Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Zły stan Przyjaciela

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
comlaterbok

Zły stan Przyjaciela

Postautor: comlaterbok » 25 maja 2012, 22:49

Witajcie
Ten post piszę raczej po to aby ktoś podniósł mnie na duchu , a może i pomógł.
Gabryś , lat 5. Do ostatniego poniedziałku było wyśmienicie. Żywa , zwariowana świnka morska. Jest moim wspaniałym przyjacielem. Jednak kilka dni przed poniedziałkiem przestał jeść. Po prostu przestał. Nic nie zauważałem , dopóki w poniedziałek rano przed szkołą zauważyłem jak spadł ze schodków na piętro w klatce , gdyż nie dał rady wejść. Często wskakiwał tam nawet bez schodów. Był w stanie krytycznym. Natychmiastowy wyjazd do lekarza uratował mu życie. Diagnoza prosta. Przerośnięte zęby , przez co zaczynały go ranić co powodowało że nie jadł. Dostał zastrzyki i po dzień dzisiejszy je dostaje. Nikt nie jest pewny czy przeżyje. Wczoraj było nawet lepiej. Coś podpiskiwał , trochę się ruszał. A dzisiaj? Leży cały czas w jednym miejscu , pokarm który cały czas dostaje strzykawką ledwo przełyka i jest okropnie osowiały. Boję się o niego. Mama stara się wmówić sobie i mi że ma taki moment i może jutro będzie lepiej. Czy macie jakieś porady , coś byście mi pomogli... Jestem w strasznym stanie gdy wiem że mój przyjaciel obok którego się budzę i zasypiam od 5 lat może umrzeć.

Awatar użytkownika

piwoxdd
Użytkownik
Świnki morskie: Perełka
Kontaktowanie:

Re: Zły stan Przyjaciela

Postautor: piwoxdd » 26 maja 2012, 6:28

A weterynarz nie przypiłował jej zębów :?:

Gość

Postautor: Gość » 26 maja 2012, 7:05

Aby mógł to zrobić potrzebny jest zabieg pod narkozą a musi odzyskać siły bo nie przeżyje.

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 26 maja 2012, 8:59

Pisze, że zęby przerośnięte, więc powinny zostać przycięte, ale to nie jest taki prosty zabieg, jeśli mówimy o trzonowcach. Sianko ściera trzonowce (zęby z tyłu, których nie widzimy) więc powinno być w klatce zawsze. 5 lat to sporo, więc ząbki podrosły. No cóż, trzymam kciuki za Gabrysia i za Ciebie byście z tego wybrneli :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 26 maja 2012, 9:34

Skoro ma przerośnięte trzonowce to nie ma innej rady, bez zabiegu z tego nie wyjdzie. Niektórzy specjaliści radzą sobie z tym zabiegiem nie podając narkozy, ale zwykle trzeba ją zastosować. Nie ma na co czekać.

Gość

Postautor: Gość » 26 maja 2012, 17:48

Z przykrością zawiadamiam Was , że Gabryś nie żyje. Zmarł nad ranem. Po prostu oddychał coraz wolniej i wolniej aż przestał oddychać zupełnie. Cześć Jego Pamięci.

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Świnki morskie: Waldek
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 27 maja 2012, 19:05

[*]...

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 27 maja 2012, 19:07

[*] i znów zaglądam tam gdzie nie trzeba, zaraz będę ryczeć...
No cóż, Gabryś jest szczęśliwy, kochaj go dalej, na szczęście odszedł otoczony miłością, nie w bólu :)
Trzymaj się!

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

AgaiWika

Postautor: AgaiWika » 6 czerwca 2012, 16:57

Serdecznie współczuję.
Wiele lat temu miałam podobny przypadek. Przerost trzonowców, prawdopodobnie związany z wadą zgryzu. Fitzgerald żył 2 lata. Przeżył samą operację ścierania zębów pod narkozą, ale niestety jego stan nie uległ poprawie mimo karmienia strzykawką, kroplówek itp.

Awatar użytkownika
AyA86
Użytkownik
Świnki morskie: Snikers :) i papuga nimfa: Kubuś ;)
Kontaktowanie:

Postautor: AyA86 » 7 czerwca 2012, 18:45

Współczucia :( Sama wiem jak to jest stracić ukochanego zwierzaka :(
Biegaj Gabryś szczęśliwy za TM.
Trzymaj się!

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”