Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Mam prawo zwrotu pieniedzy za swinke lub domagac się nowej?

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Xanti
Użytkownik
Kontaktowanie:

Mam prawo zwrotu pieniedzy za swinke lub domagac się nowej?

Postautor: Xanti » 17 października 2010, 15:30

Witam. 3 tygodnie temu kupiłam córce na urodziny świnke. Od początku nie chciała latac po pokoju stała nieruchomo i tak mogłaby stac parę godz w klatce sobie chodziła. Mieszkam w małej miejscowosci i jedyny weterynarz na całą okolice od tygodnia był na zwolnieniu i nieprzyjmował. Pisze bo dzis świnka zdechła i pytanie moje jest nastepujace czy w zwiazku z tym mam prawo domagac się zwrotu pieniedzy za zakup swinki badz domagac sie nowej bez kosztów? Od tyg nie jadła, od 4 dni nie piła podawałam jej wode strzykawką. Dziś rano gdy zajrzałam do niej leżała ale łapki tylne miała sztywne i szybko oddychała 2 godz temu nam zdechła. W piatek byłam w sklepie w którym ją kupiłam po witaminki dla niej to sprzedawczyni mówiła ze jezeli stan się nie poprawi moge ją przynieść to mi wymieni na inną ale nie miałam serca jej oddawać myslałam ze do poniedziałku damy rade i wet pomoże. Dlatego pytanie jak wyzej.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Mango
Użytkownik
Świnki morskie: Celiś & Kubuś
Kontaktowanie:

Re: Mam prawo zwrotu pieniedzy za swinke lub domagac się now

Postautor: Mango » 17 października 2010, 17:58

chyba już od początku była chora, już w sklepie zoologicznym, ale ni ci nie poradzę bo nie wiem :(
przykro mi z powodu świnki :zalamany: :rozpacz:

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 18 października 2010, 9:18

A masz paragon?
Niestety świnki ze sklepu często bywają chore. Tylko, że ciężko będzie udowodnić, że świnka była chora już kiedy ją kupiłaś :niepewny:

Duszek [*]

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 20 października 2010, 11:57

Karena, coś Cię boli ?
Na zwierzęta nie daje się paragonu, tak jak na rzeczy. Zwierzę to zwierzę, nie powinno zwalać się winy na obsługę sklepu zoologicznego.
I właśnie to kolejny powód, dlaczego nie polecam świnek kupować w zoologicznych. Bo tam najtaniej, najprościej i najszybciej. Niestety często w takich przypadkach tracimy świnki, bo to wady genetyczne, chów wsobny, niedożywienie.
Bardzo mi przykro z powodu twojej świnki, ale teraz już po ptakach. Świnka nie żyje, a jeśli weterynarz był nieczynny trzeba było iść do zoologicznego i zrobić im aferę, oraz spojrzeć na inne świnki, w jakim są stanie. Jeśli byłyby w podobnym stanie jak twoja świnka ,zanim zdechła, natychmiast wezwałabym jakąkolwiek pomoc . No i nie polecaj znajomym tego sklepu ... ze względu na chore i niezadbane zwierzęta.
Trzeba jednak wziąść też pod uwagę, że sprzedawca nie wiedział, że świnki są chore, tylko dostawca jest wsadził do klatek, a sprzedawca je... sprzedawał.
Jaki z tego wniosek ? Świnek nie kupuje się w zoologicznym ! :wsciekly:

Ola [*] - będziemy pamiętać.

martucha226
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: martucha226 » 2 listopada 2010, 19:47

Karena pisze:A masz paragon?

Wow nie wiedziałam że za świnki jest paragon .

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 2 listopada 2010, 20:45

Do Sandi - proszę nie pisz do mnie więcej takim tonem.

Do martucha226:
A dlaczego nie? Sklep prowadzi działalność gospodarczą i za wszystko zakupione w sklepie powinni, a wręcz jest to ich obowiązkiem, żeby dać paragon. Jak kiedyś kupowałam świnkę, najnormalniej w świecie dostałam paragon. Co więcej, w przypadku chorych zwierząt w sklepie, można zgłosić taki fakt do PIW-etu lub TOZ-u i poprosić o inspekcję, ale żeby to zrobić trzeba mieć najpierw dowód, że zakupiło się zwierzę w tym właśnie a nie innym sklepie. Właśnie po to bierze się paragon.

Cyt Sandi
I właśnie to kolejny powód, dlaczego nie polecam świnek kupować w zoologicznych. Bo tam najtaniej, najprościej i najszybciej.

Czy najtaniej? Nie - najtańsza jest adopcja.
Najszybciej - tak.

Duszek [*]

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 3 listopada 2010, 10:16

Do świnek nigdy nie dostaje się paragonu, zwariowałyście :P
Ja kupiłam świnkę w zoologicznym, zaniedbaną z zariopiałymi oczkami... wyszła z tego cudem, żyje. :D Drugą świnkę kupiłam na allegro. Miałam jeszcze 3 świnki, z zoologicznego, które nie dożyły tygodnia... wszyscy mieszkali z pierwszą świnką z zaropiałymi oczkami...

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 3 listopada 2010, 11:05

Nie pisz, że nigdy, bo ja dostałam. Trzeba się domagać paragonu, inaczej tworzymy szarą strefę. Pseudohodowca sprzedaje sklepowi, sklep bez paragonu, a często pewnie bez wbicia na kasę sprzedaje klientom i biznes się kręci. Bez podatków itd. to świetna zachęta do prowadzenia takiej sprzedaży, czyli nakręcanie interesu zarówno pseudo, jak i sklepom.
Co więcej, zwierzęta w sklepach powinny być objęte opieką weterynarza, co często nie jest przestrzegane. Nie raz ludzie z Caviarni, którzy zwracali uwagę sprzedawcy, że świnka jest chora, słyszeli obietnicę, że sprzedawca zabierze ją do weterynarza, po czym świnka znikała ze sklepu... Na pewno nie w gabinecie weta.

Przykład:
http://www.swinkimorskie.eu/forum/viewt ... cz#p134743

Warto przejrzeć też ten wątek:
http://www.swinkimorskie.eu/forum/viewt ... &start=250

Xanti - co do Twojej świnki, co się stało to się nie odstanie. To wszystko, co piszę, piszę po to, żeby uświadomić innym, że można i warto walczyć, żeby sprzedawcy nie czuli się bezkarnie.

Duszek [*]

Anonymous

Postautor: Anonymous » 3 listopada 2010, 12:38

W sklepie świnka jest po prostu TOWAREM i dlatego sprzedawca ma obowiązek wystawić paragon! Dochód ze sprzedaży zwierząt jest również opodatkowany i jeśli nie dał paragonu to znaczy, że sprzedał towar na lewo.

Anonymous

Postautor: Anonymous » 3 listopada 2010, 13:03

Do wszystkich paragonowych niedowiarków i szybkozamęczaczy świnek.

Oto dowód że nie dając wam paragonu zrobili was w siusiaka :hyhy:

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca