Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Wakacje świnki

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Henia i jagoda
Użytkownik
Kontaktowanie:

Wakacje świnki

Postautor: Henia i jagoda » 17 lipca 2016, 15:09

Hej
Mam do was pytanie otóż wyjeżdzam na wakacje do hiszpani i świnki będą musiały zostać i tu jest pytanie :
1. Zostać w domu i dziadek codziennie by je doglądał?
2 . Zawieźć do babci , tylko babcia też jedzie nad morze z ciocia i świnki były by pod opieką dziadka który przez prawie cały dzień jest w pracy!?
3. Zawieźć do drugiej babci która razem z drugim dziadkiem kochają moją trzode tylko ze mają kota . Mija ( tak ma na imię kot) nie jest agresywna , jak jestem u babci to mija skacze z radości. Ani razu nikogo nie ugryzła . A z myszmi to ona się bawi . No ale pozory mylą i nie wiadomo jak ona się zachowa a szczególnie świnki . Co radzicie?

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Wakacje świnki

Postautor: befana30 » 17 lipca 2016, 16:08

Odpowiedz sama sie nauwa na jezyk- jeden z dziadkow, choc moglby przychodzic codziennie i swinki dogladac, nie moze jednak z nimi dlugo przebywac, to ten sam dziadek ktory moglby je u siebie przetrzymac w domu ale pracuje, tak? w kazdym badz razie pierwsza i druga opcja niestety odpada skoro wyjezdzacie na wakacje, czyli pewnie pare ladnych dni to swinki beda sie czuly samotne. Pozostaje babcia, ktora ma kota- juz nie chodzi o to czy jest agresywny czy tez nie, bo potrzebne bedzie mimo wszystko nadzorowanie przez babcie- kotu ufac raczej nie nalezy, nigdy niewiadomo co zrobi i jak zareaguje pozostawiony ze swinkami sam, takze mysle ze jesli babcia bedzie np zamykac drzwi do pokoju gdzie sa klatki ze swinkami, tak by kot sam z nimi nie przesiadywal, mozna spokojnie jej oddac trzode pod opieke ;)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Henia i jagoda
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Henia i jagoda » 17 lipca 2016, 18:41

Jest jeszcze możliwość oddać świnki kuzynce która też na 2 świnki . I to było by chyba najlepsze bo ona potrafiła by im posprzątać i odpowiednio o nie zadbać

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 17 lipca 2016, 18:44

Jak najbardziej, tym bardziej ze kuzynce pewnie to nie sprawi dodatkowych problemow- wiadomo, babcia jest osoba starsza, a samo sprzatniecie klatki moze byc dla niej meczace; w takim wypadku uwazalabym jedynie by swiniaki (jesli te od kuzynki sa odmiennej plci) nie przebywaly ze soba na wolnosci bez nadzoru.

Henia i jagoda
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Henia i jagoda » 17 lipca 2016, 18:44

Befana otóż dziadek który miałby dogladac świnki albo zabrać je do siebie jeździ taxi i od 6 do 15 nie ma go w domu a potem jest i ma czas dla swinek. A 2 dziadek ma właśnie kota . A co do kuzynki co pisałem wyżej nie wiem czy się zgodzi

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 17 lipca 2016, 18:48

Skoro opcja dziadkow (babci i dziadka z kotem, tak?) pasuje to juz wiesz, ze jesli kuzynka sie nie zgodzi mozesz na nich liczyc- tylko naprawde UWAGA na kota, ostatnio na forum byl watek wspominajacy o proskach pogryzionych przez psa, ktory tez nigdy wobec nich agresji nie przejawial, ale ze koty sa lowcami z natury, wiec moze sie wieprzami zainteresowac z checi "pobawienia sie".
Zreszta sam fakt, ze mozesz je zostawic pod opieka kogos z rodziny jest duzym plusem.

Henia i jagoda
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Henia i jagoda » 18 lipca 2016, 11:08

Kuzynka swinkami nie zajmuje się dobrze . Jej świnki się gryzą pomimo że są tej samej płci. I ich dieta nie jest zbyt fajna. Przekonałem się o tym wczoraj gdy zobaczyłem czym ona je karmi i stan tych swinek. Byłem przerażony , jak kupiła Świnki przez pierwszy miesiąc jadaly jej prosiki wszystko co najlepsze, ale jej się znudziły. Smutne to jest. Świnki dam do babci i dziadka którzy kota nie mają i już Świnki były u nich i bardzo dobrze się tam czuły .

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 19 lipca 2016, 0:04

JA bym zawiozła do babci z kotem tylko w zamkniętej klatce żeby kotka nie miała do nich dostępu i żeby na noc były zamykane w pokoju do którego Mija nie ma dostępu :)

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 25 lipca 2016, 20:36

Trzecia opcja najgorsza, chyba że jest tam pomieszczenie spełniające warunki podane przez moją przedmówczynię. Ja bym świnki zostawiła w domu pod opieką dziadka. Rozumiem, że to ten dziadek, który kocha świnki? Faktycznie będzie sumiennie doglądać i pilnować, żeby miały wodę, sianko, jedzonko?

EDIT:
Właśnie zobaczyłam, że są dwa takie same wątki. Połączyłam.

monikacicha90
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monikacicha90 » 27 lipca 2016, 14:52

A nie myślałaś może żeby oddać maleństwo do hotelu dla zwierząt? Teraz jest więcej takich miejsc, a cena za dobę dla gryzoni nie są wcale takie wysokie. Wystarczą potwierdzenia od weterynarza i jakiś koszyk do przenoszenia świnek morskich, który znajdziesz na przykład na https://www.naszezoo.pl/pl/c/Gryzonie/205;) Zwierzak będzie miał tam zapewnioną 24-godzinną opiekę, a do tego będzie pod okiem specjalistów;) Myślę, że to lepsze rozwiązanie niż tygodnie z kotem czy przychodzącym raz dziennie dziadkiem :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca