moja swinka nie chce biegac po pokoju.mam ja juz dlugo a jak ja wypuszcze stoi w miejscu i boi sie otoczenia.a przecierz czesto ja wypuszczam i powinna sie juz przyzwyczaic.co mam zrobic???pomozcie! :zalamany: :zdezorientowany: :niepewny:
Nic na siłę, jak nie chce biegać, to jej do tego nie zmusisz. A może coś jej przeszkadza? Ślizga się po panelach. Może jest za głośno? Ma w twoim pokoju jakieś miejsce gdzie mogłaby się schować? Jakiś spokojny, zaciemniony kont?
To zależy ile już masz ta świnkę. Zwierzątka te bowiem potrzebują czasu na oswojenie. Staraj się tez więcej brać ja na ręce i przyzwyczajać do siebie i innych domowników.
Spróbuj ją wołac do siebie podkładaj jej smakołyk pod pyszczek i poruszaj nim zeby zachęcić ją do pójścia za smakołykiem. A świnka normalnie porusza sie po klatce ?? Skacze na obu tylnich nogasz?
Wydaje mi się, że po prostu boi się otoczenia. Musiało ją kiedyś coś bardzo wystraszyć. A może po prostu Twoja świnka to leniuszek i nie lubi biegać? :]
Nie martw sie moja świnka też tak ma, nawet dziś ją polożyłam na wersalce żeby pobiegala a ona nic tylko w miejscu stała, ale coś niedawno zauważyłam niedawno wypuszczałam świnkę na łóżko w którym śpie jeszcze pościel była rozłożona i świka niesamowicie się rozruszała, spróbuj tego sposobu jak możesz.
Niektóre świnki są leniwe ale nie wolno im na to pozwalać... ponieważ świnka może mieć potem problemy z chodzeniem . Czasem wypuszczaj świnkę np: na dwór pod klatkę niech sobie pobiega albo po pokoju. Jak nie będzie chciała chodzić to należy ją leciutko pogonić