Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dwie świnki z nad norweskich fiordów

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Awatar użytkownika
JolkaB
Użytkownik
Świnki morskie: Farfocel i Paproch
Kontaktowanie:

Re: Dwie świnki z nad norweskich fiordów

Postautor: JolkaB » 2 kwietnia 2013, 22:51

No ale ja się dopiero uczę robić zdjęcia .. Ty robisz zdjęcia lat kilkanaście.... ale mimo to świnek nie będę focić na kawałku szmatki :P Zdjęcia kota robione ze dwa lata temu więc co ja mogłam wiedzieć o głębi ostrości :D wtedy chodziło tylko o pokazanie kota, ktory się wylewał ze zlewu :P I nadal są zdjęcia które są pasztetami a i tak je wstawiam, bo np jest to rodzaj historyjki i nie ważne, że rozmazane, że poruszone, grunt, że oddaje obraz sytuacji... a są zdjęcia ktore staram się robić lepsze technicznie.... a ze świnkami jest i tak i tak.. to zależy czy dziś sie lansujemy czy robimy wycinek z życia świnek :P wiadomo że czaem jest tak, że jedno może iśc w parze z drugim a czasem nie :) fotografią zajmuję się jak widać amatorsko, więc mogę walić BF'y i FF'y. Wielu ludzi nawet nie wie o co chodzi :D a sytuacja w której uchwyciłam świnki oddana :D

Jolka.
"Z życiem jest jak ze sztuką w teatrze, nie ważne jak długo trwa, lecz jak jest zagrana".
"Oświęcim zaczyna się wszędzie tam gdzie człowiek widząc rzeźnię, myśli: to tylko zwierzęta".

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
karlos
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: karlos » 2 kwietnia 2013, 23:11

nie jest źle, skoro wiesz co to FF :) ja sie tak mądrze, ale nie po to żeby rzucać fotograficznymi terminami tylko podpowiedzieć koleżance co mozna zrobic lepiej ... o gustach się nie dyskutuje "ktos woli blondyny, inny czarne" ale nad technika trzeba pracować, żeby wyrazic to co chce sie pokazac :) niedługo dotrze do mnie mój prosiak, to zrobie mu kiedys sesję, pokrytykujesz moje foty :P

Prago Obrazek Diego Obrazek

Awatar użytkownika
JolkaB
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: JolkaB » 2 kwietnia 2013, 23:23

No dobra generalnie ulepszam po trochu.. póki co to ogarniałam światło, bo jak się mieszka w piwnicy to trzeba mimowszystko o "jasność" zawalczyć :) i wykorzystać moment, kiedy muzułmanie Ci nad głową nie zawisną.... :shock: więc, jakbym w takich dziwnych warunkach jeszcze na bij-zabij miała walczyć z głębią ostrości to chyba bym ani pół zdjęcia nie zrobiła.. :D priorytety karlos, priorytety :D ale spoko jak się kiedyś przeprowadzę to będę mogła się bawić innymi elemantami jeśli chodzi o technikę.. póki co aparatem robię zdjęcia nieco po omacku bo jeszcze nawet w 20% go nie ogarnęłam... :) a tak z ciekawości jaki masz aparat i szkła do niego ? :)

Jolka.
"Z życiem jest jak ze sztuką w teatrze, nie ważne jak długo trwa, lecz jak jest zagrana".
"Oświęcim zaczyna się wszędzie tam gdzie człowiek widząc rzeźnię, myśli: to tylko zwierzęta".

Awatar użytkownika
karlos
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: karlos » 3 kwietnia 2013, 6:51

ja też się uczę i też mam wiele problemów technicznych ... co do światła to masz racje, zrobić bez odpowiedniej lampy fote prosiaka w ruchu nie jest łatwo :) w mieszkaniach nawet jasnych trzeba doswiatlac lampą, najlepiej od sufitu wtedy światełko jest miekkie i nie walimy po oczach obiektowi ... ja foce nikonem D80 (puszka troche stara, ale jara) a szkiełka różne sigma, tamron, nikory ... bardzo lubię stałke 50mm nikona, zajefajne foty robi, tylko trzeba sie nabiegać przy kadrowaniu :P

Awatar użytkownika
JolkaB
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: JolkaB » 3 kwietnia 2013, 10:58

No właśnie chciałabym mieć te stałkę Nikona..slyszałam o niej wiele dobrego, póki co mam tylko kitowy obiektyw 18-55mm. Poprzednio miałam Canona PowerShot 20IS, i brakuje mi właśnie tego zooma który tam był. Ja wiem, że zoom kosztem szumów, ale się jakoś tak przyzywczaiłam... że właśnie tyle nie biegłam :) a teraz dupa, trza biegać :D Jest jeszcze kwestia tego, że ja mój aparat często na wycieczki zabieram czy jakieś przechadzki, tu po Norwegii... więc napewno marzy mi sie coś co tę pieprzoną przestrzeń odda.... :distrustful:

edit:

Kupiłam dziś dla moich prośków pietruszkę w doniczce, jaden je chętnie drugi się ociąga, jakby liczył na coś lepszego. Tą pietruszkę, to ja w ramach zapotrzebowania na wit. C kupiłam... daję od kilku dni jeszcze kilka razy dziennie kawałeczki czerwonej papryki. Jak dałam im kiwi, to się wypięły.... zjadłam sama... dobre było :naughty: Przestałam podawać ogórek bo jeśli on tylko nawadnia a wybija wit. C to uznałam, że podawanie ogórka jest totalnie bez sensu skoro wodę mają cały czas w poidle, wit. C wszak ważniejsza :D

Obaj robią się coraz bardziej "uspołecznieni". Chętnie podchodzą do mojej ręki, oczywiście maniakalnie podgryzają, bo kojarzy im się z jedzeniem... dają się głaskać, robią coraz mniej uników. Nauczyłam się już "uprzedzać "je, że bedę się zbliżać. Bo zauważyłam, że jak nic do nich nie powiedzieć i podchodzić "z nienacka", mimo iż powoli to wpadały w panikę... ale wystarczy do nich powiedzieć np.: " jak tam chłopaki" i zacząć podchodzić i jest spokój w klatce... tzn staram się wyeliminować całkowicie element zaskoczenia.... zawsze je uprzedzam "gadaniem", że zamierzam się ruszyć ... biurko-drzwi, biurko- kanapa, okno, klatka itp... nawet jak się budzę (klatka stoi z pół metra od łóżka) to już podświadomie delikatnie zaczynam się wiercić, żeby zdążyły się połapać, że nie śpię i będę wstawać i coś tam sobie do nich zagaduję... wtedy mnie obserwują ale już nie ma tego popłochu co na początku... za to zaczynają radośnie kwiczeć poganiając mnie żeby miski ze śniadaniem dać :) Oczywiście kilka razy dziennie mają sesje nakolankowe. Niestety nie mogę ich brać razem bo się ciągle sprzaczają i terkoczą... ale jak biorę osobno to bardzo lubią się przytulać do rękawów i włącza im się głupawka :)

Aaa i jeszcze zasiałam w dwóch doniczkach ziarno, żeby mieć świeżą trawkę do póki na dworze nie wyrośnie jakaś normalna...

Jolka.

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 3 kwietnia 2013, 17:08

JolkaB pisze:wziełabym je na dwór na trawkę, ale tu w Norwegii troszku zimniejsza wiosna niż w innych latach w PL

O to bym się nie martwiła, zima w tę wiosnę w Polsce niesamowicie wszystkich zaskoczyła więc i my także nie szybko wyjdziemy z prosiakami na dwór :D

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Awatar użytkownika
JolkaB
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: JolkaB » 3 kwietnia 2013, 19:19

No ale właśnie to napisałam :)
Mam tu Norweską wiosnę, która jest zimniejsza niż Polska typowa wiosna ( ja wiem że w tym roku to już totalny armegedon) dlatego prośki muszą poczekać na ocieplenie ;)

Jolka.

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Świnki morskie: Lilly:)
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 3 kwietnia 2013, 20:29

ostrość nie taka jak trzeba, a to tło nie bardzo, albo plan nie najlepszy, :wacko: jedno jest pewne kot jest boski ;) ;) ;)

Awatar użytkownika
JolkaB
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: JolkaB » 3 kwietnia 2013, 20:45

nie da się zrobić kotu zdjecia w zlewie na tle z materialu :D musiałabym zlew wyjąć zanieść na kanapę, wsadzić tam kota, albo poczekać aż sam wejdzie :D no ja was proszę... :D chodziło o uwiecznienie chwili a nie o technikę wykonania :D

Jolka.

Awatar użytkownika
karlos
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: karlos » 3 kwietnia 2013, 20:48

Jolka miałem okazje robic foty sigmą 12mm i takim szkłem można ogarnac przestrzeń :) najczęscej mam podpięta sigmę 17-70mm 2,8 takie uniwersalne szkło, bo i panoramke w górach można zrobic a i portrecik wyjdzie...
Ostatnio zmieniony 3 kwietnia 2013, 20:49 przez karlos, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca