Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Porada dla nowicjusza :-)

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Wonski83
Użytkownik
Kontaktowanie:

Porada dla nowicjusza :-)

Postautor: Wonski83 » 25 stycznia 2014, 22:25

Witam wszystkich jako że jestem nowym użytkownikiem forum i jeszcze wszystkiego nie rozeznałem jak również zostałem szczęśliwym posiadaczem naszego prosiaczka mam kilka pytań do bardziej doświadczonych.
Poniżej zamieszczam moje zapytania i będę wdzięczny za pomoc.

1. Na zdjeciu klatka dla naszej świnki otóz problem tego typu że świnka robi bobki gdzie jej sie podoba najwięcej w rogu miski na półeczce często także sika w tym miejscu. Czy to normalne na początku czy już raczej będzie tak zawsze:-) Jak widac na zdjeciu juz miske polozylem na dol zeby nie sikala i nie walila bobkow na polce ale nic to nie dalo znowu tam nasikala pomimo ze miski juz nie ma:-)

2. Jak z podłożem dla świnki osobiście dajemy jej taki zwirek drewniany i wsypuje go do osobnej kuwetki w ktorej miala sie zalatwiac ale jak pisze jak narazie nie zdaje egzaminu. Czy raczej powinna miec wysypane cale dno klatki.

Podpowiedzcie coś a będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
Załączniki
new_DSC_0005.jpg

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Butterfly
Użytkownik
Świnki morskie: Stefan Neska
Kontaktowanie:

Re: Porada dla nowicjusza :-)

Postautor: Butterfly » 25 stycznia 2014, 22:56

Powinno być wysypane całe dno kuwety a na pelet rozłożona mata łazienkowa albo dry bed bo taki pelet pod łapkami strasznie uwiera

Awatar użytkownika
Sorana
Użytkownik
Świnki morskie: Rita :)
Kontaktowanie:

Re: Porada dla nowicjusza :-)

Postautor: Sorana » 25 stycznia 2014, 23:23

Świnki z natury nie załatwiają się do kuwety. Moja po jakimś czasie znalazła miejsce gdzie zawsze robi. No wiadomo czasami może się zdarzyc gdzie indziej. Co do żwirku to koniecznie musi byc wysypany w całej klatce, bo świnka może poranic łapki, a tego raczej nikt nie chce. Pewnie za jakiś czas przyzwyczai się do nowego otoczenia i zacznie robic w jedno miejsce. Myślę, że trochę pomogłam xD

Świnka morska Rita ♥

Wróć do „Ogólnie”