Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

C Z E Ś Ć! ;]

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Cavia_Loves
Użytkownik
Świnki morskie: Narazie nie posiadam , ale kocham nawet patrząc dlatego chcę mieć słodziaki! ( aktualnie mam 2 chomiki - w osobnych klatkach rzecz jasna ^^)
Kontaktowanie:

C Z E Ś Ć! ;]

Postautor: Cavia_Loves » 29 czerwca 2010, 23:29

Nazywam się Justyna.

Na razie nie posiadam świnki , ale bardzo chcę ją mieć - Wiem jaki to obowiązek i jestem gotowa go podjąć ( między innymi dla tego że "wychowuję" 2 chomiki i pieska i wiem co to znaczy obowiązek ;* ) :oczami:

Ogólnie jeszcze się zastanawiam czy kupić 2 samce czy 2 samice :?: :?: :chytry: .
Ale na pewno no forum znajdę odpowiedź!

Witam wszystkich użytkowników! ;*** :zawstydzony:

Awatar użytkownika

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Re: C Z E Ś Ć! ;]

Postautor: admin » 30 czerwca 2010, 20:44

Witam serdecznie na forum :)

Awatar użytkownika
Chochlik
Użytkownik
Świnki morskie: Bella
Edward[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Chochlik » 1 lipca 2010, 9:29

Właśnie właśnie witamy

Jeśli ktoś nie umie uszanować zwierząt znaczy to, że nie zasługuje na miano człowieka...

avena
Użytkownik
Świnki morskie: emilia,dudlej i avena

Postautor: avena » 2 grudnia 2010, 21:19

ile masz lat :hmmm:

mam duzo zwiezad psy koty weze i swinki morskie oczywisce.moze kup sobie samca i samice to bedziesz je rozmnazac :tak: :tak: :tak: ja mam 2 samice 1samca wiesz ze po 1 tygodniu swinka morska bedzie za toba tesknic ale bedzie cie kochac po 3 lub 4 tygodniach.nazywam sie avena prosze pisz na mój profil. :) :) :) :super: :) :) ;)

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 2 grudnia 2010, 21:38

avena pisze:mam duzo zwiezad psy koty weze i swinki morskie oczywisce.moze kup sobie samca i samice to bedziesz je rozmnazac :tak: :tak: :tak: ja mam 2 samice 1samca wiesz ze po 1 tygodniu swinka morska bedzie za toba tesknic ale bedzie cie kochac po 3 lub 4 tygodniach.nazywam sie avena prosze pisz na muj profil. :) :) :) :super: :) :) ;)

Jezu...jacy nieodpowiedzialni ludzie...czy ty nie wiesz, że świnki mogą rozmnażać tylko hodowcy? A nie amatorzy! Zastanów się dziewczyno!

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
maniaczka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: maniaczka » 2 grudnia 2010, 22:47

Misiu12 pisze:
Jezu...jacy nieodpowiedzialni ludzie...czy ty nie wiesz, że świnki mogą rozmnażać tylko hodowcy? A nie amatorzy! Zastanów się dziewczyno!

a niby dlaczego inni ludzie nei moga tego robic ? Ja rozmnozylam duzo swinek i jakos zyje.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 3 grudnia 2010, 11:56

"...Rozmnażanie to nie zabawa ! Rozmnażać mogą jedynie hodowcy doświadczenia hodowcy, rozmnażając zwierzęta nie będąc prawdziwym hodowcą tylko je krzywdzisz !

To tak, jak napisałam na wstępie, nie krzywdźccie zwierzaków!

Wielu ludzi się chwali ,,kupiłem sobie parkę, bo chcę miec młode'' - tak nie wolno !

Po rozmnożeniu świnek będą Ci się rodzić praktycznie co miesiąc, aż samica zdechnie z przemęczenia - takie są własnie skutki ludzkiej niewiedzy. A co potem zrobisz z małymi? A co, jeżeli będą chore? Nieraz trzeba dokarmiać młode, a założę sie, że wielu z Was nie może sobie odpocząć od szkoły czy pracy przez 2 tygodnie, a co, jeżeli trzeba będzie reanimować albo samicę, albo młode?
Jako hodowcy jest mi trudno nawet z wiedzą, ponieważ po rozmnożeniu potrzebujesz duużo pieniędzy i nie tylko, ponieważ czesto trzeba jechać do weta na ostry dyżur..."

Tekst skopiowany z forum http://www.zwierzeta.boo.pl , które bardzo polecam. Napisany przez Zuzię. Nie jest strzeżony prawami autorskimi.

Ludzie - zachowujecie się jak dzieci, które "chcą mieć młode świnki, to sobie kupią parkę". NIE! Krzywdzicie w ten sposób zwierzęta! A skąd wiecie, że zakupiona przez was parka nie jest skoligacona rodzinnie? Takich osobników rozmnażać NIE WOLNO!

Świnkulek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Świnkulek » 3 grudnia 2010, 12:26

Nie wolno rozmnażać świnek, jeżeli nie jesteście hodowcą. Świnki mogą mieć wady genetyczne, różne choroby.

A Ciebie witam :P

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 4 grudnia 2010, 12:29

Witaj...
Niech ta nieodpowiedzialna osoba robi sobie z tymi świnkami co chce, nie nasz będzie to problem.Co parę tygodni będą młode, samica zdechnie, a jej dzieci potem będą trafiały do takich organizacji, jak np. Caviarnia. Pomyśl sobie nad tym, a potem kupuj zwierzęta.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 4 grudnia 2010, 12:33

Zgadzam się całkiem z Sandi. Tylko że, Sandi, zobacz też na naszą sytuację - ktoś krzywdzi zwierzę, rozmnażając nieodpowiedzialnie, a my na to patrzymy i wiemy, że niedługo samica zdechnie z wycieńczenia...tak nie może być, robimy co się da żeby do tego nie dopuścić ;]

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”