Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jesteśmy tutaj nowi ;)

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
sloneczko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Jesteśmy tutaj nowi ;)

Postautor: sloneczko » 24 sierpnia 2012, 22:51

Witamy wszystkich na prostaczkowym forum. :D
W naszym domu mieszkają dwie świnki. Starsza ma 4,5 miesiąca-do nas przybyła, kiedy miała 9 tygodni. Młodsza ma 2,5 miesiąca-do nas przybyła, jako 3 tygodniowy maluszek.
Starsza troszkę się zmieniła, wirki zgubiły się pod ciągle rosnącym futerkiem. Pozostał jeden widoczny na środku głowy, który wygląda jak korona a za nią śmieszny tzw. irokez.
Młodsza ma krótsza sierść z wirkami a na główce także charakterystyczną koronne.
Oba prosiaczki uwielbiają tulić się na kolanach, rozkosznie chrumkają, pomrukują: Wacków: i rozpłaszczają się jak naleśniki wyciągając słodkie, śmieszne łapki.
Ciekawie tez wyglądają zabawy na wybiegu, najlepsze są podskoki i obroty. :twisted:
Kiedy zdecydowalam się na pierwsza świnkę, nie myślałam o drugiej, nie wiedziałam ze nie powinno mieć się tylko jednej. Prosiaczek, choć dobrze czul się na rękach to był smutny, kiedy siedział w klatce a z wybiegu nie chciał korzystać. Baliśmy się, że ze smutku może.....* :sad: Tym bardziej, że wcześniej był z rodzicami i rodzeństwem. Oczywiście decyzja była tylko jedna koniecznie druga świnka.
Teraz nie wyobrażam sobie jak mozna mieć tylko jedna świnkę. Jak już się ma jedna to z druga nie ma więcej obowiązków, bo i tak trzeba sprzątać i dawać jeść oraz pic? Koszt są nie wiele wieksze.
Zreszta teraz sama uważam, ze, jeśli ktoś nie ma warunków na dwie świnki to niech jednej nie bierze choc wczesniej myslalam ze dwie swinki to jest duzo :blush:
One uwielbiają rozmawiać z sobą, bawić się, wtulać w siebie. Potrafią się nawoływać, kiedy są w dwóch końcach pokoju:)
Ogólnie można powiedzieć, że są oswojone, choć mam nadzieje ze Beda jeszcze bardziej np. mniejsza nie lubi momentu wyciągania z klatki i jest jeszcze dość płochliwa, kiedy nie jest na kolanach.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Jesteśmy tutaj nowi ;)

Postautor: kin28 » 24 sierpnia 2012, 22:54

Nie chce mi sie czytac, bo lewdo patrze na oczy, ale witam Cie serdecznie i zycze milego korzystania z forum, mam nadzieje, ze zostaniesz na dlugo i dowiesz sie wielu rzeczy :D Moze dasz jakies zdjecia swoich prosiaczkow? :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Dairine
Użytkownik
Świnki morskie: Mania[*], Maniek
Kontaktowanie:

Postautor: Dairine » 24 sierpnia 2012, 22:57

A ja przeczytałam! :D I witam! Nie napisałaś jak mają na imię :) I dodaj jakieś ciekawe fotki prosiaków ^^

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 24 sierpnia 2012, 22:57

Witaj :)
Oczywiście czekamy na zdjęcia, i może napiszesz nam coś więcej o sobie, hm? ;)

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

sloneczko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sloneczko » 24 sierpnia 2012, 23:22

Dairine pisze:A ja przeczytałam! :D I witam! Nie napisałaś jak mają na imię :) I dodaj jakieś ciekawe fotki prosiaków ^^

Miło mi , że przeczytalas bo trochę się napisałam :read: by w jakiś sposób być bliżej Was. Tym bardziej , że narazie z przyczyn tech otek nie zamieszcze.
Sensibles pisze:Witaj :)
Oczywiście czekamy na zdjęcia, i może napiszesz nam coś więcej o sobie, hm? ;)

O sobie :?: No nie wiem :O bo to prosiaki są tu gwiazdami nie ja :eek: Mam mężą, dzieci więc może troszke :confused: za stara jestem na to forum ale dzieci sa jeszcze za male na sprawne poruszanie sie po tym forum ;)
Co do fotek to i tak bede musiala poczekac az futrzakowi siersc odrosnie , chcialam dobrze i obcielam by nie bylo mu goraco .

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 24 sierpnia 2012, 23:27

W technicznych sprawach z zamieszczaniem zdjęć możemy pomóc, powiedz tylko, z czym konkretnie masz problem.

"Coś więcej o sobie" - myślałam o tym, jak masz na imię, no ile masz lat to niekoniecznie, ale skąd jesteś, jaki zawód wykonujesz/co studiujesz i tak dalej :) Wiesz, tak żebyśmy Cię poznali też troszkę prywatnie, a nie tylko Twoje świnie :)
Nie jesteś za stara, przestań :P

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Dairine
Użytkownik
Świnki morskie: Mania[*], Maniek
Kontaktowanie:

Postautor: Dairine » 24 sierpnia 2012, 23:28

Dalej nie wiemy jak świnki się nazywają :) Z niecierpliwością czekam na fotki :)

Awatar użytkownika
Kohtalo
Użytkownik
Świnki morskie: Luna i Orion
Kontaktowanie:

Postautor: Kohtalo » 24 sierpnia 2012, 23:28

Witaj na forum! :) I nie mów proszę, że jesteś za stara, bo za stara na pewno nie jesteś! :)
A jak masz na imię i jak się zwą Twoje prośki? oraz...hm, jakie masz zaintersowania? ^^

sloneczko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sloneczko » 24 sierpnia 2012, 23:59

Problem techniczny leży po mojej stronie bo mam uszkodzony kabel od aparatu ale problem bedzie rozwiazany w ciągu kilku dni.
Swinki to futrzak/ fufik i extrema. Mieszkamy w Trójmieście. Zajmuje się wizażem oraz parapsychologią i troche żałuje , że nie kształciłam sie w kierunku medycyny.
Miło mi słyszac ze nie jestem za stara na swinkowe forum ale naprawde bardzo polubiłam te zwierzaczki.

sloneczko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sloneczko » 26 sierpnia 2012, 19:30

To my
Załączniki
as.jpg

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”