Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka z hodowli, czy sklepu zoologicznego ,czy z adopcji?

Dyskusje o przeróżnych rasach świnek morskich z całego świata.

Skąd masz świnkę?

Ze sklepu zoologicznego
75
54%
Z hodowli
39
28%
Z adopcji
25
18%

Liczba głosów: 139

Awatar użytkownika
kdp2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świniorek z odzysku;]

Postautor: kdp2 » 31 października 2011, 10:00

a jaka jest ta klatka? tzn długość dłuższego boku? bo może zamiast domku dać półkę z panela lub hamak. zawsze to mniej miejsca zajmuje i ukryć się świnka ma gdzie.

Jeśli możesz nie kupuj świnki w zoologu, zaadoptuj viewtopic.php?f=4&t=4215 viewtopic.php?f=4&t=4214 lub zgłoś się do zarejestrowanej hodowli
Nie ma mnie przez sprawy rodzinne i zawodowe - gdy będę potrzebna proszę o PW.
Obrazek

Awatar użytkownika

zaharejro
Użytkownik
Świnki morskie: ZIUTA
Kontaktowanie:

Postautor: zaharejro » 31 października 2011, 10:08

50. Za mala;/ Krolewna juz dosyc miejsca zajmuje;D Wlasnie sobie spi na dywanie;]

Awatar użytkownika
kdp2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kdp2 » 31 października 2011, 10:13

faktycznie mała ale jeśli ma służyć tylko za siusialnie to ja bym ją zostawiła na razie , bo świnka ją zna, zrób śwince jakieś posłanie np z koszyka wiklinowego takiego na chleb, tylko daj do środka coś miękkiego lub kup takie legowisko dla małych psów, jak świnka jest przyzwyczajona do biegania po domu to w klatce i tak siedzieć nie będzie.

Jeśli możesz nie kupuj świnki w zoologu, zaadoptuj viewtopic.php?f=4&t=4215 viewtopic.php?f=4&t=4214 lub zgłoś się do zarejestrowanej hodowli
Obrazek

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 31 października 2011, 12:47

Masz 25 lat,wiec lubisz dobra kawe,zaparz sobie kubek dobrej kawey ,zasiadz przed kompa i przegladaj,mamy wiele ciekawych tematow ,ktore beda Ci pomocne,masz sliczna zadbana swinuske,i dobrze jak taka zostanie :lol: fajnie,ze tak podchodzisz to tej sprawy,mamy tu wszystkie t e tematy,ktore Cie interesyja,uzyj opcji szukaj

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 31 października 2011, 13:37

Daj zdjęcia świnki ;)
Nikt chyba nie wspomniał o karmie.
Jaką podajesz, jakiej firmy :?:
Zwykle dużo osób popełnia tutaj często nie świadomy błąd.
Z takich lepszych karm to polecam vitakraft emotion beauty, ... emotion long hair, ... emotion seansitive.
Oraz z firmy versele laga - cavia complete, cavia pro (chociaż moje świnki nie chciały jeść tych karm, jedzą z vitakrafta).
Oprócz tego siano powinna mieć świnka cały czas i świeżą wode , warzywa i owoce codziennie podawaj (ja podaje 3 razy dziennie i nie podaje sztucznie witaminy c ponieważ wydaje mi się że wystarczy w warzywach).
A co do drugiej świnki to wcale nie jest to obowiązek.
Pierwsze zastanów się czy będziesz miał warunki na 2 świnki - większa klatka - min 100cm długości.
Częstsze czyszczenie, więcej karmy, więcej siana i więcej czasu.

Awatar użytkownika
kdp2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kdp2 » 31 października 2011, 15:02

damianek333 pisze:Daj zdjęcia świnki ;)
Nikt chyba nie wspomniał o karmie.
Jaką podajesz, jakiej firmy :?:
Zwykle dużo osób popełnia tutaj często nie świadomy błąd.
Z takich lepszych karm to polecam vitakraft emotion beauty, ... emotion long hair, ... emotion seansitive.
Oraz z firmy versele laga - cavia complete, cavia pro (chociaż moje świnki nie chciały jeść tych karm, jedzą z vitakrafta).
Oprócz tego siano powinna mieć świnka cały czas i świeżą wode , warzywa i owoce codziennie podawaj (ja podaje 3 razy dziennie i nie podaje sztucznie witaminy c ponieważ wydaje mi się że wystarczy w warzywach).
A co do drugiej świnki to wcale nie jest to obowiązek.
Pierwsze zastanów się czy będziesz miał warunki na 2 świnki - większa klatka - min 100cm długości.
Częstsze czyszczenie, więcej karmy, więcej siana i więcej czasu.

po części się zgadzam a po części nie co do Twojej wypowiedzi, co do karmy masz 100% racje co do ilości swinek to sie nie zgadzam, 2 świnki wcale nie zajmują więcej czasu, miejsca i nie pochłaniają więcej pieniędzy, za to jeśli właściciel pracuje i nie przebywa w domu cały czas to świnki mają swoje towarzystwo, nie nudzą się, nie są smutne.
Ja mam 2 własne a właściwie 3 świnki i nie odczuwam jakoś większego dyskomfortu w związku z taka ilością, wręcz przeciwnie mam więcej mordek do kochania, rozpieszczania i głaskania, znam osoby które maja większe i mniejsze hodowle i są podobnego zdania co ja. Ja osobiście uważam że samotna świnka to smutna świnka, no chyba że jest wyjątkowo aspołeczna wtedy to co innego.

Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 31 października 2011, 15:45

kdp2 pisze: 2 świnki wcale nie zajmują więcej czasu, miejsca i nie pochłaniają więcej pieniędzy, .

???

O rly?

A ta druga świnka jest płaska jak naleśnik, że nie zajmuje miejsca, nie trzeba jej głaskać, że nie pochłania czasu i nic nie je ani nie sika, że nie wymaga żadnych nakładów finansowych?
Oczywiście, że dwie świnki wymagają więcej czasu (to akurat jest najmniej odczuwalne), miejsca (większa klatka bądź dwie klatki) i pieniędzy.
W porównaniach brak świnki - świnka; świnka - kilka świnek ta druga różnica jest mniej odczuwalna, ale nadal istnieje.
Nie ryzykowałabym takich twierdzeń, bo ktoś stwierdzi, że skoro nie ma różnicy czy jedna czy dwie, to sobie weźmie drugą, nagle stanie przed problemem tego, że świnki niekoniecznie się dogadują, wymagają dwa razy więcej jedzenia, kiedy się pochorują to często obie na raz i będzie kombinował jak tą drugą wysiudać. Już obserwowaliśmy taki przypadek. :?

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 31 października 2011, 16:16

Moim zdaniem właśnie jedna świnka potrzebuje więcej casu - bo wtedy tylko od nas jest zależna czy będzie miała towarzystwo czy nie. Jeśli mam kilka prośków nie mam wyrzutów sumienia, że np cały dzień jestem w szkole, a potem wychodzę ze znajomymi, ona i tak ma towarzystwo i to lepsze bo świnkowe!
Więcej czasu potrzebne jest przy sprzątaniu, karmieniu, dawaniu wody.
Co do wydatków i miejsca się nie wypowiem :D

zaharejro
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: zaharejro » 31 października 2011, 20:51

Faktycznie, tak czytam i sie zastanawiam. Jestesmy z ukochana do 17-ej poza domem, tak wiec swinka moze sie czuc troche samotna... Poza tym moja luba stwierdzila, ze niedlugo bede spal z ta swinia;D Kolezanka wiec jest wskazana. Powiedzcie mi jeszcze, jak to pi razy oko wychodzi finansowo?.. Chcialbym, zeby byla szczesliwa i miala towarzystwo, ale rownie mocno chcialbym miec co do garnka wlozyc:D

zaharejro
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: zaharejro » 31 października 2011, 20:57

Aha. Fotki na dniach, tylko jest tak duza, ze nie wiemy czy obiektyw zlapie;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca