Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Witamy :)

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Awatar użytkownika
Colette
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Witamy :)

Postautor: Colette » 23 sierpnia 2007, 17:02

Dzięki bardzo za miłe przywitanie :). Cieszę się bardzo, że moje świnki się podobają :)

A swoją drogą między nami jest już lepiej. Gutek zrobił się strasznie ciekawski, wszystkiego musi dotknąć i spróbować, z tego względu czasem ciężko zrobić mu jakieś zdjęcie, ponieważ próbuje zjeść aparat ;-). Owszem, jest strachliwy, ale stopniowo boi się coraz mniej, a zawsze nad strachem potrafi zapanować jego ciekawość świata :). Gutek jest podziwiany przez otoczenie, ponieważ uwagę przyciąga jego wygląd. Ma bardzo sympatyczny pyszczek, a jego sierść prezentuje się po prostu komicznie.. strasznie pocieszne stworzonko :)

Tabiała (Białata).. cóż, do tej pory jej do końca nie rozgryzłam, jest straszną indywidualistką. Nie do końca jestem w stanie określić, czy ona się ciągle boi, czy po prostu nienawidzi brania na ręce. Wiem w każdym razie jedno - nie można jej głaskać tam, gdzie sierść jest czarna, wtedy panna strasznie się oburza i robi wrzask na cały dom próbując powiedzieć "Aaaa, ratunku, gwałt, gwałt, odejdź ode mnie morderco, zostaw mnie ty ********, aaa!" i wtedy żadna siła jej nie przekona, że nie miało się niczego złego na myśli. Widać, że już powoli łapie nasze klimaty, że zaczyna się oswajać, ale póki co nadal taka dzikuska z niej ;-). Gutka sobie nieźle ustawiła. Mimo iż tamtego skręca by sobie trochę pokopulować, to po prostu nie ma odwagi do niej podejść, bo wie, że nieźle mu się wtedy dostanie ;-). A Biała ma wszystkiego dość i chce mieć święty spokój.

Świeże zdjęcia macie w galerii w kategorii "różne" :)

Awatar użytkownika

Brila
Użytkownik
Świnki morskie: Lucek.
Kontaktowanie:

Postautor: Brila » 23 sierpnia 2007, 17:27

Witaj ;)

Głaski dla świnek ;)

Na czas wakacji powracam do forumowania :)

Awatar użytkownika
Colette
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Colette » 23 sierpnia 2007, 17:30

To może jednak lepiej, jak będę głaskać od was Gutka, a Tabiałą zostawię w spokoju? :D

Brila
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Brila » 23 sierpnia 2007, 17:39

Colette pisze:To może jednak lepiej, jak będę głaskać od was Gutka, a Tabiałą zostawię w spokoju? :D

Dobry pomysł, jeżeli Biała się na świat obraziła :D

Awatar użytkownika
dirdib
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: dirdib » 23 sierpnia 2007, 17:52

Witaj!
Gutek jest kastrowany?

Awatar użytkownika
Colette
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Colette » 23 sierpnia 2007, 19:16

Niestety nie.. u mnie w okolicy takich zabiegów nie wykonują, ponadto są dosyć drogie i prawda jest taka, że bardziej opłacałoby mi się wymienić świnkę niż kastrować.. a na to się nie zgodzę. Myślałam nad wymianą Białatej na samca, ale nie wiem, czy dwa samce się zaakceptują. Póki co mam parkę i zobaczymy co się dalej będzie działo. Sprawę zostawiam naturze ;-).

Brila
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Brila » 23 sierpnia 2007, 21:15

Colette, możesz zamienić Białą na samczyka tylko wtedy, gdy masz w zapasie drugą klatkę...Mój błąd możesz poczytać w temacie "Nike przyłączył się do naszej rodziny!"...Nie polecam połączać dwóch samców w jednej klatce, szczególnie wtedy, gdy jeden jest już zaaklimatyzowany w swoim otoczeniu.

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 24 sierpnia 2007, 0:10

Colette pisze: Póki co mam parkę i zobaczymy co się dalej będzie działo. Sprawę zostawiam naturze ;-).

Czyli chcesz narazić samiczkę na częste ciąże i śmierć z wyczerpania, czy ja źle rozumiem?

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Galeria

Postautor: *nicia* » 24 sierpnia 2007, 9:44

no boski poczohraniec hehe jakby tajfun w niego strzelil , kobietka tez nieczego sobie

a to moja wichura

Obrazek

tu jeszcze fota ze sklepu
Obrazek
wiecej jest w przywitaniach w temacie Tigra :D nowych na razie nie mam bo nie ma sprzetu bedzie po 1 wrzesnia :D

Obrazek

Awatar użytkownika
Colette
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Colette » 24 sierpnia 2007, 14:24

Brila - jeśli mają się nie zaakceptować i mam trzymać je w osobnych klatkach to nie ma sensu zamieniania Białatej na samca, bo nie o to mi chodziło w braniu dwóch świnek. Chcę, żeby miały ze sobą kontakt.

Magda, źle rozumiesz. Nie chcę broń boże świnki na nic narażać. Póki co będą razem i zobaczę jak się wszystko potoczy - czy będą małe, czy nie. Jeśli małe będą, to się poważnie zastanowię co mam robić, a pierwsze co zrobię to rozdzielę je, nie dopuszczając do zapłodnienia tuż po porodzie. Po prostu spotkałam się z przypadkiem samca, który żył w klatce z kilkoma samicami i dopiero po około 3 latach zaczęły się pojawiać małe. Wszystko jest możliwe. Kastracja to raczej jak dla mnie ostateczne wyjście, strasznie boję się o Gutka, ponieważ słyszałam, że świnki czasem nie przeżywają tego zabiegu.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”