Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Malutka świnka ciągnie za sobą łapki

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
caille
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Malutka świnka ciągnie za sobą łapki

Postautor: caille » 5 kwietnia 2016, 14:22

befana30 pisze:Jeszcze jedna mysl mnie ubodla, tzn czy ta kobieta aby nie wcisnela malej po zanizonej cenie bo juz cos przeczuwala? I dlaczego akurat starsza samiczke sprzedac? dla mnie to nie ma sensu, bo jesli jest hodowca to chyba logiczne jest, ze odsprzedaje maluchy, czyzby samiczka tez juz swoje "narodzila" i byla w niezbyt pociesznym stanie..?

Też o tym pomyślałam. Bardzo dziwna sprawa.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 kwietnia 2016, 14:23

W 2012r. ktoś oddał szczurka na badania i koszt sekcji wyniósł 108zł http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=11286

Nynak
Użytkownik
Świnki morskie: Watson i Adolf :)
Kontaktowanie:

Postautor: Nynak » 5 kwietnia 2016, 14:24

To na pewno nie była zwykła awitaminoza. Befana pamiętasz moją Sheri co miała być Sherlockiem?? Ona u tego ziomka z zoologa nie miała żadnego zielonego, marchewki chyba też nie, siana nie. Sheri była koścista, same skóra, kości, sierść i głowa. Z grzybicą, może z innym świństwem jeszcze. Miała małe, suche jak pieprz (od razu po zrobieniu) jasne jak kawa z mlekiem bobki. Co wskazuje na zupełny brak warzyw i zieleniny. A PRZEŻYŁA i spokojnie dało się ją wyleczyć.
To co wykończyło malutkiego diabełka musiało być czymś poważniejszym na bank.
edit. tym bardziej skoro mała jak przyjechała, miała dobrą wagę i robiła ładne bobki.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 5 kwietnia 2016, 14:28

Tami na koszt hodowczyni zlecic? to by rozwiazalo duzo znakow zapyania, wiec jesli jest taka mozliwosc ja bym tez zrobila. I jak juz @caille zaznaczyla wyszloby "szydlo z worka" i przynajmniej by to sprawdzili.
@Nynak pamietam, pamietam- dlatego mysle, ze sekcja by duzo watpliwosci rozwiala, mimo wszystko ja nadal mam wrazenie, ze krzywda jej sie taka powazna nie mogla stac po przybyciu.
Ostatnio zmieniony 8 kwietnia 2016, 16:45 przez befana30, łącznie zmieniany 1 raz.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
Ulfhildr
Użytkownik
Świnki morskie: Bonifacy, Lord Biszkopt (XAVIER Bella Cavia), Blue Jean (Sue Wolf&Gang Cavies)
Ruda [*], Chojrak [*], Pepsi [*], Aurora [*], Kokosanka z domu Gadzina [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Ulfhildr » 5 kwietnia 2016, 14:29

O ja głupia, dałam się wpuścić w maliny. Za bardzo zdaję się na emocje zamiast na zdrowy rozsądek ;/
Ostatnio zmieniony 8 kwietnia 2016, 12:53 przez Ulfhildr, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam,
Ulfhildr ;)
Nasza historia: http://forum.cavia.pl/viewtopic.php?p=160587#p160587

Nynak
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nynak » 5 kwietnia 2016, 14:31

Może miała pomór. Ale to jest wredne chamstwo. Myślę że sekcja na koszt hodowcy jest dobrym pomysłem. Jeśli PANI HODOWCA nie będzie chciała się na to zgodzić, będzie wskazywało jasno że ma coś do ukrycia.
Ulfhrid nie przejmuj się, nikt by nie podejrzewał zarejestrowanej hodowli o takie akcje. Ja na pewno nie... :sad:

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 5 kwietnia 2016, 14:34

dzieciaki ja oskubaly? a co to kura na rosol? czy to znaczy ze dalaby sie bawic dzieciom?
A teraz wyobrazcie sobie, ze gdyby dzieciaki dorwaly ta mala to tez by jej nie "oskubaly"..? a moze przygniotly za mocno? wystarczyloby mocniej scisnac i doprowadzic do uszkodzenia kregoslupu, ktory podczas wybojowej jazdy w bagazniku zostal kompletnie zdruzgotany i masz ci los...
Ostatnio zmieniony 8 kwietnia 2016, 16:46 przez befana30, łącznie zmieniany 2 razy.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
Ulfhildr
Użytkownik
Świnki morskie: Bonifacy, Lord Biszkopt (XAVIER Bella Cavia), Blue Jean (Sue Wolf&Gang Cavies)
Ruda [*], Chojrak [*], Pepsi [*], Aurora [*], Kokosanka z domu Gadzina [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Ulfhildr » 5 kwietnia 2016, 14:40

Z tym ''oskubaniem'' mogło chodzić raczej o jej dzieci i to, że ją iskały. Ma powycinaną sierść, zwłaszcza przy grzywce, ząbkami. Znam to, mój Bonifacy ma zapędy fryzjerskie, ogolił Pepsi, a teraz próbuje Biszkopta.
Ostatnio zmieniony 8 kwietnia 2016, 12:54 przez Ulfhildr, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam,
Ulfhildr ;)
Nasza historia: http://forum.cavia.pl/viewtopic.php?p=160587#p160587

Nynak
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nynak » 5 kwietnia 2016, 14:44

Hm a nie chodziło o to że dzieci świnki oskubały? Ja tak to zrozumiałam w znaczeniu że to jej dzieciaki świniaki...?
Rzeczywiście na stronie hodowli pierwsze co to odznaczenia.
Ale z kolei skoro miała wystrzyżoną sierść to nie wydaje mi się wiarygodne żeby dzieciaki dały radę tak matce wejść na głowę żeby te jej wygryzły sierść...

caille
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: caille » 5 kwietnia 2016, 14:45

Zgadzam się z Nynak. Prawdopodobnie inne świnki ją oskubały, czasami trafiają się takie charaktery.
Ostatnio zmieniony 8 kwietnia 2016, 14:24 przez caille, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca