanka Podstawowa, Mieszanka uzupełniająca, suszona pokrzywa, grysik witaminowy), po kawałku warzywa lub owocka (jabłko, cukinia, ogórek, marchewka, rzodkiewka itp), sporo zieleniny (wymiennie: koper, natka pietruszki, natka marchewki, botwinka, szpinak i tym podobne, zależy, jaka dostawa do warzywniaka

2. obiad: kilka liści sałaty lub kilka mleczy lub kilka liści babki, kilka owocków czy warzywek suszonych z Herbal Pets (gruszka, pomidorek, brokuły)
3. kolacja: karma Cavia Nature oraz po kawałku świeżego warzywka, czasem wyżebrają jeszcze po chipsie brokułowym pasternakowym też z Herbal Pets
Świnki mają oczywiście ciągle dostęp do sianka i świeżej wody. Karmy nie zostawiam im przez cały dzień, bo wyjadają do cna i nie pogardzą prośbą o więcej, bardzo im smakuje, kilogram zjadłyby chyba w 2 dni