Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka z hodowli, czy sklepu zoologicznego ,czy z adopcji?

Dyskusje o przeróżnych rasach świnek morskich z całego świata.

Skąd masz świnkę?

Ze sklepu zoologicznego
75
54%
Z hodowli
39
28%
Z adopcji
25
18%

Liczba głosów: 139

Awatar użytkownika
Mango
Użytkownik
Świnki morskie: Celiś & Kubuś
Kontaktowanie:

Re: "Mamo, ja nie chcę z zoologa!!!"

Postautor: Mango » 27 października 2011, 15:22

Przepraszam, że odświeżam, ale nie chciałam zakładać nowego tematu, bo ten jest podobny.
No więc..Jak myślicie, lepiej wziąć świnkę z zoologa i Celienk będzie happy, czy nie brać i Celinek nie będzie miał kolegi..? MOŻE uda mi się namówić mamę na adopcję, ale tata to już gorzej. A tak przy okazji - co myślicie o Czarusiu (Czaruś jeden i drugi, bo są dwa, ale ogólnie chodzi mi o czarnego)? Ericsson jest słodki, ale już zarezerwowany.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 27 października 2011, 17:48

Moim zdaniem mniejszym złem będzie kupienie świnki. A nie myślałaś o hodowli?

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 27 października 2011, 18:12

No kup z zoologicznego jak nie masz innej możliwości.
I nie nazywajcie tego mniejszym złem ludzie zmiłujcie się...
Pewno że jak się da to czemu by nie kupić sobie rasowej świnki ale ja osobiście nie jestem za zoologicznymi ale nie jestem też przeciwnikiem bo to przesada.

Awatar użytkownika
Mango
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Mango » 27 października 2011, 19:03

Ale ja naprawdę nie mogę.
vagina_denata pisze:A nie myślałaś o hodowli?

No tak, ale moja mama to w ogóle szleje, bo mówi "świnka za stówę? Oszalałaś?!" i "Przecież one są brzydkie, Celinek jest najpiękniejszy" - tak określa Peruwianki, świnki, o których marzę.

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 27 października 2011, 20:12

Więc spróbuj namówić na adopcję. Powiedz, że dowiozą Ci świnki, takie ładne jak Celinek ( :mrgreen: ) i jest darmowa. No i pomożesz świnkom. Wspomnij również, że świnki z takiej 'hodowli' będą zdrowe i w razie czego, odrobaczone ;)

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 27 października 2011, 20:26

Mango pisze:Ale ja naprawdę nie mogę.
vagina_denata pisze:A nie myślałaś o hodowli?

No tak, ale moja mama to w ogóle szleje, bo mówi "świnka za stówę? Oszalałaś?!" i "Przecież one są brzydkie, Celinek jest najpiękniejszy" - tak określa Peruwianki, świnki, o których marzę.

Hmm, no to lipa. Próbuj namówić na adopcję, ale jak się nie da, no to cóż, trudno, żeby Celinek całe życie był sam.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Mango
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Mango » 27 października 2011, 20:54

Ok. Bardzo Wam dziękuję za rady. Będę jeszcze namawiała, na pewno.

zaharejro
Użytkownik
Świnki morskie: ZIUTA
Kontaktowanie:

Świniorek z odzysku;]

Postautor: zaharejro » 31 października 2011, 8:42

Słuchajcie ludziska, prosze o rady dotyczące... No właśnie. Przygarneliśmy przecudna Ziutke, piekna dorodna samiczke o cudownych oczach. Ma leciutko ponad rok. Dostalismy ja od sympatycznej pani, ktora z powodu urodzenia dziecka, nie miala juz czasu sie nia zajmowac. Ziuta jest zadbana, pani powiedziala jak sie nia zajmowac, oczywiscie kropelki cebionu, co moze jesc a czego nie. Przekazanie od fachowej i czulej opiekunki. To sie chwali-pani oddala swiniorka w dobre rece, bo nie chciala jej skazywac na zaniedbanie. No wlasnie, po przybyciu do Nas, obserwujac Ziutencje, zaczely mnie nachodzic pytania, zeby Ziutce nie ``zrobic krzywdy`` niewiedza... Sluchajcie-
-Ile Ziuta powinna sie przyzwyczajac do miejsca i ludzi?(klatka jest caly czas otwarta, Ziuta czesto glaskana, nie daje sie wziac na rece i tylko wychyla ryjek)
-Czy w tym wieku Ziuta powinna miec towarzyszke, bo duzo czytalem o tym, ze swiniorka nie powinna byc sama i zaczalem sie zastanawiac nad kumpela dla naszej cudnej.
-Jakie sa sposoby aby poznac to, co Ziuta lubi?(Chodzi o przyzwyczajenia nie o nawyki zywieniowe. Z tego co wiem, Ziuta pogina po mieszkaniu w czasie dnia i bardzo to lubi, ale teraz nie chce wyjsc;/)
-W ogole powiedzcie mi wszystko, co powinnismy wiedziec, bo chcemy jej stworzyc dobry i kochajacy dom. Ziuta podbila nasze serca...:)
Jeszcze jedno- nie chce zawracac poprzedniej wlascicielce glowy telefonami itd, bo sami zrozumcie-ma malutka coreczke. Wiem, ze na forum sa ludzie ktorzy wiedza co jest 5. Czekam kochani. Tymczasem ide poglaskac Ziutke za uchem i po nosku, bo widze, ze chyba to lubi:D Z gory dzieki!

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świniorek z odzysku;]

Postautor: Becia » 31 października 2011, 9:04

Myślę, że przeglądając forum, różne tematy, wszystkiego się dowiesz, a w skrócie:
każda świnka przyzwyczaja się do danego miejsca szybciej, lub wolniej, to zależy od prośka. Czasami zajmuje to bardzo krótki okres czasu, czasami długi. Świnki z początku nie dają się brać na ręce, później to przychodzi z czasem. Warto kupić domek do klatki, świnki czują się wtedy bezpieczniej. Chcąc ją przyzwyczaić do siebie, dawaj jej np to co wszystkie chyba świnki kochają najbardziej, czyli mniszek lekarski, ogórka, pietruszkę, tylko w odpowiednich ilościach, żeby nie spowodować wzdęć. Wtedy powoli ją głaskaj, mów do niej itp. Nie wykonuj gwałtownych ruchów. Co do towarzyszki, to tak warto, żeby świnki były razem. Tylko jak już, to nie kupuj świnki w zoologu, tylko zaadoptuj, to jest lepsze rozwiązanie, na stronie gdzieś są linki do adopcji, to sobie poszukaj. No i ważne jest, żeby zwierzaki były tej samej płci. Niektóre świnki są aspołeczne, czyli nie tolerują innych świnek, ale to zdarza się dosyć rzadko. Czy świnka miała kiedyś kontakt z innymi? A resztę, to co ja nie powiedziałam, pewnie dopowiedzą moi koledzy z forum. ;)

zaharejro
Użytkownik
Świnki morskie: ZIUTA
Kontaktowanie:

Re: Świniorek z odzysku;]

Postautor: zaharejro » 31 października 2011, 9:16

Dzieki Becia;) Jak juz napisalem-piewszy raz korzystam z forum i pomyslalem, ze bedzie szybciej jak sie zapytam, niz jak zaczne szukac. Moglbym sie pogubic;] Nie mam pojecia, czy Ziutka miala z innymi swiniorkami stycznosc... Bardzo chetnie bym jej domek wstawil, tylko, ze Ziuta jest slusznej wielkosci;] Jednym slowem dorodna kobietka. Chyba bede musial wieksza klatke jej kupic... Faktycznie, zmierzylem i jest za mala dla niej. Pewnie dlatego, ze u swojej poprzedniej pani, Ziuta chodzila caly czas po mieszkaniu, a klatki uzywala tylko jako noclegu i jadalni;] Glaszcze ja czesto, delikatnie i czasem sie daje, a czasem czmycha. Nieraz nawet sie nastawia, gdy juz zaczne. CUdne zwierze..

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca