Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Tato i syn po roku razem...

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Anonymous

Tato i syn po roku razem...

Postautor: Anonymous » 22 grudnia 2009, 20:53

Witam wszystkich. Jestem pierwszy raz na świnkowym forum.

Od maja zeszłego roku miałam parkę świnek morskich. Były wtedy jeszcze całkiem małe i dopiero po jakimś czasie okazało się, że Sonia i Tina to tak naprawdę Sonia i Timon... Świnki były już trochę razem, były do siebie przywiązane i nie chcieliśmy ich rozdzielać. We wrześniu nasza parka doczekała się potomstwa: czterech pięknych samczyków. Jeden niestety umarł, ale pozostała trójka po miesiącu znalazła nowe domy. Gapciu zamieszkał u mojego kolegi z królikiem i do tej pory żyje tam sobie szczęśliwie. Tadzik i Diabełek byli u mojej kuzynki. Jednak bezmyślna kuzynka oddała Diabełka koleżance i od tej pory Tadzik był sam. Tata całej czwórki, Timon, został wykastrowany.

Z moja parką było wszystko dobrze: kochały się i były wesołymi prosiakami. Niestety, wczoraj Sonia zmarła po kilkudniowej chorobie... :(

Tato nie mówiąc nic nikomu przywiózł dzisiaj Tadzika. Stwierdził, że szkoda żeby obydwoje byli osobno, skoro mogą być razem.

Wsadziliśmy Tadzika na chwilę do Timonowej klatki. Obyło się bez rozlewu krwi, Timon trącał nosem swojego syna ale ten przeraźliwie kwiczał i rozdzieliliśmy je.

Teraz są w osobnych klatkach, jednak klatki leżą blisko siebie tak, że świnki się widzą. Timon spokojnie śpi i nie reaguje na obecność drugiej świnki. Za to Tadzik jest wystraszony nowym miejscem i obecnością ludzi (kuzynka trzymała go w piwnicy, z dala od siebie...)

W związku z tym mam pytanie: czy możliwe jest zgodne życie Timona ze swoim synkiem, którego od roku nie widział?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Guffi
Zasłużony
Świnki morskie: Sprite, Coffee, Topanga[*], Amimoto
Kontaktowanie:

Re: Tato i syn po roku razem...

Postautor: Guffi » 22 grudnia 2009, 21:18

Witaj :)
Po 1- zapraszamy do rejestracji.
Po 2- tak, możliwe jest, że się zaprzyjaźnią. Świnki to, jak sama zdążyłaś się przekonać bardzo przyjacielskie stworzonka. Ale oczywiście nie jest to do końca pewne, bo różnie to bywa, zależy od charakteru, chęci dominacji itd. Radziłabym spróbować zaprzyjaźnić świnki na neutralnym gruncie, takim, gdzie obie czują się niepewnie, którego nie znają. I oczywiście takim, gdzie możesz mieć je pod kontrolą i są bezpieczne- podłoga, wanna, coś w tym stylu.

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 22 grudnia 2009, 21:30

Witaj na forum. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)

Całe szczęście, że Tadzik wrócił do Ciebie!
Co do wspólnego zamieszkania obu panów. Myślę, że mogą nie pamiętać, że są rodzinką.
Dołączając je do siebie będą na pewno chcieli ustalić hierarchię. Ale czy się zaakceptują, to niestety nic nie wiadomo.
Najlepiej jest obserwować.
Moje dziewczyny po rozdzieleniu siedziały osobno ponad rok. I wszelkie próby połączenia kończyły się kłótnią (podczas jednej takiej kłótni ucierpiała moja mama, bo Izzy zacisnęła zęby na jej ręce i nie chciała puścić, ponoć krew się lała ostro :D ). W końcu postanowiłam kupić większą klatkę (100cm), wrzuciłam je razem i obserwowałam, na początku zapoznały się z nowym terenem, potem drobna wymiana zdań była, ale następnego dnia wszystko było już w porządku i tak moje dziewczyny siedzą znów razem już od roku i jest spokój :)

Jedyne co mogę Ci polecić, to obserwowanie jak się prosiaki zachowują. Dopóki krew się nie leje, to nie jest źle :D

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
Gothka
Użytkownik
Świnki morskie: Sonia [*], Timon [*], Mikuś [*], Franek
Kontaktowanie:

Postautor: Gothka » 23 grudnia 2009, 18:54

Od kilku godzin prosiaki zgodnie siedzą razem :) Przez cały dzień będąc w osobnych klatkach trącały się noskami i ,,rozmawiały" ze sobą. W końcu wypuściliśmy je z bratem na podłogę. Nic strasznego się nie działo oprócz tego, że panowie skakali na siebie i gonili jakby bawiąc się w berka. Po spacerze postanowiliśmy zaryzykować i wpuścić je do jednej klatki. Ponownie odbyła się zabawa w berka, potem zgodne jedzenie pietruszki aż w końcu tatuś z synkiem przytuleni do siebie (łebek do łebka) zasnęli :D Mam nadzieje, że ten piękna przyjaźń się utrzyma.

No i tylko okazało się, że Tadzik ma swoje imię na które reaguje... Tak więc jest Mikusiem- pięknym synem Timona :D

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 24 grudnia 2009, 3:24

a gdzie zdjęcia?? :D

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
Gothka
Użytkownik
Świnki morskie: Sonia [*], Timon [*], Mikuś [*], Franek
Kontaktowanie:

Postautor: Gothka » 24 grudnia 2009, 14:52

Timon z Mikusiem jeszcze zdjęć nie posiadają ale oto zdjęcie kochanej Soni [*] i Timonka. Sonia to brązowa świnka z rozetami a Timuś to biało-czarny hipisek :D
Załączniki
Zdjęcie068.jpg
Sonia [*] i Timuś

Awatar użytkownika
Guffi
Zasłużony
Świnki morskie: Sprite, Coffee, Topanga[*], Amimoto
Kontaktowanie:

Postautor: Guffi » 24 grudnia 2009, 21:15

Kochane maleństwa :D

Awatar użytkownika