Dzisiaj jest 8 września 2010, 23:20

Czy jestescie przeciwni rozmnazaniu swinek?? :(

Forum poświęcone ciąży i wychowaniu młodych świnek morskich.

Czy jestescie przeciwni rozmnazaniu swinek?? :(

Postautor: dodko » 26 lipca 2010, 11:15

Czy jesteście przeciwni rozmnażaniu świnek?? :(
dodko
Użytkownik

Re: Czy jestescie przeciwni rozmnazaniu swinek?? :(

Postautor: Guffi » 27 lipca 2010, 18:43

To zależy.

Jeśli nagle wszyscy zaniechaliby rozmnażania świnek, to żyłyby tylko na wolności, więc nie mielibyśmy tych udomowionych ;)
Ale oczywiście jestem przeciwna pseudohodowcom, którzy rozmnażają je dla zysku i trzymają w tragicznych warunkach oraz ludziom, którzy o rozmnażaniu świnek i opiece nad maluchami nie mają zielonego pojęcia.
Są też inni hodowcy- hobbystyczni, którzy nie sprzedają zwierzaków do zoologicznych i nie hodują ich dla zysku. Do takich można zaliczyć też hodowców świnek rasowych (choć tutaj też da się podzielić na tych "złych" i tych "dobrych").
Awatar użytkownika
Guffi
Moderator

Świnki morskie: Sprite, Coffee, Topanga[*], Amimoto

Postautor: Chochlik » 27 lipca 2010, 19:03

Zgadzam się z tobą w 100%. Jak najbardziej świneczki mogą być przez nas rozmnażane, ale tylko w tedy gdy nie robimy im nic złego. Nie jest to nasza zachcianka o bo ja chce mieć małe świneczki. Jestem też przeciwna tym pseudohodowlom.
Awatar użytkownika
Chochlik
Użytkownik

Świnki morskie: Edward

Postautor: dodko » 27 lipca 2010, 19:32

Bo ja mam mniej więcej takie coś
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... CCgQ9QEwAw

tylko ze mam więcej przegród i tam chciał bym hodować ''wieprzki'' (oczywiście dla siebie)
dodko
Użytkownik

Postautor: Karena » 27 lipca 2010, 20:44

Tak, jestem zdecydowanie przeciwna rozmnażaniu przez osoby nie znające się na świnkach, w ogóle jestem przeciw pseudohodowlom, zakładanych w domowym zaciszu. Często bez nadzoru weterynaryjnego, bez znajomości fizjologii i genetyki, co za tym idzie odbywa się tam chów wsobny, który skutkuje pojawianiem się coraz słabszych i chorowitych osobników.
Jestem przeciw temu, że często osoby rozmnażające świnki oddają je do sklepów lub przypadkowym osobom, nie troszcząc się o ich dalszy los.
Jest tak wiele porzucanych, sprzedawanych za symboliczną "złotówkę" świnek, schorowanych, samiczek przeciążonych ciążami i wychowaniem potomstwa, że nie ma sensu powoływanie kolejnych na ten świat. Najpierw zatroszczmy się należycie o te, które już żyją i często potrzebują naszej pomocy.
A, żeby zorientować się ile świnek potrzebuje pomocy, wystarczy zajrzeć na stronę adopcyjną www.swinkimorskie.eu
Duszek [*]
Karena
Użytkownik

Wróć do Ciąża