Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Kosmetyki NIE testowane na zwierzętach

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Kosmetyki NIE testowane na zwierzętach

Postautor: Nefele » 28 października 2011, 15:13

Zastanawiałam się ostatnio, czy zwracacie uwagę na to czy kupowane przez Was kosmetyki są testowane na zwierzętach? Sama staram się to robić, ale nie zawsze mi się udaje, głównie z powodu niedoinformowania. Często na etykiecie trudno jest się dopatrzeć specjalistycznych oznaczeń dlatego chciałabym abyście pomogli mi stworzyć listę na "tak" i na "nie" :). Głównie szukam pomocy w znalezieniu fajnych rzeczy do make-up'u, które nie są testowane na zwierzakach i są relatywnie tanie.

na TAK!:
- Ziaja (tania, fajna polska firma, która testuje swoje produkty uwaga - na ludziach! x))
- Yves Rocher (mają wspaniałe hipoalergiczne i naturalne kosmetyki ale niestety strasznie drogie)
- AVON (testują kosmetyki na sztucznej skórze, generalnie sama nie przepadam za tą marką, ale może kogoś zainteresuje); produkty z tej firmy są testowane na zwierzętach - w Chinach.

na NIE!:
- COTY (czyli tak na prawdę: jennifer lopez, lancaster, jil sander, joop, shopard, kenneth cole, calvin klein, sarah jessica parker, vivienne westwood, marc jacobs, adidas, davidoff, cerutti, vera wang, nautica, baby phat, i UWAGA!
- Astor
- Rimmel
- Miss Sporty
- Sally Hansen
- Manhattan)

P.S. (Jeśli chcecie dyskutować o zasadności testowania kosmetyków na zwierzętach to proszę o założenie odrębnego tematu, to samo dotyczy testowania leków na zwierzętach, z góry dziękuję za spełnienie mej prośby ;))

Obrazek

Awatar użytkownika

Gość

Re: Kosmetyki NIE testowane na zwierzętach

Postautor: Gość » 9 marca 2012, 10:04

Avon testuje swoje kosmetyki w Chinach na zwierzętach, także radzę usunąć z listy tych etycznych. Więcej informacji znajdziesz na stronie PETA. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 11 marca 2012, 10:55 przez Sensibles, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Dopisałam do powyższego postu wtrącenie o Chinach.

Wróć do „Ogólnie”