Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jak sprawdzić potencjalnych właścicieli?

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Paula230697
Użytkownik
Kontaktowanie:

Jak sprawdzić potencjalnych właścicieli?

Postautor: Paula230697 » 30 stycznia 2014, 19:05

Witam!
To mój pierwszy wpis na tym forum,więc może napiszę,że bardzo kocham świnki i od dziecka mam z nimi kontakt.

1.5 roku temu po chorobach i śmierci ok. 7 letniego prosiaczka zdecydowałam się na kupno 2 świnek.
Są ze mną do teraz ale "problem" w tym,że nie tylko one...Mam tylko 17 lat,mieszkam na wsi i no cóż...Znajomi i ludzie z okolicy dobrze wiedzą,że kocham zwierzaki,więc często mi jakieś podrzucają.Najczęściej są to świnki,ale nie tylko...Np. na początku grudnia,wracam ze szkoły,a tu jakieś pudełko pod drzwiami.Otwieram,a tam co?Dwie kluseczki,z czego jedna przed świętami urodziła kolejne 3 maleństwa.Podobnych sytuacji było więcej,ale w sumie nie o to mi chodzi...Aktualnie mam 8 prosiaczków+ inne własne zwierzaki,a że liczba tych prośków co jakiś czas się zwiększa,staram się szukać im nowych domów,bo w końcu jest kilka powodów,dla których nie mogę trzymać każdego podrzuconego świniaka.Zależy mi na tym,żeby te zwierzątka więcej nie trafiały do takich domów,tylko już do końca swojego życia miały zapewnioną prawidłową opiekę i godny byt.Tylko jest pewien problem:jeśli nie oddaje tych zwierzątek znajomym,to jak mogę sprawdzić,czy na pewno tak będzie?Dałam też kilka ogłoszeń w internecie,że oddam te świnki i jak do tej pory było ok.,wszyscy,którzy po nie przyjeżdżali robili świetne wrażenie,do tej pory czasem podsyłają mi jakieś zdjęcia czy filmy,co tam słychać u maluchów...Ale faktem jest,że nie chce za te świnki pieniędzy,tylko dobrych domów,a zauważyłam,że to "oddam za darmo",bardzo przyciąga uwagę m.in. terrarystów...Na chęć "przygarnięcia" z ich strony oczywiście odpowiadałam negatywnie,ale dziś będąc u weterynarza z innym zwierzątkiem rozmawiałam z pewną Panią...Miała dwie ukochane świnki,które niestety musiała oddać (akurat miała powód),ale również zależało jej na zapewnieniu im dobrych właścicieli.Oddała je osobie,która też sprawiała świetne wrażenie,a potem...skończyło się nieciekawie...Po tej rozmowie jestem przerażona! Czy mógłby mi ktoś doradzić,jak się zabezpieczyć przed takimi sytuacjami?Może jakaś umowa,poproszenie,żeby też co jakiś czas dawali znać,co u świnek? Proszę o radę i z góry dziękuję za pomoc !

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Jak sprawdzić potencjalnych właścicieli?

Postautor: kin28 » 30 stycznia 2014, 21:26

Przejrzyj sobie tą stronę, forum i w ogóle: http://www.swinkimorskie.eu/SPSM/
Nie wiem, czy słyszałaś o fundacji SPŚM, ale właśnie ona zajmuje się adopcjami świnek morskich. Sprawdzane są tam warunki, podpisywana umowa.. warto się zapoznać, może to właśnie będzie to :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Bartuu
Użytkownik
Świnki morskie: Samiczka, której imiona zmieniają się częściej niż żwirek w klatce.
Kontaktowanie:

Re: Jak sprawdzić potencjalnych właścicieli?

Postautor: Bartuu » 11 lutego 2014, 21:34

Szukaj chętnych na tym forum :) Na pewno 90% użytkowników jest zaufanymi osobami, które zapewniłyby świetny dom prosiaczkom ;)

Wróć do „Ogólnie”