Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Grzybica i jeszcze coś:?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Ronney
Użytkownik
Świnki morskie: Ronney[*] , Franek, Ptyś.
Kontaktowanie:

Grzybica i jeszcze coś:?

Postautor: Ronney » 16 grudnia 2012, 19:24

Witam,

Moje świnki Franek i Ronney zachorowały na grzybicę na całym ciele.
We wtorek pojechałam z nimi do weterynarza ( od razu pisze, że mieszkam na wsi i jeśli chodzi o weterynarza to nie ma w czym wybierać... ) , który na świnkach raczej mało się zna.

Spryskał je Fungidermem i dał zastrzyk , przeciwświądowy.
Raz dziennie również mam smarować im uszka maścią na grzybice.

Wróciłam do domku, wysprzątałam klatki, zdezynfekowałam, oddzieliłam je osobno .
Franek to duuuża rozetka, dużo je, dużo się rusza - wszędzie go pełno./
Ronney to crested ang, mało się rusza, ogólnie jest połowe mniejszy od Franka . " taki bez życia ".

Jak je oddzieliłam, to zobaczyłam, że Ronney nie robi prawie w ogole kupek ! a jak już się pojawiają, to takie małe wyschnięte niteczki, jak kupki od chomika ;o
Franek - wszystko w normie. w tym samym czasie, on już ma "zakupkane" pół klatki ; )

Ronney przestał jeść ;/ pojechałam do weterynarza w sobotę. Dała mu zastrzyk przeciwrozkuroczwy, i kazała mi kupić witaminy a,d,e. Jak poszłam do apteki okazało się, że nie ma takiego zestawu 3w1 (jak Pani wet kazała mi kupić) jest tylko samo ae i d osobno i to na recepte. Kupiłam więc samo ae.
Podałam im wczoraj na wieczór po witaminach. Ronneya próbowałam karmić z ręki nic. Strzykawą też biednie nam idzie.

Dzisiaj Ronney zaczął sadzić więcej kupek, takich mokrych i straaaaaasznie cuchnących ... na dodatek pod pyszczkiem i łapki ma całe mokrei również cuchnące jak te jego kupki ...
Cały czas nic prawie nie je. Pije wode - mało. Zje może z 3,4 pałeczki granulatu i czasem schrupie kawałek suchego chlebka.

Co to może być ? :/

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Agnes87
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Grzybica i jeszcze coś:?

Postautor: Agnes87 » 16 grudnia 2012, 20:02

viewtopic.php?f=8&t=6075 to jest wątek poświęcony mojej Antosi,która niestety odeszła w piątek :sad: U nas problemy zaczeły się od ząbków, następnie pojawiła się biegunka. U naszej małej kupki też brzydko pachniały, z jedzeniem było podobnie jak u Twojego Rooneya. Jeśli możesz to znajdź innego wea! A czy prosiaczek schudł?

Zuzia [*], Antonina [*] ...
http://www.karmimypsiaki.pl?polecajacy=90560

Awatar użytkownika
Ronney
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ronney » 16 grudnia 2012, 20:55

Tak, schudł. Obecnie wazy 0,6kg.
Zęby miał badane, i wszystko było w porządku. i przednie i trzonowe.
najprędzej we wtorek pojade do innego weta.. ale boje się, że do wtorku mało czasu..

Obrazek

Awatar użytkownika
Ronney
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ronney » 17 grudnia 2012, 0:09

Do tego jeszcze ropieją jej oczka dookoła. Codziennie przemywam, ale na drugi dzień pojawiają się nowe grudy ; /
Nie mam pojęcia to co moze być :(

Obrazek

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 17 grudnia 2012, 11:22

Na biegunkę trzeba podać odpowiedni antybiotyk i bakterie osłonowe np.bioprotect lub lakcid. Musisz też dokarmiać świnkę karmą ratunkową np.Herbi care plus. Moje ją chętnie jadły gdy ją trochę umaziałam w ogórku. Tu można zasięgnąć porady:
http://www.ogonek.waw.pl/zadaj_pytanie.html
Koniecznie idż ze świnką do weterynarza!

Awatar użytkownika
Agnes87
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Agnes87 » 17 grudnia 2012, 18:39

Trzymam kciuki żeby Ronney wydobrzał :hug: Daj znać co z nim

Awatar użytkownika
Ronney
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ronney » 17 grudnia 2012, 21:03

Biegunki już nie ma. Tylko w niedziele miał, pewnie po tym rozkurczowym zastrzyku w sobotę.
Dzisiaj nie było mnie cały dzień, bo byłam na uczelni (siła wyższa przy zaliczeniach ;/)

Wróciłam niedawno. Ronney schudł w oczach...dzisiaj juz wszystkie kotski na wierzchu i waga 0,543 kg.
Oczy z ropy miał tak zaklejone, że aż nie mogł otworzyć ... przemyłam jak zwykle i usunęłam grudki.

Wizyte mam jutro na 17.00 umówioną. Mam nadzieje, że wytrzyma do jutra :(

Próbuję ją karmic, ale wszystko wypluwa. Nawet papkę z jabłka podawaną strzykawką. Napoiłam go teraz troszkę wodą i skubnął troszkę sałatki. I ugryzł mnie w palucha :) siłę jeszcze ma, bo do krwi ; )

Niestety super karmy ratunkowej nie mam, ani nie mam gdzie już dzisiaj nabyć ; /
Jutro dopiero może coś zdziałam.

Dam znać co i jak sie okaże, po wizycie jak wróce.

Obrazek

Awatar użytkownika
Agnes87
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Agnes87 » 18 grudnia 2012, 17:00

Tą karme,o której pisze Renika dostałam u weterynarza. Jest to mieszanka ziół,witamin i minerałów,świetna dla rekonwalescentów. Mieszasz z wodą i gotowe. Może Rooney złapał jakieś zapalenie spojówek? U takich małych stworzonek brak apetytu i spadek masy ciała jest niestety niebezpieczny :( Zapewnij mu też wyższą temperature,żeby się nie wychłodził. Trzymam mocno kciuki !!! :)

Awatar użytkownika
Ronney
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ronney » 18 grudnia 2012, 18:45

Juz po wizycie, właśnie wróciliśmy.

Nowa Pani doktor, nie wie do końca co to może być, i nie wie czy go odratuje. Okaże się jutro.

Dzisiaj dostał kroplówkę, zastrzyk z antybiotykiem i zastrzyk z glukozą.
3 razy dziennie po 5 kropelek, mam również podać taki lek ( nazwę napiszę potem, bo pudełeczko zostało w torebce ). Jest to coś na trawienie itp.

Jutro o 19:20 kontrola i dowiemy się co dalej.

Oczka jak na razie przemywam rozcieńczoną herbatą, dopóki jutro nie kupie rumianku, ewentualnie Pani wet coś da.

Wieczorkiem, będe walczyć i usiłować mu podać gerberka (jabłko/marchew) i rozpuszczone w wodzie granulaty.
Oby maleńki dał rade <3

Mam tylko pytanie. Jakim sposobem podawać mu jeść ze strzykawki ? Kupiłam w aptece wczoraj, specjalnie taką z większym otworem do cewnikowania, ale i tak każda strzykawka mi się zapowietrza :?
I jedzenie nie chce iśc, a jak już nacisne to wystrzeliwuje aż na ściane ;/ nie da sie tego zrobić delikatnie, żeby szło jedzonko powoli itp.

Co do karmy tej Herbi Care , u mnie nigdzie nie dostane. u wat żadnego nie było ani w zoologu, a zanim zamówie z neta to nie wiem kiedy dojdzie ;/

Obrazek

Awatar użytkownika
Agnes87
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Agnes87 » 18 grudnia 2012, 18:59

Ja kupiłam taką zwykłą strzykawkę (5 ml), naciągałam trochę więcej papki i wypuszczałam przed podaniem :) (jak przed zastrzykiem) Potem bardzo wolno wtłaczałam. Najlepiej niech ją ktoś przytrzyma jeśli knurek się wierci ;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca