Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Tigga, Vox i Boniek :)

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Awatar użytkownika
Laraine
Użytkownik
Świnki morskie: Nadia, Neska, Zuza

Re: Tigga, Vox i Boniek :)

Postautor: Laraine » 26 czerwca 2013, 23:19

Witaj, wspaniałe króliczki :) Sprawa ze świnkami i królikami ma się tak, że najczęściej się dogadują, ale nie powinny być trzymane razem w klatce. No i trzeba uważać, żeby większy kicający królik nie skoczył przez przypadek na świnki.
Trzymam kciuki za adopcję świnki, a najlepiej od razu dwóch, bo świnki są bardzo stadne i zdecydowanie lepiej się czują, kiedy są przynajmniej dwie :) "goła" świnka, o której piszesz, to skinny - można je dostać w zarejestrowanych hodowlach świnek morskich, a czasem trafią się również "golaski" do adopcji, ostatnio było kilka :)
I tak, niestety, świnki również często trafiają na pokarm dla węży :(

Wolontariuszka Stowarzyszenia Pomocy Świnkom Morskim
Nie kupuj. Adoptuj!

Awatar użytkownika

MartaP
Użytkownik
Świnki morskie: brak :(
Kontaktowanie:

Postautor: MartaP » 27 czerwca 2013, 0:54

Hej Laraine! Bardzo dziękuję za odpowiedź! :*

Ja nie mogę przeboleć karmienia węży żywymi zwierzętami... Czy to króliki, świnki, czy nawet małe kocięta :/ Uważam, że osoby posiadające węże powinny mieć robione badania na psychikę, tak jak właściciele groźnych psów...

Jeszcze tak zapytam - świnki mogą żyć w klatce? Tzn. nie lubią wychodzić? Ja nienawidzę ograniczania wolności zwierząt do klatki dlatego chciałabym żeby żyły wolno, a skoro moje króliki żyją wolno, to chyba to by się ze sobą nie "godziło" :(

Awatar użytkownika
Klaudik1
Użytkownik
Świnki morskie: Czesiu[*] , Kubuś ♥
Kontaktowanie:

Postautor: Klaudik1 » 27 czerwca 2013, 10:33

Świnkę możesz mieć w klatce, a wypuszczać możesz ją kiedy chcesz, na początek chyba tak najlepiej, a może z królikami się zaprzyjaźni.. :)

KUBUŚ

Awatar użytkownika
Laraine
Użytkownik
Świnki morskie: Nadia, Neska, Zuza

Postautor: Laraine » 27 czerwca 2013, 11:18

To już zależy od świnki. Jedne wolą siedzieć w klatce, inne uwielbiają spacerować po mieszkaniu :)
Myślę, że najlepszym wyjściem byłoby wycięcie w klatce świnek wyjścia, wtedy będą mogły spacerować po mieszkaniu kiedy tylko zechcą. Świnki jak najbardziej mogą razem z królikami spacerować po pokoju, nie powinno się jedynie trzymać razem królika i świnki zamkniętych w klatce, bo wiadomo, królik w klatce będzie skakał, może skoczyć na świnkę, a w zamknięciu świnka nie ma gdzie uciec. Dlatego myślę, że w przypadku posiadania królików i świnek, trzymanie ich "wolno" jest dobrym wyjściem :) tutaj masz ciekawy wątek o bezklatkowym chowie świnek morskich, może Ci się przyda: http://swinkimorskie.eu/forum/viewtopic ... 25&t=13397

Wolontariuszka Stowarzyszenia Pomocy Świnkom Morskim
Nie kupuj. Adoptuj!

MartaP
Użytkownik
Świnki morskie: brak :(
Kontaktowanie:

Postautor: MartaP » 28 czerwca 2013, 15:45

Dziś byłam w sklepie zoologicznym w King Crossie w Poznaniu.. oczywiście ani króliki, ani świnki nie miały siana ani jedzenia :/ Dobrze, że po zwróceniu uwagi pan obsługujący przy kasie od razu zareagował, ale wychodziłam stamtąd z ciężkim sercem.. :(

Wróć do „Powitania”