Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Alergia

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Alergia

Postautor: vagina_denata » 18 lutego 2012, 16:49

Jak idziesz na NFZ to są za darmo, skierowanie dostaniesz od rodzinnego. Przy czym mi te testy nic nie wykazały, więc cóż ;p

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika

kasik999
Użytkownik
Świnki morskie: Antos i Jack
Kontaktowanie:

Postautor: kasik999 » 29 lutego 2012, 4:26

Oj, u mnie chyba tez cos... Podejrzewam, ze moga byc przyczyna trociny, bo odkad otworzylam paczke (pierwsza kupiona- kiedy bralam swinki do siebie dostalam z klatka polowe sredniej paczki trocin) pieka oczy i katar wiekszy niz zwykle. Antyhistaminowa tabletka troszke chyba pomogla, moze byc, ze po prostu za pozno po nia siegnelam (po dwoch dniach dopiero). Tez jakos zwykle nie ma czasu na te testy, czy pora roku zla, tabletek antyhistaminowych codziennie nie biore, tylko, jak cos sie juz dzieje. Jak nic sie nie polepszy to nie wiem, moze powinnam sprobowac same granulki drewniane a na to mate prysznicowa...?
ruby_anger- a ty bylas w przychodni, zeby cie skierowali na testy? Bo nawet nie wiem jaka procedura w NHS, zawsze zapominam sie spytac. A jak jestem u rodzicow, to zawsze jakos za malo czasu prywatnie na testy isc albo pora roku nieodpowiednia... :/

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 29 lutego 2012, 12:12

Kasia,wiesz,ze tu trudno sie doprosic skierowania,u lekarza mozesz poprosic o silniejsze tabletki,po tych ja mialam spokój na 1,5 roku,a.i nie dawaj samego zwirku,jest za twardy i tez pyli,a swin sobie lapki porani.

kasik999
Użytkownik
Świnki morskie: Antos i Jack
Kontaktowanie:

Postautor: kasik999 » 3 marca 2012, 0:05

Troche lepiej teraz po paru dniach od otwarcia paczki, wiec moze nie bedzie tak zle... A co do lekarzy tu, to jakos nie jestem pozytywnie nastawiona...

Awatar użytkownika
Damian
Użytkownik
Świnki morskie: Jessi ;) fifi [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Damian » 5 marca 2012, 21:57

Ehh. a ja to szkoda gadać :( Alergia na wszystko no prawie. W Lecie non stop oczy mam czerwone jak buraki i wielkie jak kartofle :( Teraz wystarczy lekko przytulić Fifi i jestem cały w wysypce, katar ... Ostatnio doszło siano :( Przy podawaniu Fifi siana, reka cała czerowna i opuchnięta , niestety.

Obrazek

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 5 marca 2012, 22:37

Oj, Damian niezaciekawie, aż mnie zaczęło swędzieć :?

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

bartek3170
Użytkownik
Świnki morskie: Rufusek, Rhino

Aslanek [*]
Kontaktowanie:

Postautor: bartek3170 » 12 marca 2012, 18:23

Noo.. moja kuzynka miała uczulenie ale ona to cała puchła więc musiała oddać świnkę do adopcji

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 30 stycznia 2013, 12:44

Słuchajcie, można zrobić testy alergiczne tylko na świnki morskie? Mam paskudne przeczucie, że mnie chłopcy uczulają.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Madlen
Użytkownik
Świnki morskie: Biszkopt :)
Kontaktowanie:

Postautor: Madlen » 30 stycznia 2013, 13:49

vagina_denata jak robisz testy alergiczne to lekarze sprawdzają na co jesteś uczulona ogólnie... W skład wchodzą uczulenia na pyłki czy jakieś leki i na wszelkiego rodzaju sierść zwierząt... Dostajesz wyniki i tam pisze wszystko na co jesteś uczulona - alergie się nabywa więc można jej dostać nawet gdy wcześniej nie było reakcji na jakiś bodziec...

Elvis i Elza na zawsze w moim sercu...[*]

Obrazek

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 30 stycznia 2013, 13:53

vagina_denata pisze:Słuchajcie, można zrobić testy alergiczne tylko na świnki morskie? Mam paskudne przeczucie, że mnie chłopcy uczulają.

Można. I do tego są dwa rodzaje testów - skórne i z krwi. Skórne generalnie wychodzą, np. u mnie, ale są też osoby, u których na skórnych będzie wynik negatywny (np. moja siostra). W takim wypadku trzeba udać się do alergologa i poprosić o skierowanie na testy z krwi (pobierają Ci krew i dają do laboratorium, później odbierasz tylko wyniki - jak morfologia). Jeśli skierowania Ci lekarz nie da (chociaż powinien dać, jest początek roku, limity niewyczerpane), to musisz zrobić to z własnej kieszeni - jak sprawdzałam w szpitalu "u mnie", to koszt wynosił około 30 zł za jeden alergen, czyli np. świnka morska.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ogólnie”