Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Witam i proszę o pomoc :)

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Anastazja
Użytkownik
Kontaktowanie:

Witam i proszę o pomoc :)

Postautor: Anastazja » 19 stycznia 2013, 0:17

Witam
Już od miesiąca przeglądam wszelakie strony internetowe na temat gryzoni i stwierdziłam, że świnka morska będzie dla mnie idealnym towarzyszem :) Kocham wszystkie zwierzęta, chcę zostać weterynarzem, mam już spore akwarium i psa, teraz zdecydowałam się na prosiaka. Ostatnio kupiłam klatkę jej długość to 85cm - czyli na jedną świnkę prawda? Czytałam już, że świnki to zwierzęta stadne, gdzieś także przeczytałam, że jeżeli poświęcimy śwince wystarczająco dużo czasu nie będzie potrzebny jej towarzysz- sama uważam jednak, że z czasem dokupię śwince towarzyszkę(muszę przygotować na to rodzinę :) ) Chciałam zdecydować się na adopcję świnki, lecz nie ma aktualnie świnki w pobliżu, ani nikogo kto mógłby przyjechać do mnie na wizytę sprawdzającą, poszperałam jednak w internecie, bo stwierdziłam, że skoro mam wziąć świniaka z zoologa, na którą i tak ktoś się zdecyduję to raczej wolę pomóc jakiejś śwince, której ktoś już nie chce/nie może trzymać. Dziś w mojej okolicy znalazłam osobę, która chce się pozbyć jednej ze swoich trzech świnek, gdyż nie ma warunków na trzymanie ich wszystkich. Świnka ma 8msc. to rozetka i jest samiczką i teraz pytanie do was, na co mam zwrócić uwagę gdy będę odbierać/rozmawiać o śwince, już przewertowałam sporo stron i wiem jak mniej więcej rozpoznać zdrową świnkę, ale chodzi o to, czy jest coś o co warto się zapytać, co może mi pomóc w przyszłości(chodzi o choroby, ciąże) Celowo chcę przygarnąć niechcianą świnkę, aby nie iść na łatwiznę, ale z drugiej strony trochę się obawiam. Co o tym myślicie? Trochę się rozpisałam :rotfl: Proszę o wyrozumiałość, jestem tu nowa, ale mam nadzieję, że zostanę na długo :)

"Wszystko ma odpowiedni czas i miejsce. Mysz, chcąc oszukać kota, nie wyskakuje z dziury przy pierwszym odruchu."
Wyznania Gejszy

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Re: Witam i proszę o pomoc :)

Postautor: Asia909 » 21 stycznia 2013, 10:19

Klatka 85 cm jest idealna dla jednej świnki morskiej. Dla dwóch, klatka powinna mieć przynajmniej 100 cm.
Przed kupnem możesz wziąć świnkę od tego kogoś na przegląd do weterynarza. Będziesz miała pewność, że świnka jest zdrowa. Trochę to dziwnie popisałaś wiec nie do końca wiem o co ci chodzi. :D Dobrze, że chcesz przygarnąć świnkę morska.

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

[email protected]
Użytkownik
Świnki morskie: Benek i Franek
Kontaktowanie:

Postautor: [email protected] » 22 stycznia 2013, 22:07

Ja dokupiłam z zoologicznego 2 świnkę i mam pewność,że jest zdrowa. Wymieniłam też klatkę na 100

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 23 stycznia 2013, 9:08

Nie kupuj, tylko daj dom, jakiemuś bidakowi: http://www.swinkimorskie.eu/adopcje.php. Transport ZAWSZE się znajdzie. Jeśli nie możesz z jakichś powodów mieć 2 świnek, to możesz adoptować jakąś aspołeczną.

Zedytuj tytuł tematu na taki, żeby wiadomo było o o w nim chodzi.

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 23 stycznia 2013, 9:51

nugatka
Napisała już, że kupiła. :)

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]