Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

witam elo cześć :>

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
ThePostrzelona
Użytkownik
Kontaktowanie:

witam elo cześć :>

Postautor: ThePostrzelona » 2 stycznia 2012, 19:34

Witam wszystkich ! Jestem tu nowa.Mam na imię Asia i mam 17 lat. Miałam już parę świnek morskich. Uważam , że są to urocze zwierzątka.Ostatnia moja świnka straciła towarzysza 2 lata temu i sama zdechła w listopadzie :cry: [*] była u mnie 4 lata.Jest już 3 miesiąc kiedy nie mam mojej pociechy. Gdy zdechł mama powiedziała mi , że nie chce już więcej świnek bo za bardzo to przeżywamy . Na początku się z nią zgodziłam i było tak do niedawna , jednak parę dni temu znowu poczułam tą pustkę po jej stracie.Bywa , że gdy wracam po szkole do domu odruchowo zerkam w miejsce gdzie stała klatka. Nie umiem tego opisac. Po prostu kocham te zwierzaczki .Jednak obawiam się , że moi rodzice już nigdy się nie zgodzą na nową świnkę co mnie trochę przytłacza.Myślicie , że warto z nimi podjąć tą rozmowę ? :oops:

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Jocky
Użytkownik
Świnki morskie: Jessica ;]
Kontaktowanie:

Re: witam elo cześć :>

Postautor: Jocky » 2 stycznia 2012, 19:47

Cześć . Myśle , ze napewno trzeba porozmawiać z rodzicami , bo jeśli ty kochasz te zwierzaczki a im nie przeszkadzalo ze ją masz to czemu NIE !? . Mam pytanie , bo jesteś doświadczona w świnkowych sprawach . Gdy zgaszam światło Odrazu podchodzi do picia i sianka , strasznie hałasuje . Czy twoje tez tak robiły ? :/ . W ile sie świnka oswoiła , bo jak ją biore z klatki nie stawia żadnego oporu , a gdy chce ją włozyc to odrazu wiezga ;/ . czy to normalne ???? Jak często trzeba obcinać jej pazurki . Proszę o odpowiedz !!! ;)

Dzięki jej jest mi tu raźniej <3 Jocky

Awatar użytkownika
Lucky
Użytkownik
Świnki morskie: Lucky[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Lucky » 2 stycznia 2012, 20:10

Hej :mrgreen: Musisz KONIECZNIE porozmawiać z rodzicami ! :mrgreen: Pozdrawiam wraz z moim świnkiem Lucky'm :mrgreen:

"jeżeli nie potrafisz kochać, nie dawaj innym nadziei na miłość."
http://besty.pl/2464423

ThePostrzelona
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ThePostrzelona » 2 stycznia 2012, 20:36

Gdybym namawiała rodziców na następną świnkę to dopiero w sierpniu, ponieważ w czerwcu wyjezdzam na 2 miesiące za granice , a chce mieć prosiaczka wtedy kiedy nie będą się szykowały żadne wyjazdy w najbliższym czasie . ;) Chce dać trochę czasu sobie i rodzicom , a co do twojego pytania... zależy ile masz świnkę moje na początku też tak robiły.Po prostu czują się pewniej gdy jest cicho i ciemno. I to całkiem normalne z czasem powinno się to unormować.Ja pazurki obcinałam raz na miesiąc aby zawsze były króciutkie i zadbane. Musisz obserwować swojego prosiaka , pazurki świnek powinny byc troszkę dłuższe niż nerw w środku.Jeżeli twoja świnka ma czarne to masz większy problem ponieważ nie są zauważalne te nerwy. Radze Ci co jakiś czas iść do weterynarza. Taka wizyta nie jest bardzo kosztowna ,a będziesz miał pewność ,że nie uszkodziłeś paznokcia. :) pozdrawiam . 8-)

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 2 stycznia 2012, 22:41

Wiesz co myślę, że warto się nad tym porządnie zastanowić. Jak już pisałaś masz 17 lat, za 2-3 lata może się będziesz wybierać na studia (nie znam Twoich planów, ale tylko pytam:)) i sama wiem, że ze świnką na studiach jest czasem ciężko. Nie każdy właściciel zgadza się na zwierzątko + jeśli nie masz z kim jej zostawić musisz z nią podróżować do domu. Ale muszę dodać, że mojej bym nie oddała mimo iż podjada mi rogi książek jak jakąś dorwie, to miły kompan do nauki :). Więc to tylko taka rzecz do rozważenia, pozdrawiam :).

Obrazek

Awatar użytkownika
kamilka1803
Użytkownik
Świnki morskie: Leo.
Kontaktowanie:

Postautor: kamilka1803 » 3 stycznia 2012, 14:29

Witam wraz z Leonkiem. :)

Możecie mówić do mnie Kamila.

Awatar użytkownika
Shina
Użytkownik
Świnki morskie: Tomek.
Kontaktowanie:

Postautor: Shina » 3 stycznia 2012, 18:02

Dzień dobry. :) Witam ja i mój Tomasz.Jeśli chodzi o świnkę na studiach,w pełni zgadzam się z Nefele.Ze świnką na studiach zawsze raźniej. ;) To takie miłe mieć kochanego zwierzaczka ze sobą,bo on dla ciebie jest tak jakby "rodziną".

"Ludzie dzielą się na tych co lubią koty oraz tych, którzy je dopiero polubią."

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca