Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Zima

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Zima

Postautor: befana30 » 6 grudnia 2016, 20:33

Żaneta_Radom pisze: Larusek uwielbia w różne strony zawsze pokwikuje szczęsliwie. Nie rozgryzłam jeszcze tylko co oznacza jak ich głaszczę i za bardzo (za mocno) po grzbiecie palcami przegrzebie i wtedy tak lekko sie wzdrygaja i wydaja krótki pisk (w filmiku skinnypig1 mówi ze to 5 dzwięk i określa go jako szczęście i jest to głównie u Laruska który jest złodziejem pieszczot). Wyglada to troche jak delikatny popkorning. Ale nie do konca jestem pewna czy na pewno to szczęście bo jak dłużej tak robię to dzwięk się wydłuża i nie brzmi tak radośnie. Żeby ich nie złościć wole tak nie robić.

To nie jest dzwiek oznaczajacy szczescie :lol: dobrze wyczulas, ze nie brzmi zbyt radosnie, poniewaz wytlumaczenia sa dwa: kiedy przejezdzajac palcami zahaczysz o jakis wlosek, ktory rosnie w odwrotna strone to nagle podskocza i wlasnie wydadza taki ni to pisk, ni to kwik- moze nie od razu z bolu, ile z faktu ze jest to niekomfortowe dla nich uczucie, bo gdyby bolalo to bylby to czysty, dzwieczny, wysoki pisk- krotki lub dluzszy w zaleznosci od bolu.
A drugie to takie, ze po dluzszej chwili takiego przegrzebywania palcami siersci, swiniak zaczyna "kretyniec" jak ja to mowie :lol: chodzi caly czas o to, ze im sie to nie podoba i daja upust swojej dezaprobaty wierzgajac, wlasnie jakby popcoring i "zawodzac", bo tez ani to kwik ani pisk, wiec nie wiem jak inaczej nazwac ten odglos. Gacek jest strasznie wrazliwy pod tym wzgledem, mimo tego uwielbia kiedy wlasnie mu cale cialko masuje i glaszcze na przemian przegrzebujac siersc palcami, rozlozy sie jak nalesnik, glowe przygwazdzajac do ziemi i od czasu do czasu nagle sie zerwie by krotko podskoczyc i pomarudzic, chyba ze juz ma dosc to zrzedzenie sie nasila i poirytowany wierzga co chwile.
Kluska z kolei od razu okazuje pelna niechec i miauczenie "nie dotykaj mnie tam..!" i kopie tylnimi lapkami podskakujac jak wariatka. Z Pusia jest roznie- zalezy wszystko jaki hrabianka ma akurat dzien, takze sa chwile gdy mozna ja miziac dowoli na wszelakie sposoby i tylko bedzie gruchac na przemian zrzedzac krotko pod nosem, a sa i takie kiedy od razu zacznie kopac i sie zali jak takie typowo marudne babsko :lol:

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika

Olusieeeek
Użytkownik
Świnki morskie: Fifi
Kontaktowanie:

Postautor: Olusieeeek » 6 grudnia 2016, 22:37

Dzisiaj jak moj jadł sianko i latał po pokoju to tak podskakiwał, zwłaszcza jak paputał sianko. Jak lata po pokoju to też oś gada pod nosem, ale to bardziej takie pr pr pr pr pr (nie mysli z gruchaniem) :D :D Nie wiem czy to dobrze, ale wlasnie jak leci na swoj podklad "plac zabaw" :D

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 7 grudnia 2016, 9:13

Taka reakcje ma Gacek, gdy wypuszczony tyle co z klatki leci z miejsca obwachac wszystkie katy w pokoju- traf chce, ze wypuszczam go po dziewczynach, ktore tra wszedzie tylkiem, wiec biedny wyskakuje jak z procy, powarkujac pod nosem jak jakis maniak, z miejsca leci w dany kat i zaczyna wachac teren potakujac glowa- wscieka sie i zawodzi na przemian z powarkiwaniem, istny szal :lol:
Co prawda Twoj obecnie nie musi kontrolowac terenu, ale jest to odruch instynktowny, nabyty przy pierwszej lepszej okazji, gdy ma kontakt z innymi swinkami- a widzisz nie tylko mial cale stadko do obwachania wczesniej, ale ponoc byl bardzo dominujacy, wiec odruch mu pozostal.

Olusieeeek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Olusieeeek » 7 grudnia 2016, 10:30

Moj wlasnie jak lata po pokoju to ma swoj ulubiony kacik :) prawda taka ze chodzi sobie po butach, obserwuje :) nie ruszam go. Jest u mnie dopiero 6 dni. Musze mu dac czas zeby sie przyzwyczaic :) zastanawiam sie czy dobrze robie, ze go tak puszczam po pokoju swobodnie. Nie chce zeby sie bardziej bal albo mial problem z oswojeniem. Na razie Fifi lata tylko do jednego kata, raz sie wypuscilam na pojemnik gdzie trzymam jego rzeczy typu sianko i trociny. Zauwazylam ze ma swoje lepsze i gorsze dni. Przedwczoraj mial gorszy dzien. Marudzil i zgrzytal zabkami. Co go puscilam to lecial i od razu siku i kupka w swoim kibelku. Mam nadzieje, ze bedzie coraz lepiej bo jak jest ze mna to lepiej sie zachowuje niz jak jest od czasu do czasu z moim chlopakiem na ktorego w ogole nie reaguje :p

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 7 grudnia 2016, 11:00

Prosiaki, jak chyba kazde zwierze, wybieraja sobie z rodziny osobe ktora darza wiekszym zaufaniem i akceptacja, czyli w tym wypadku Ciebie, a nie chlopaka ktorego z czasem zaakceptuje, ale nie bedzie przy nim taki swobodny jak przy Tobie.
Ty w jego swinskim umysle masz status czlonka stada. U mnie do tej pory, przez tyle lat takim zaufaniem bylam darzona tylko ja, ale od jakiegos czasu Gacus mnie zdradza :lol: Mianowicie, chyba juz z 2 tyg notorycznie wypuszczany leci z miejsca do mojej corki, oczywiscie najpierw rundka po pokoju, aby odstawic przedstawienie kontroli terytorium, a potem cwaniaczek leci do niej, wskakuje bez zaproszenia na kolana i siedzi twardo- nic go nie rusza, mozna go tyrpac po zadku, przekonywac na wszelkie sposoby czy starac sie przekupic smakolykiem, siedzi twardo jak przyklejony i tylko burczy z dezaprobata, ze ktos go chce zrzucic, a tam tak mieciutko i cieplutko w tylek na tych kolankach :lol: nawet nie zejdzie kuszony pietruszka czy bazylia- tak bedzie kombinowal, cudowal, rozciagal sie az dostanie do jedzenia nie schodzac.

Generalnie wszedzie powtarzam jak litanie by swiniaki w miare mozliwosci wypuszczac czesto na wybieg- to tylko im pomoze w oswajaniu i rozwoju.
Kiedy marudzil i zgrzytal zebami to pewnie wtedy, gdy wrocilas do domu? Pan i wladca foszyl sie za nieobecnosc ;)

Olusieeeek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Olusieeeek » 7 grudnia 2016, 13:47

O to to to! Wlasnie jak wrocilam z pracy to takie foszki pokazywal :) żalił sie i zgrzytal zabkami :) pozniej juz mu przeszlo jak dalam sie mu wygadac i cos dobrego rzucilam do miseczki to jasnie Pan sie odbrazil :) jak ma zly humorek albo jestem w pracy to spi w swoim domku, nawet mu sie daleko siku i kupe nie chce wychodzic za daleko :p

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Świnki morskie: Kris Moris, Lary i Santi
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 8 grudnia 2016, 16:58

No u nas klatka otwarta cały czas. Mąż mówi, że mamy takie dwa mini pieski. Ale nie chodzą po całym domu a jedynie po klatce i kocyku który jest przeznaczony specjalnie dla nich. Czasem wejdą na dywan. Ale nie dalej.

Myślenie jest trudne, dlatego większość ludzi woli osądzać

Zapraszam do bliższego poznania mojej gromadki:
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... =55&t=7155

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 8 grudnia 2016, 17:10

Moje siedzą najczęściej pod stołem :tooth: .
Mają tam dwa legowiska i wygonić je stamtąd to nie lada sztuka. A chodzą tylko po jednym pokoju i pomimo że drzwi są zawsze otwarte jeszcze się nie odważyły wyjść na korytarz. Staną tylko przed progiem i kwiczą na całe gardło o zieleninkę. A najbardziej się wydzierają jak idę do kuchni, cwaniak małe wiedzą gdzie i co :rotfl: .

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ogólnie”