Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Suzi i jej maluchy:)

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Nisia
Użytkownik
Świnki morskie: Suzi i dwa maluchy :)
Kontaktowanie:

Suzi i jej maluchy:)

Postautor: Nisia » 26 października 2013, 23:32

Witam,
czytam forum od jakiegoś czasu, ale dzisiaj dopiero się się przedstawiamy :)
Niecałe 2m-ce temu wzięliśmy 6tyg. samiczkę, po rocznym namawianiu przez córkę na zwierzątko.
Okazało się, ze Suzi nosi w sobie niespodziankę :). Od 5 dni mamy dodatkowo dwa śliczne maluchy, w których wszyscy jesteśmy zakochani. Mogłabym siedzieć godzinami i na nie patrzeć - takie są pocieszne, no ale czasem musze też coś zrobić w domu :) W zalączeniu dzisiejsze fotki :)
Załączniki
IMG_7553.jpg
IMG_7551.jpg
Dwie kuleczki :)
IMG_7546.JPG
z mamusią :)
DSC_0421.jpg
mamusia :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Re: Suzi i jej maluchy:)

Postautor: merida91 » 27 października 2013, 9:06

Ojej. Śliczna mamusia a maluszki po prostu do schrupania. Dorosła świnka wygląda na bardzo młodą, wiesz może ile ma? Tak to jest w zoologicznych, nie patrzą czy to dziewczyna czy chłopiec tylko wrzucają wszystkich do jednej klatki czy boxu. Najważniejsze, że mamie nic nie jest, że maluszki są zdrowe i że wszystko w porządku ;P Wychrumkaj swoje stadko ode mnie i moich rozbójników :D ;)

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 27 października 2013, 9:48

Prześliczne stadko :) wszystkie są przesłodkie, ale najbardziej moje serducho podbił brązowy maluch :) wymiziaj świniaczki od mojego stadka i ode mnie :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nisia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nisia » 27 października 2013, 10:24

Wiem dokładnie ile ma Suzi, urodziła się 16 lipca , więc ma 3m-ce z kawałkiem. Specjalnie nie brałam świnki ze sklepu, wolałam z domu prywatnego ale okazało się, ze to też nie było idealne rozwiązanie....
Jak zorientowałam się, ze mała jest w ciąży - byłam, nie powiem wystraszona ale to głównie ze względu na to, że obawiałam się o nią i o maluchy czy wszystko będzie w porządku. Spać nie mogłam itd. No ale póki co wszystko wygląda fantastycznie. Wszyscy je kochamy i najchętniej byśmy je zostawili ale musimy poczekać do momentu określenia płci. Dziewczynkę na pewno zostawiamy, a jak będzie chłopczyk (obstawiamy tego czarnego :)), to mamy mega dylemat czy oddać go tylko i wyłącznie do kogoś z rodziny, czy odseparować, wykastrować i połączyć z powrotem z mamą i siostrą (obstawiamy , że to ta czekoladowo, rudo - biała :)) ale czy one po takim czasie rozłąki go zaakceptują???? Mam milion wątpliwości i pytań co do tej sytuacji ale umieszczę je w innym miejscu :)

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 27 października 2013, 11:09

Myślę, że bardziej doświadczeni użytkownicy pomogą Ci z określeniem płci. Wstaw zdjęcia podwozia maluchów :D Masz przecudowne knurki! Czym ich karmisz? :D

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 27 października 2013, 11:43

Czekamy na zdjęcie podwozia i postaramy się określić i pomóc :) Jak zdecydujecie się na zostawienie malucha to pamiętaj o dużej klatce dla 3 świnek :) moje 2 panny, na razie jeszcze bez Tofisia siedzą w dużym kojcu (170X85) i zdarzają im się spięcia :D I oczywiście pytaj nas o wszystko, a my postaramy się pomóc jak tylko będziemy umiały :)

Daj więcej info na temat świnek. Tak jak pytała merida91, czym karmisz? jaką mają obecnie klatkę? :)

Jeśli masz z domu prywatnego, a te osoby nie mają hodowli to jest duże prawdopodobieństwo, że to była ciąża kazirodcza... są to dzieci taty lub brata...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nisia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nisia » 27 października 2013, 18:34

Karmię Cavia Nature, Suzi "da się zabić" za natkę pietruszki i ogórka :), brokuł tez lubi ale wiadomo rzadko i mało daje, zje tez pomidorki najlepiej te małe, papryka zielona i czerwona tez jest ok, natomiast marchewka i w zasadzie jabłko mogłyby dla niej nie istnieć , burak , dynia skubnęła kiedyś ale raczej to nie dla niej :), klatkę mają 100 x 50.
Dzieci Suzi są najprawdopodobniej z tego samego ojca co Suzi - bez komentarza.... To osobna historia, myślałam , ze jak ktoś w domu ma świnki - to posiada chociaż minimum wiedzy o nich i o tym czego potrzebują - powiem tylko tyle, że jak przyjechałam po Suzi , to czteroosobowa rodzina świnek mieszkała razem w niedużej klatce....
Dzisiaj ważyliśmy prosiaczki (czarny 92g, trzykolorowa 88g) i oglądaliśmy podwozia :0), ja w zasadzie nie mam wątpliwości :) ale wrzucę zdjęcia - ciekawe co Wy na to ? :)
Załączniki
IMG_7559b.jpg
czarna dupka :)
IMG_7565b.jpg
biała dupka :)
Ostatnio zmieniony 27 października 2013, 20:40 przez Nisia, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 27 października 2013, 18:45

Czarny chłopczyk, brązowa dziewuszka na moje oko :D

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 27 października 2013, 21:14

Nie jestem expertem, ale potwierdzam :) też uważam, że czarny to chłop, a brązowa to dziewuszka :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

EyaSomeya
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: EyaSomeya » 27 października 2013, 22:03

No tylko gratulowac. Tez nie witam sie odrazu bo musze fotki wstawic i zrobic jakis maly opis. O mojej swince moge mowic calymi dniami.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”