Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Swinka morska a zapach

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Tomazik
Użytkownik
Kontaktowanie:

Swinka morska a zapach

Postautor: Tomazik » 15 sierpnia 2007, 21:47

Witam jestem nowy na forum i mam pytanie. Chciałbym kupić mojemu dziecku świnkę morską rozetkę ale mam pytanie bo znajomi mówili mi że niestety od świnki śmierdzi że lepiej chomika i trzeba jej codziennie wymieniać w klatce tzw. kuwetę. Proszę o informacje jak jest z tym zapachem świnek. I jak często się wymienia kuwetę. Przepraszam z góry jeżeli kogoś uraziłem tym stwierdzeniem że świnki śmierdzą bo ja właśnie w gazecie czytałem że świnki są bardzo czyściutkie dlatego pytam.Proszę o info. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Swinka morska a zapach

Postautor: motylek1007 » 15 sierpnia 2007, 21:59

ja miałam juz w zyciu 3 świnki, teraz mam jeszcze 2 chłopkaków (a mowi sie ze samce maja intensywny zapach) i moge powiedziec z całą odpowiedzialnoscia ze swinki nie smierdza :)

jak juz to moze nieładnie pachniec zasiusiana i niesprzatana sciółka no ale to juz nie wina zwierzatka jak trafi na włąsciciela leniwca.

Trudno powiedziec co ile zmienia sie sciółke bo zalezy to od indywidulanych cech swinki. Ogolnie mozna powiedziec co 3-4 dni

Jeśli planujesz zakup swinki to ja polecam od razu kupienie 2 (oczywiscie tej samej płci) świnki nie beda sie nudzily a radosci conajmiej 2 razy wiecej :)

Bibi - spokony i zrównoważony kawaler
Czandor - rozbrykany prowodyl ;)

Obrazek

LunCavia
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: LunCavia » 16 sierpnia 2007, 9:24

Zgadzam się z Motylkiem. Same w sobie świnki nie wydzielają nieprzyjemnego zapachu. Nawet samce. Za to wspomniałeś o chomikach- chomiki i myszy wydzielają taki nieprzyjemny zapach wiem to z własnego doświadczenia :wstyd:
A co do wymiany trocin to zależy to od wielkości klatki, ilości i zachowania świnki itp. :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Petunia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Petunia » 22 sierpnia 2007, 17:14

Ja pod trociny wsypuję podściółkę "Pinio" dzięki niej nie ma nieprzyjemnego zapachu a trociny można wymieniać nawet co tydzień. Ale jeżeli dalej komuś coś będzie przeszkadzać to jest produkt firmy Herbal Pets. To jest taki proszek (?) o zapachu rumiankowym. Wystarczy posypać jedną łyżką stołową trociny.Wtedy pachnie rumiankiem. ;)

A pill to make you numb
A pill to make you dump
A pill to make you anybody else
But all the drugs in this world
won't save her from herself

Marilyn Manson-Coma White

basiaz
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: basiaz » 23 lutego 2015, 11:47

moja nowa świnka peruwianka strasznie śmierdzi. mam ją od 3 dni. już wykąpałam- dalej czuć. siedzi na żwirku i macie. jest z chodowli wiec powinno byc ok. poradzcie? czy już tak będzie?

Awatar użytkownika
Susłowata
Użytkownik
Świnki morskie: Dropsio
Kontaktowanie:

Postautor: Susłowata » 23 lutego 2015, 13:50

Tak z ciekawości - ile dziecko ma lat?

Tylko durnie twierdzą, że zwierzęta nie mają duszy...
Caviarniana Dropsio

basiaz
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: basiaz » 23 lutego 2015, 16:08

jakie dziecko?

narcyzkaz
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: narcyzkaz » 18 marca 2015, 9:06

A wymieniłaś jej żwirek?
Ciekawe kto powiedział że comiki nie śmierdzą;p

Awatar użytkownika
cornice
Użytkownik
Świnki morskie: Rozi, Hela, Fenia, Korso
Kontaktowanie:

Postautor: cornice » 18 marca 2015, 9:56

To dziwna sprawa bo mam rozetkę i gładkowłosą. Od rozetki czuć kiedy siedzi na moich kolanach a zapach gładkowłosej czuć tylko kiedy powącha się rękę po intensywnym gmeraniu w sierści :-)

remoulada
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: remoulada » 1 czerwca 2015, 12:35

zapach z klatki w dużej mierze zalezy od podloża jakie zastosujemy. Ja u swoich świnek początkowo miałam sciółkę ale szybko było beudno, był tez kurz co może uczulać świnki, brzydko pachniało a świnki się drapały. Teraz mam pellet i mate dry bed / vet bed. Codziennie odkurzam świnkom lub zamiatam a raz na tydzień lub nawet 9 dni wymieniam pellet. Jest czysto, estetycznie i nic nie śmierdzi - pellet wchłania siuśki.

w linku jest opisane to rozwiąznaie i zdjęcia
http://swinkimorskie24.pl/podloze-dla-swinek-morskich/

Równiez można stosowac neutralizator zapachu, który działa dość dobrze i stosować karmę np. stop odor itp (versele-laga)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca