Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Engi&Buba

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Świnki morskie: Coffe[*] i Mocha
Kontaktowanie:

Re: Engi&Buba

Postautor: KaroKa » 6 czerwca 2012, 12:45

To świetnie :D .Czekam na zdjęcia.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 6 czerwca 2012, 15:49

Dbaj o tego lysola,ona bardziej jest narazona na przeziebienia,i pamietaj,ze zapalenia przewodu moczowego i pecherza maja tendencja do nawracania,musisz szczegolna uwage poswiecac Bubie.

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 6 czerwca 2012, 21:26

Ruby to nie było zapalenie przewodu moczowego, ani pęcherza. Było to uszkodzenie jelita tak jak pisałem wcześniej.
Bubie ciągle kupuje coś nowego polarowego żeby miała ciepło. Teraz czekam na zamówienie z timanii. A już niedługo zamawiam nowy dry-bed. Chyba będzie chodziła w skarpetce żeby się nie przeziębiła hehe :mrgreen:

Obrazek

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 7 czerwca 2012, 8:31

Świetnie, tylko świnki nie powinny spożywać produktów mlecznych, w tym jogurtów (laktoza im szkodzi). Do odbudowy flory bakteryjnej są przeznaczone specjalne probiotyki dla tych zwierząt (np. Bio-Lapis czy Pro-Biotyk Em-15 - dostępne np. w animalia.pl), , ew. można podać ludzki Lakcid albo Trilac.

To odstawienie ziół też mi się nie podoba...

A'propo Uroseptu, to on jest właśnie podawany na problemy związane z pęcherzem, jeśli świnka takowych nie miała, to... po co ten lek?

Mam nadzieję, że to, że świnka nie ma żadnej choroby związanej z układem moczowym, okazało się po badaniu moczu (z osadu). Co wyszło w badaniu?

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 7 czerwca 2012, 11:35

A więc tak:
co do jogurtu to sam też nie byłem pewny, mój brat(jest w 3 kl technikum wet.) też odradzał mi jego podawanie, wiec go posłuchałem. Buba ani razu jogurtu z siemieniem nie dostała. Probiotyk też miała, ale teraz nazwy niestety nie pamiętam.
Nie wiem nugatko co nie podoba Ci się w odstawieniu ziół podstawowych. Nie muszą obowiązkowo znajdować się w diecie świnek, niektórzy je podają inni nie. Jeśli uraz jelit był wywołany właśnie przez te zioła to na czas leczenia należało je odstawić. Jeśli chodzi o urosept to podaje się go długo terminowo( 2 tyg), Buba bardzo mało sika, nie chcieliśmy żeby doszło do zastoju moczu- dlatego Pani wet. go przepisała. Badania moczu nie robiliśmy bo krew lała się z odbytu, do badania poszły tylko kupy.

Obrazek

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 7 czerwca 2012, 12:06

Urosept można podawać nawet dożywotnio, jeśli są wskazania. Jeśli świnka mało pije, to dobre są warzywa/owoce zawierające dużo wody: ogórek, cukinia, kabaczek, cykoria, melon, arbuz, itp. Ogólnie są świnki, które mało piją, właśnie dlatego, że dostają dużo warzyw i owoców.

Ziółka są raczej pocięte, drobne, już prędzej siano mogło skaleczyć świnkę (nie wyobrażam sobie, żeby odstawiać siano). Swoją drogą świnka musiałaby nieźle wciągnąć pupą to sianko, żeby dostało się tak głęboko... Jeśli w ogóle jest możliwe skaleczenie jelita taką drogą.

Pytanie podstawowe: CZY MOCZ BYŁ ODDANY DO ANALIZY?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 7 czerwca 2012, 12:09

nugatka pisze:Pytanie podstawowe: CZY MOCZ BYŁ ODDANY DO ANALIZY?

Nie byl,tak jak ponizej pisze
Engi pisze:Badania moczu nie robiliśmy bo krew lała się z odbytu, do badania poszły tylko kupy.

badanie niestety bedzie konieczne,bez niego nie da sie okreslic dokladnie gdzie lezy problem,mnie z Daisy czeka kolejna porcja badan a takze usg...

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 7 czerwca 2012, 12:21

Nie doczytałam.

No to skąd wiadomo, skąd krew, skoro badań nie było?

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 7 czerwca 2012, 12:44

W lecznicy, weterynarz na podstawie przeprowadzonych badań klinicznych stwierdził iż krew jest z końcowego odcinka jelita.
Po wycofaniu z diety ziół oraz zastosowanych leków problem znikł. Badanie moczu byłoby stratą czasu gdyż mocz miał prawidłową barwę, co nie wskazywało na żadną nieprawidłową zmianę w tym układzie.

Obrazek

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 7 czerwca 2012, 12:49

Jakie badania przeprowadził?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”