Witajcie. Skoro osoba z PCBA, która się tutaj zarejestrowała, by siać zamęt i stwarzać złą atmosferę, przytacza moje nazwisko, postanowiłem się wypowiedzieć zarówno jako członek Zarządu CCP oraz jako hodowca, który dobrze pamięta całą sprawę. Na wstępie chciałbym wyjaśnić, że posty, które zamieszcza użytkownik PCBA nie są pisane przez Lilianę Bytomską. Jej możliwości literackie są zdecydowanie na dużo niższym poziomie.
Cała sprawa odnośnie sprzedaży przez hodowlę Golden Cavies /wł. Liliana Bytomska/ miała miejsce w połowie maja 2011. Na forum trafił link, który przekierowywał do wątku na Caviarnii. Ówczesny Zarząd zaczął dopiero wyjaśniać sprawę, w momencie kiedy Klubowicze zaczęli się tego domagać. Dla mnie cała ta sprawa była bardzo dziwna i grubymi nićmi szyta. Wątek na Caviarnii, który opisuje sprawę był i jest dla mnie oczywisty. Nie widzę powodu, dla którego ta dziewczyna miała by wymyślać całą historię. Tym bardziej, że sprawa trafiła do CCP, prawie rok po jej opisaniu na tamtejszym forum. Gdy sprawa nabrała obrotu, ówczesny Prezes Dorota starała się wszystko wyjaśnić, poprzez kontakt z Amenite. Z resztą nie tylko ona. Kilka innych osób też podpytywało tę dziewczynę. Zadziwiające było, jak szybko zaczęła zmieniać zeznania, kręcić i kłamać. Oto dowód, który został przedstawiony, jako oczyszczający Lilianę, ze wszelkich zarzutów:
Nati :* (Aura)
17:48:24
swinki kupiiłam u hodowczyni

17:48:58
a skąd niby takie pytanie?

Dorota
18:12:30
Witam cieszę się że Pani mi odpisała . Juz wyjaśniam zaistniałą sytuację
18:12:43
a to przeczytam jeszcze raz
Dorota
18:14:59
My w naszym regulaminie mamy zastrzeżoną mozliwość sprzedaży rasowych świnek do sklepów zoologicznych , i jeden z hodowców zrzeszonych w naszym klubie znalazł Pani post na Caviocaviarni , gdzie Pani opisuje że kupiła Pani świnkę gładkowłosa samczyka rasowego rodowodowego z przydomkiem Golden Cavies w sklepie zoologicznym
18:15:42
aha o to chodzi
Dorota
18:15:45
I jestem zmuszona wyjaśnić tą sytuację , bo hodowcy muszą przestrzegać regulaminu
18:15:54
to ajkeis nieporozumienie chyba, ta świnka zostala oddana do sklepu
18:16:05
po rpodowodzie sie dowiedzialam ze ona z golden cavies jest
18:16:13
a coś nie tak?
Dorota
18:17:08
własnie to samo mówiła mi Liliana Bytomska że świnkę sprzedała całkiem innej osobie i możliwe że tej osobie znudziła się świnka o oddała ja do sklepu , gdzie Pani ja nabyła
18:18:11
no właśnie
18:18:22
ja sie dowiedzaialam ze max jest rpoblematyczna swinka co sie okazalo w domu
18:18:26
gryzł i w ogóle
18:18:33
nie dziwie sie ze ktoś go oddał
liliana pewnie nawet nie miala pojecia ze swinka trafila do rak czlowieka ktory ma zamiar ja oddac przez to ze swinka gryzie do zoologicznego
Dorota
18:19:58
hodowcy nie maja prawa sprzedawać świnek do sklepów zoo... ani z nimi współpracować , ...
18:20:12
no włąsnie w tym sęk że Lilla nic nie wiedziała
18:20:26
no i nei chce by miala rpoblemy bo GŁUPIA ja napisalam takie coś
18:20:43
liliana ejst super hodowczynią! ja nie pozwole sobie na takie traktowanie
18:21:07
fakt faktem moje podejscie do sprawy bylo zbyt porywcze
18:21:33
i pierwsze slysze by liliana sprzedawala swinki do sklepu

Dorota
18:22:11
drugą świnkę kupiła Pani już bezpośrednio od Lilii?
18:22:35
po rpostu na forum nie dzielilam sie tym ze maks byl na poczatku rpoblematyczny bo gryzl i ze byl oddany, chcialam o tymz apomniej bo to piekny rposiak
18:22:43
tzreba bylo truche poswiecic uwagi i serca
18:22:47
jasne ze tak
18:22:57
od pani liliany siostra mi idefiksa przywiozła

Dorota
18:23:14
Bardzo Pani dziękuję za wyjaśnienia
Każdy czytający wyciągnie odpowiednie wnioski. Nadal uważam, że taka sytuacja miała miejsce. Nie zostały przedstawione dokładne dowody, które jednoznacznie stwierdzałyby niewinność Golden Cavies.
Natomiast dlaczego Liliana Bytomska jak i Karolina Kozaczyńska zostały usunięte z Klubu CCP? Odpowiem jako członek Zarządu.
Nieprawdą jest, że Liliana została usunięta, tylko za samowolne zorganizowanie wystawy, o której Prezes dowiedział się przypadkiem, kiedy to Liliana zaczęła zapraszać na nią innych hodowców. Wystawa ta miała odbyć się pod "patronatem" hod. Golden Cavies, zatem nie mogła być organizowana przez CCP.To był tylko jeden z powodów. Po sprawie odnośnie sprzedaży przez Golden Cavies świnek do sklepu, miały odbyć się wybory do Zarządu. Z racji tego, że byłem jedną z głównych osób, która otwarcie domagała się wyjaśnień, moje uczestnictwo w Klubie CCP, było stopniowo sabotowane, gdzie docelowo chciano się mnie pozbyć. Odpowiedzialnymi za ten sabotaż i chęć natychmiastowego usunięcia mnie z Klubu były Liliana i Karolina. Po wyborach postanowiłem się odsunąć w cień i obserwować rozwijającą się sytuacje.
Działo się coraz gorzej. Postanowiłem pomóc Monice Spychale, która wtedy wraz ze mną i Danielem Banasiakiem, próbowała ratować sypiący się Klub. Wtedy to tak naprawdę, wydało się, co Liliana z Karoliną próbowały osiągnąć. Dodam, że Liliana zajmowała się rejestracjami świnek i miotów, posiadała pewne mienie klubowe, a Karolina odpowiedzialna była za rejestracje nowych osób jak i hodowli oraz skarbnikowaniem. W listopadzie 2011, odbyło się Zebranie Walne Członków CCP, na którym jednogłośnie Liliana oraz Karolina zostały usunięte z CCP. Powód? Liliana przez długi czas nie chciała oddać mienia klubowego, plików z rejestracjami zwierząt. Przez 2-3 miesiące rejestracje nie były przeprowadzane, a skutki są poprawiane do dzisiaj. Sędziowie CCP, którzy odwiedzili hodowlę Golden Cavies, stwierdzili bardzo złe warunki hodowlane, które Liliana miała natychmiast poprawić. Warunki nie uległy zmianie. Karolina natomiast do dzisiaj nie oddała dokumentów rejestracyjnych hodowli i miłośników. Nie wywiązywała się ze swoich obowiązków, wręcz przeszkadzała w normalnej pracy tamtego Zarządu. Obie panie nie robiły kompletnie nic. Dodam, że gdy w końcu Liliana oddała całe mienie klubowe, załączony był do niego całkiem przypadkiem liścik, w którym to stwierdziła, że Karolina zagroziła jeżeli spróbuje wszystko oddać. Tak oto w wielkim skrócie, obie Panie przestały istnieć w CCP, skończyły się wszelkie problemy.
Co do rzekomego bycia sędzią przez Lilianę. Po pierwsze, osoba stronnicza, złośliwa, która robiła notoryczne błędy w tłumaczeniu z języka angielskiego, tym samym zaniżając oceny świnek innych hodowców. Brak jej etyki, którą powinien kierować się hodowca a tym bardziej adept na sędziego. Jej wiedza w zakresie hodowli jak i genetyki świnek morskich jest na dramatycznie niskim poziomie. Po 3 latach hodowli, oraz starania się o egzaminy sędziowskie, powinna mieć to w małym paluszku. Podczas kiedy jeszcze była w CCP, miała wyznaczony termin egzaminu, na który się nie stawiła. A sędziowie, potwierdzili, że podczas wyrywkowego przepytywania jej z zakresu genetyki, nie potrafiła opowiedzieć na oczywiste, dla każdego hodowcy, pytania.
Nie mam pojęcia także, o jakiej nagonce na PCBA się tutaj insynuuje? Zarząd Klubu CCP jednoznacznie stwierdził, że wszelkie osiągnięcia jak i oceny zdobyty na wystawach PCBA, nie będą brane pod uwagę. To jest ta nagonka? A może ten post, który właśnie piszę, też jest nagonką? Uważam, że prawda o Lilianie Bytomskiej powinna być szeroko rozpowszechniana.
Co do popularyzacji kupna świnek ze sklepów zoologicznych. Uważam, że to jakaś paranoja. Hodowcy, którym zależy na eksterierze i ulepszaniu ras, nie może jednocześnie zależeć na promocji zwierząt ze sklepów. Oczywiście, jedne i drugie świnki są równie kochane i słodkie. Niemniej jednak, jeżeli jeszcze dodatkowo Stowarzyszenia będą przyzwalać na pseudohodowle, to w przyszłości nie będzie żadnych rasowych zwierząt.
To chyba tyle. Pozdrawiam, Piotrek