Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

rozetek i dziwne ranki

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Darom
Użytkownik
Świnki morskie: [*] Tosiu Super Ktosiu, [*] Dyzio, [*] Tosiu Mały Tosiu, [*] Toffi
Kontaktowanie:

rozetek i dziwne ranki

Postautor: Darom » 26 maja 2017, 19:46

Dzisiaj zauważyłam że u jednej mojej świnki pojawiło się na pyszczku po jednej stronie jakby taka ranka, do tego na jego kuferku koło jednego rozetka jest mała dziurka - jakby sobie włosy wyrwał i nie tylko włosy. taka mała różowa dziurka. Kwęka kiedy chciałam jej tam włoski odgarnąć żeby zobaczyć tą rankę. Świnka też przejawia trochę inne zachowanie, mało się rusza nic tylko by siedziała na domku, w domku a wychodzi tylko coś zjeść, a jak chce złapać świniaczka to szczęka zębami. Czy może mi coś pomóc w tej sprawie. Do weta idę w poniedziałek.
Dołączam zdjęcia poniżej.
1. http://imgur.com/a/3IZuo
2. http://imgur.com/a/zGAcG

Awatar użytkownika

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Re: rozetek i dziwne ranki

Postautor: Caviova » 26 maja 2017, 21:42

Zdjęcia koszmarnej jakości, ale z tego co udało mi się zobaczyć, to wydaje mi się, że to może być grzybica.
Do weta obowiązkowo w poniedziałek, żeby przepisał odpowiednie leki (polecam IMAVEROL) i ogólnie potwierdził, czy to na pewno to. Na tą chwilę myślę że bezpiecznie byłoby odseparować go od reszty stada, żeby nie pozarażał kolegów. Trudno, polamentuje sobie trochę za stadem, ale ważniejsze jest to, żeby nie "poczęstował" chorobą inne prosiaki.

Darom
Użytkownik
Świnki morskie: [*] Tosiu Super Ktosiu, [*] Dyzio, [*] Tosiu Mały Tosiu, [*] Toffi
Kontaktowanie:

Postautor: Darom » 26 maja 2017, 21:45

Czy jeśli to grzybica czy świnka może umrzeć od tego ?

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 26 maja 2017, 21:49

Umrzeć - raczej nie, o ile podejmiesz odpowiednie leczenie i nie zaniedbasz prosiaka. :D
Ale musisz wiedzieć, że grzybka leczy się długo, więc potrzeba cierpliwości przy leczeniu. Ale najważniejsze jest teraz to, żeby nie zaraził innych świnek.

Darom
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Darom » 26 maja 2017, 21:52

Czy też jeśli będę tulił i głaskał świnkę to mogę się też zarazić tym od świnki ?
Czy też tamtym dwóm pozostałym świnkom musze klatkę umyć ?
I od czego mógł to złapać ? od domku swojego drewnianego ? trochę jest opsiusiany.

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 26 maja 2017, 22:00

Tak, możesz się zarazić, więc jak najbardziej musisz na siebie uważać oraz na pozostałe prosiaki, żeby na nie nie przenieść tego paskudztwa.
I tak, pasowałoby umyć (najlepiej czymś dezynfekującym, ale też nie zbyt mocnym i chemicznym) ponieważ jeżeli to faktycznie grzybica, to inne prośki siedząc w tym, są bardziej podatne na zarażenie.
Ale powtarzam - czy to na pewno grzybica, dowiemy się dopiero w poniedziałek, ale tak jak mówię: lepiej już teraz zacząć stosować "profilaktyczną ostrożność", bo jak dla mnie to jest niestety to. ;)
Ps. Taka jedna mała rada - cokolwiek się okaże że to jest, to warto podczas leczenia wspomóc świnkę w zwalczeniu choroby zwiększoną ilością witaminy C (najlepiej w formie naturalnej - wiadomo, ale w takiej sytuacji można użyć też tej 'chemicznej').

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 26 maja 2017, 22:00

Tak, możesz się zarazić, więc jak najbardziej musisz na siebie uważać oraz na pozostałe prosiaki, żeby na nie nie przenieść tego paskudztwa.
I tak, pasowałoby umyć (najlepiej czymś dezynfekującym, ale też nie zbyt mocnym i chemicznym) ponieważ jeżeli to faktycznie grzybica, to inne prośki siedząc w tym, są bardziej podatne na zarażenie.
Ale powtarzam - czy to na pewno grzybica, dowiemy się dopiero w poniedziałek, ale tak jak mówię: lepiej już teraz zacząć stosować "profilaktyczną ostrożność", bo jak dla mnie to jest niestety to. ;)
Ps. Taka jedna mała rada - cokolwiek się okaże że to jest, to warto podczas leczenia wspomóc świnkę w zwalczeniu choroby zwiększoną ilością witaminy C (najlepiej w formie naturalnej - wiadomo, ale w takiej sytuacji można użyć też tej 'chemicznej').

Darom
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Darom » 26 maja 2017, 22:09

A od czego to się mogło stać ?

Awatar użytkownika
Kisei
Użytkownik
Świnki morskie: Selena i Niunia
Kontaktowanie:

Postautor: Kisei » 26 maja 2017, 22:11

Po takich zdjęciach trudno stwierdzić co to w ogóle jest.
Może być to Grzybica, jak Caviova napisała.
Mogą też być to ranki z wyniku pogryzień przez inne świnki.
Może to być świerzb.
Może to być wszystko. Nie ma co za szybko mówić co dolega, bo to jest po prostu niemożliwe.
Nie głaszcz, nie całuj, odizoluj od reszty. Jeżeli okaże się to grzybica będziesz musiał resztę prosiakowej familii zanieść do weta, aby je sprawdził - Zawsze, ale to zawsze, jeżeli występuje u jednego grzybica, u reszty stadka prawdopodobnie też występuje.
Rekomenduję odwiedzić weta. Tylko on może postawić porządną diagnozę.
Od czego? Od miejsca z którego je kupiłeś/dostałeś, nieprawidłowa higiena, osłabienie immunologiczne... Wiele może być czynników.

Nieraz bywa tak że lekarze potrafią siedzieć 8 godzin i operować pacjenta. Jednakże mało kto to docenia... Bo to przecież cud że przeżył, to wszystko dzięki Bogu!

Darom
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Darom » 26 maja 2017, 22:33

Zrobiłem jeszcze takie zdjęcia trochę lepszej jakości. Proszę zerknijcie i poradźcie mi coś w tej kwestii.
1) http://imgur.com/a/82lg4
2) http://imgur.com/a/34UKP
3) http://imgur.com/a/qKfus
4) http://imgur.com/a/503BO
Jestem umówiony do salamandry z jedną świnką na razie . Czy mogę jechać z wszystkimi świnkami czy z jedna tylko ?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca