Witam
Już od miesiąca przeglądam wszelakie strony internetowe na temat gryzoni i stwierdziłam, że świnka morska będzie dla mnie idealnym towarzyszem

Kocham wszystkie zwierzęta, chcę zostać weterynarzem, mam już spore akwarium i psa, teraz zdecydowałam się na prosiaka. Ostatnio kupiłam klatkę jej długość to 85cm - czyli na jedną świnkę prawda? Czytałam już, że świnki to zwierzęta stadne, gdzieś także przeczytałam, że jeżeli poświęcimy śwince wystarczająco dużo czasu nie będzie potrzebny jej towarzysz- sama uważam jednak, że z czasem dokupię śwince towarzyszkę(muszę przygotować na to rodzinę

) Chciałam zdecydować się na adopcję świnki, lecz nie ma aktualnie świnki w pobliżu, ani nikogo kto mógłby przyjechać do mnie na wizytę sprawdzającą, poszperałam jednak w internecie, bo stwierdziłam, że skoro mam wziąć świniaka z zoologa, na którą i tak ktoś się zdecyduję to raczej wolę pomóc jakiejś śwince, której ktoś już nie chce/nie może trzymać. Dziś w mojej okolicy znalazłam osobę, która chce się pozbyć jednej ze swoich trzech świnek, gdyż nie ma warunków na trzymanie ich wszystkich. Świnka ma 8msc. to rozetka i jest samiczką i teraz pytanie do was, na co mam zwrócić uwagę gdy będę odbierać/rozmawiać o śwince, już przewertowałam sporo stron i wiem jak mniej więcej rozpoznać zdrową świnkę, ale chodzi o to, czy jest coś o co warto się zapytać, co może mi pomóc w przyszłości(chodzi o choroby, ciąże) Celowo chcę przygarnąć niechcianą świnkę, aby nie iść na łatwiznę, ale z drugiej strony trochę się obawiam. Co o tym myślicie? Trochę się rozpisałam

Proszę o wyrozumiałość, jestem tu nowa, ale mam nadzieję, że zostanę na długo