Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

RiV

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Riv
Użytkownik
Kontaktowanie:

RiV

Postautor: Riv » 11 lutego 2007, 12:54

Witam ;]
do niedawna miałam świnkę morską ( przeżyła ze mną 8 wspaniałych lat ... ), strasznie przeżyłam jej stratę - równie mocno jak mój kot .. ( uwielbiały się ) .
w moim życiu były 4 świnki morskie ( 3 dziewczynki i chłopiec [ nie były w 1 klatce , nie były hodowane w tym samym czasie ] wszystkie miały na imię Pusia ) , 2 koty ( aktualnie mam 1 wredną kotkę ) , pies ( od 1,5 miesiąca nie ma go :( ) , masa rybek i innych xP

w niedalekiej przyszłości planuję kupić świnkę morską ^_^ , mam nadzieję że jak najszybciej..
i mam pytanie ( mam nadzieję że ktoś będzie wiedział ) , czy świnki morskie muszą przechodzić jakieś badania przed wyjazdem do Wielkiej Brytanii ?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
dirdib
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: dirdib » 11 lutego 2007, 13:07

witam!
Mysle ze najlepiej dowiedziec sie w ambasadzie w Wielkiej Brytanii :)

[ Dodano: 11 Luty 2007, 13:06 ]
WIELKA BRYTANIA
Zwierzęta towarzyszące (psy koty i fretki) przemieszczane w celach niekomercyjnych z Polski na terytorium Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej muszą spełniać następujące wymagania:
* W pierwszej kolejności muszą zostać zidentyfikowane za pomocą mikroczipu, zgodnego z wymogami normy ISO 1784 lub Aneksu A do normy ISO 11785(w przypadku, gdy mikroczip nie spełnia wymagań żadnej z ww. norm, właściciel zwierzęcia lub osoba za nie odpowiedzialna w imieniu właściciela, musi zapewnić możliwość odczytania numeru mikroczipu podczas jakiejkolwiek kontroli, tzn. musi dysponować czytnikiem).
* Następnie zostać zaszczepione przeciwko wściekliźnie.
* Po upływie przynajmniej 1 miesiąca po szczepieniu, należy pobrać krew od zwierzęcia i przesłać do badania w kierunku efektywności ww. szczepienia do zatwierdzonego przez Unię Europejską laboratorium – lista zatwierdzonych laboratoriów jest zamieszczona w Decyzji Komisji 2004/693/WE (zatwierdzonym laboratorium na terenie Polski jest Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy - Zakład Wirusologii, Al. Partyzantów 57, 24-100 Puławy, http://www.piwet.pulawy.pl ).
* Zwierzę może wjechać na terytorium Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej nie wcześniej niż po upływie 6 miesięcy od uzyskania pozytywnego wyniku ww. badania (tzn. miano przeciwciał w surowicy musi wynosić co najmniej 0,5 IU/ml)
* Po uzyskaniu wyniku powyższego badania należy udać się do lekarza weterynarii upoważnionego do wystawiania paszportów dla zwierząt towarzyszących w celu wprowadzenia informacji o wszystkich ww. czynnościach do paszportu zwierzęcia.
* Dodatkowo na 24-48 godzin przed wyjazdem, zwierzę musi zostać odrobaczone i poddane profilaktyce przeciwkleszczowej - te czynności również muszą zostać potwierdzone w paszporcie zwierzęcia.
* Zwierzę może wjechać na terytorium Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej jedynie zatwierdzoną przez DEFRA trasą i korzystając z usług zatwierdzonego przewoźnika (lista zatwierdzonych tras wjazdu i autoryzowanych przewoźników dostępna jest dostępna na stronie internetowej http://www.defra.gov.uk ).
* Uwaga !!! Aby zwierzę zostało wpuszczone na terytorium Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej musi być bezwzględnie zachowana kolejność powyższych działań. W przypadku, gdy zwierzę zostało najpierw zaszczepione przeciwko wściekliźnie a potem zidentyfikowane (mikroczip), szczepienie przeciwko wściekliźnie powinno zostać powtórzone po zaczipowaniu zwierzęcia, jednakże ze względów zdrowotnych, nie wcześniej niż w 21 dni po ostatnim szczepieniu.
Uwaga !!!Przemieszczanie z Polski na terytorium Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej psów, kotów i fretek w wieku poniżej trzech miesięcy, nieszczepionych przeciwko wściekliźnie jest niedozwolone.

[ Dodano: 11 Luty 2007, 13:07 ]
http://www.ue.krakow.pl/index.php?TYPE=ART&ART_ID=3986

Dokumentu takiego nie będą musiały mieć świnki morskie, ptaszki czy rybki akwariowe, a jedynie psy, koty i fretki, które - jak informuje Józef Żychliński, doktor weterynarii - są jedynymi domowymi zwierzętami zagrożonymi możliwością zachorowania na wściekliznę.

Awatar użytkownika
Moncia
Zasłużony
Świnki morskie: Filip
Kontaktowanie:

Postautor: Moncia » 11 lutego 2007, 14:16

Witam

Obrazek

kocham świnki
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kocham świnki » 11 lutego 2007, 14:22

Witamy na forum. 8 lat to sporo jak na świnkę. :P

KOCHAM ŚWINKI !!!!!

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: admin » 11 lutego 2007, 18:07

Witaj :D

Awatar użytkownika
OLA I JULIA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: OLA I JULIA » 11 lutego 2007, 18:32

Witaj na forum! :rolleyes:

Kocham moją świnkę![*]

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 11 lutego 2007, 23:06

Witaj na forum :D

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
Guffi
Zasłużony
Świnki morskie: Sprite, Coffee, Topanga[*], Amimoto
Kontaktowanie:

Postautor: Guffi » 12 lutego 2007, 10:10

Witaj :D
Miło, że fanów świniaczków jest tu coraz więcej!

RsQ
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: RsQ » 12 lutego 2007, 15:12

Witaj na forum

Moje gg: 1844697

Awatar użytkownika
Cyzio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Cyzio » 12 lutego 2007, 20:51

witamy na forum :]