Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Zima

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
namelessnicol
Użytkownik
Świnki morskie: Tutinka i Gabrysia ^^
Kontaktowanie:

Zima

Postautor: namelessnicol » 2 grudnia 2016, 19:24

Hej. Zimą niestety nie ma zbytniego dostępu do większości zjadanych przez świnki owoców, jest też mniej warzyw a już na pewno zieleniny. Chciałam was spytać jak dbacie o prosiaki zimą, czym karmicie i czy wspomagacie je witaminą C :)

Awatar użytkownika

Olusieeeek
Użytkownik
Świnki morskie: Fifi
Kontaktowanie:

Re: Zima

Postautor: Olusieeeek » 2 grudnia 2016, 20:37

Ja nakupiłam dzisiaj w Lidlu doniczkę z pietruszką ;) Jadł jak opętany :) Podejrzewam, że jeżeli wit. C i z tego co się naczytałam na forum to i brokułki i właśnie ta natka pietruszki :)

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Świnki morskie: Kris Moris, Lary i Santi
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 2 grudnia 2016, 23:13

U mnie w domu dużo je się zielonych warzyw i warzyw ogólnie. Stąd w tydoniu 2-3 pietruszki i 2-3 koperki średnio w tygodniu są. Dodatkowo kupuję bazylie w doniczce i miętę. Kupuję świeży szpinak. Albo np. kalarepa, a właściwie jej liście (teraz w lidlu jest i można sobie liście wziąć). Na targu jestem umówiona z jednym panem od ktorego biore warzywa. Odkłada mi liście rzodkiewki. Praktycznie codziennie pół foliowej siatki liści. Dodatkowo sałata masłowa, rzymska, rukola, sałata lodowa są u nas bardzo często. No i seler włoski (z Lidla).

I tak liście rzodkiewki, szpinak, seler, liście kalarepy i sałaty dostają zawsze codziennie jako jedzonko. Zaś pietruszka i koper są do przekupowania bądź nagradzania za to że dały sie wyczesać, albo że ładnie przyjęły witaminkę, albo jak miały zapalenie warg i musiałam 3 razy dziennie oczyszczac rane i smarowac maścią. Albo jak zwyczajnie chciałam, żeby do nas podchodził, uczę ich wychodzić na wybieg (klatka jest cły czas otwarta). Generalnie dużo razy w ciagu dnia dostają :)

Myślenie jest trudne, dlatego większość ludzi woli osądzać

Zapraszam do bliższego poznania mojej gromadki:
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... =55&t=7155

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 3 grudnia 2016, 6:52

No niestety zimą jest ubogo w warzywa, ale nie ma dramatu, moje najczęściej jedzą paprykę czerwoną (witamina C ), seler naciowy, sałata rzymska (tylko taką podajemy świnkom bo ma najmniej azotanów, nigdy nie dajemy sałaty lodowej), marchewka, pietruszka, burak, pomidor, rzodkiewka jak i jej liście (też nie za dużo bo zimą mocno nawożona jest), koperek i natka pietruszki (każde raz w tygodniu nie częściej bo mają dużo wapnia i w nadmiarze szkodzą na nerki), bazylia w doniczce, ogórek (najlepiej podawać osobno jako przekąskę gdyż neutralizuje witaminę C w innych warzywach), jabłko, czasami liście kalarepy czy brokuł ale moje nie przepadają więc raczej rzadko no i dodatkowo wysiewam w domu zboże owsa i pszenicy głównie jako przysmak bo znika w tempie ekspresowym :D Nie wspomagam świnek sztuczną witaminą C gdyż przy dobrej karmie i odpowiedniej ilości warzyw jest to zbędne :) No a oprócz tego wszystkiego zima ratuje nas duża ilość suszonych ziółek (liście mniszka, pokrzywa, nagietek, babka lancetowa, liście z czarnej porzeczki i malin itp. )

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 3 grudnia 2016, 8:21

moje brokuła uwielbiają :)
U mnie za to suszki nie są lubiane, za świeżyzne zrobią wszystko :) Suszki przemycam w sianku. A z suszków najważniejsza tymotka.
No ale pamiętać należy ze najwazniejsze jest sianooooo :) 80% diety ma stanowić, w drugiej kolejnosci zielenina z warzywami. A na końcu karma.
I co do TYLKOŚCI sałaty rzymskiej sie nie zgodzę, bo co powiesz na radicchio i masłowej? O lodowej mówi się rowniez, ze człowiek nie powinien jej jesc bo jest faszerowana (nawożona) mocno.

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 3 grudnia 2016, 8:34

Moje dziewczynki jedzą tylko rzymską bo po innej bobki mają miękkie. A w zeszłym roku udało mi się wyhodować rzymską na parapecie :D . W tym roku też zamierzam wysiać. Trochę późno, ale lepiej późno niż wcale :tooth: .

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 3 grudnia 2016, 10:34

Uważam że naturalna zielenina (wiadomo że nawożona i nie ważne czy to lato czy zima) jest lepsza niż sztuczne pelety (karmy) sztucznie witaminizowane itp. Choć z kolei taki pelet ma przewagę, jeżeli jest idealnie zbilansowany. Samemu trudno dobrze zbilansować. Chociaż tutaj na forum daja gotowe mixy warzyw - idealnie zbilansowane. Czytałam na zagranicznych stronach, ze te pelety (karmy) są tuczące. I że powinno się ich podawać maksymalnie 1/4 filiżanki na dzień dla jednej swinki.

Olusieeeek
Użytkownik
Świnki morskie: Fifi
Kontaktowanie:

Postautor: Olusieeeek » 3 grudnia 2016, 11:11

Chcialabym zebyscie mi polecili sucha karme dla mojej swinki, najlepiej dobra karma ktora dostane w zoologicznym. Sucha ktora mam teraz to omija z daleka :p

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 3 grudnia 2016, 11:16

Żaneta siano w klatce powinno być 24/24 i to świnka decyduje ile musi go zjeść. Dla mnie podstawą jest zielenina - świeża trawa/zioła, warzywa i owoce. Karma to taki mały dodatek do diety. Na forum wchodzi sporo dzieci i pisząc o 80% siana można doprowadzić do tragedii. Świnka będzie dostawała mały kawałeczek warzywa na dzień i samo siano, a jak wiadomo jest mało kaloryczne i nie zawiera tyle witamin co zielenina. Moje prosiaki dostają sporo warzyw i owoców, a mimo to siano muszę dokładać 2 razy dziennie.

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 5 grudnia 2016, 18:56

TaMi pisze:Żaneta siano w klatce powinno być 24/24 i to świnka decyduje ile musi go zjeść. Dla mnie podstawą jest zielenina - świeża trawa/zioła, warzywa i owoce. Karma to taki mały dodatek do diety. Na forum wchodzi sporo dzieci i pisząc o 80% siana można doprowadzić do tragedii. Świnka będzie dostawała mały kawałeczek warzywa na dzień i samo siano, a jak wiadomo jest mało kaloryczne i nie zawiera tyle witamin co zielenina. Moje prosiaki dostają sporo warzyw i owoców, a mimo to siano muszę dokładać 2 razy dziennie.

Czyli mamy dokładnie takie samo zdanie :) na temat zywienia.
Siano jako podstawa 80% + 15% zielenina i warzywa + karma 5% (1/4 kubka) to ci daje obraz jak wiele tego ma być.
Troche więcej zaufania do dzieci w Polsce, które teraz maja bardzo dużo zadań na rozumienie tekstu czytanego :) A % mają w szkole podstawowej :) Zresztą grunt że czytaja, szukają i będą wiedzieć!!!

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ogólnie”