Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Cześć :)

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Awatar użytkownika
Ramka304
Użytkownik
Świnki morskie: Lusia
Kontaktowanie:

Cześć :)

Postautor: Ramka304 » 24 maja 2024, 12:38

Witajcie, mam na imię Marta i pochodzę z Kalisza. Obecnie mieszkam w Krakowie, gdzie studiowałam, a teraz pracuję jako nauczyciel matematyki. Lubię swoją pracę. W wolnych chwilach jeżdżę na rowerze, uwielbiam góry i piesze wędrówki. No i oczywiście jestem właścicielką świnki morskiej, Lusi :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
MajaiRosie
Użytkownik
Świnki morskie: Za TM: Rosie [*], Malibu [*], Pigwa [*], Baranek [*],
Moje stadko: Kahlua, Mercedes i Tequilla
Kontaktowanie:

Re: Cześć :)

Postautor: MajaiRosie » 24 maja 2024, 13:35

Cześc Marta, witamy na forum :)
Czy Lusia mieszka sama? Dla przypomnienia, to zwierzęta stadne, muszą żyć w stadach jednopłciowych bądź haremach :)

KarolinaMazurek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KarolinaMazurek » 5 czerwca 2024, 11:19

Cześć wszystkim ;) Milo mi tutaj dołączyć ;)

Toffie
Użytkownik
Świnki morskie: Toffie
Kontaktowanie:

Postautor: Toffie » 20 czerwca 2024, 6:40

MajaiRosie pisze:Cześc Marta, witamy na forum :)
Czy Lusia mieszka sama? Dla przypomnienia, to zwierzęta stadne, muszą żyć w stadach jednopłciowych bądź haremach :)

Piepszenie o Szopenie i powtarzanie reguł z netu. Ludzie ocknijcie się! Może ktoś nie ma miejsca na więcej świnek. Dajcie spokój z tymi mądrościami że świnki muszą być w stadzie. Mojej koleżance tak doradzili żeby śwince wzięła towarzyszke i prosiak zagryzł nową lokatorkę gdy koleżanka była w pracy. Nie wszystkie świnki są przyjazne dla innych świnek. Nie wszyscy planują też mieć świńskiego haremu.

Awatar użytkownika
MajaiRosie
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: MajaiRosie » 20 czerwca 2024, 14:42

Nie powtarzam żadnych reguł, jestem wolontariuszką SPŚM i ponad 10 lat doświadczenie w opiece nad tymi zwierzętami, studiowałam zoopsychologię zwierząt, więc coś tam jednak wiem ;)
Żeby wziąć towarzyszkę jak piszesz, trzeba też mieć trochę oleju w głowie i przeprowadzić poprawne łączenie, a nie wrzucać zwierzę do klatki. Jeśli nie planuje się mieć haremu, bądź parki jednopłciowej, to polecam chomiki - te zwierzęta żyją solo :) Biorąc pod swój dach zwierzę, mamy moralny obowiązek zapewnić im odpowiednie warunki zgodne z wymaganiami gatunkowymi, co u świnek jest to nie tylko pasza bezziarnista, pasza objętościowa, schronienie i dostęp do wody - jest to również życie w grupie społecznej.

Awatar użytkownika
MajaiRosie
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: MajaiRosie » 20 czerwca 2024, 14:44

Dodam jeszcze, że w wielu krajach europejskich zapewnienie stada śwince morskiej jest uregulowane prawnie - np. w Niemczech. Posiadanie tylko jednej, samotnej świnki jest nielegalne i sprawa może trafić do policji, co skutkuje odebraniem zwierzęcia, czy nawet odebranie praw do posiadania zwierząt w przyszłości.
Warto się więc zastanowić, czy to naprawdę takie "pieprzenie o szopenie".

Toffie
Użytkownik
Świnki morskie: Toffie
Kontaktowanie:

Postautor: Toffie » 20 czerwca 2024, 15:56

MajaiRosie pisze:Dodam jeszcze, że w wielu krajach europejskich zapewnienie stada śwince morskiej jest uregulowane prawnie - np. w Niemczech. Posiadanie tylko jednej, samotnej świnki jest nielegalne i sprawa może trafić do policji, co skutkuje odebraniem zwierzęcia, czy nawet odebranie praw do posiadania zwierząt w przyszłości.
Warto się więc zastanowić, czy to naprawdę takie "pieprzenie o szopenie".

To że jesteś wolontariuszką i pozjadałaś wszelkie rozumy nie znaczy że możesz narzucać komuś ilość trzymanych w domu świnek morskich. Dobrze że forum jest anonimowe bo jeszcze gotowa jesteś policję wezwać. Jedna świnka w domu bardziej się przyzwyczaja do opiekuna iż taka żyjąca w stadzie. Nie pomyślałaś że autorce postu na tym wlasnie zależy- na przyjaciółce ?? Nie, bo Ty wiedze o świnkach przerobiłaś od A do Z i jedna świnka zawsze oznacza cierpienie i znęcanie. Masakra, jak kiedyś ludzie trzymali świnki morskie zanim pojawił się internet , jak myśmy przeżyli brak tej świątyni wiedzy o świnkach :-D

Awatar użytkownika
MajaiRosie
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: MajaiRosie » 21 czerwca 2024, 9:35

Przykro się takie komentarze czyta.
Bardzo egoistyczne podejście, myślenie tylko o sobie i własnym dobru. Mam nadzieję, że więcej zwierząt nie trafi pod taki dach. Nie mam zamiaru kontynuować tej dyskusji, jeśli ktoś jeśli ktoś utknął w średniowieczu, ja nie mam możliwości go wyjąć :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”