Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Witamina C

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
namelessnicol
Użytkownik
Świnki morskie: Tutinka i Gabrysia ^^
Kontaktowanie:

Witamina C

Postautor: namelessnicol » 29 listopada 2016, 14:20

Moja świnka niestety za nic w świecie nie chce przyjąć witaminki a wiem, że jej potrzebuje. Nie działa podanie jej np na natce pietruszki czy innym zielonym albo warzywku bo ona to wyczuje. Za każdym razem gdy jej coś podaje ona obwąchuje, by się upewnić czy na pewno jest czyste. Z drugą świnką na szczęście nie mam takiego problemu. Ale co z robić z tą wybredną? Nie chce jej przymusowo wpychać, bo jest ze mną dopiero miesiąc i boję się że ją tym do siebie zniechęcę. Jakieś rady?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Świnki morskie: Kris Moris, Lary i Santi
Kontaktowanie:

Re: Witamina C

Postautor: Żaneta_Radom » 29 listopada 2016, 14:44

namelessnicol z doświadczenia wiem, że świnka na początku przy podawaniu dopyszcznym :) będzie się wzbraniać, ale z czasem będzie wiedziała, że i tak dostanie i nie sprawia takich problemów.
U mnie obaj przyjmują witaminkę C (ze względu na choroby) + dodatkowo musze im oczyszczać pyszczek z ranek/strupków a potem smarować maścią. Z czasem wiedzą, że to przynosi im ulgę i się chętniej godzą. Nie mówie że same otwierają pyszczek, ale krócej się wzbraniają. Poza tym zawsze miej przygotowaną natkę pietruszki, ogóreczka albo jakiś inny ulubiony przysmak twojej świnki i po zabiegu daj jej go. Będzie wiedziała, że po chwili nieprzyjemnej nastąpi niezwykle przyjemna :) zobaczysz :) to są mądre zwierzątka :)

Myślenie jest trudne, dlatego większość ludzi woli osądzać

Zapraszam do bliższego poznania mojej gromadki:
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... =55&t=7155