Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Weterynarz- mogę takiemu zaufać?

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
świnkoowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Weterynarz- mogę takiemu zaufać?

Postautor: świnkoowa » 14 kwietnia 2012, 12:56

Tylko na podłodze jest taka krew, a w klatce brak, a pod matą mam papierowe ręczniki od 5 dni :( Czy takie zapalenie pęcherza jest śmiertelne? Kurcze, dzisiaj będę musiała jechać do innego miasta do dobrego weta, czy moja świnka wytrzyma 2-godzinną podróż?

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 14 kwietnia 2012, 16:29

Wytrzyma,natomiast moze nie wytrzymac nieleczonej choroby,lub zle leczonej,nie zwlekaj tylko jedz,im szybciej tym lepiej.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 14 kwietnia 2012, 18:45

Jak zrobić badanie moczu? Kupić w aptece pojemniczek na mocz (około 50 groszy). Wyparzyć plastikową miskę (np. ugotować wodę w czajniku lub garnku i przelać miskę), poczekać aż wyschnie i się ostudzi (niczym nie wycierać ani nie dotykać). Włożyć świnkę do tej miski, poczekać aż zrobi siusiu, przelać mocz do pojemniczka zakupionego w aptece, dobrze zakręcić. Oddać mocz do laboratorium (podzwoń po weterynarzach czy mają, niektóre ludzkie przyjmują też mocz zwierząt - ale także trzeba się wcześniej zorientować). Przy czym należy zawieźć mocz jak najszybciej, najpóźniej do godziny od jego pobrania (potem mogą się namnożyć bakterie, których rzeczywiście świnka w moczu nie ma). Najlepiej poprosić o wykonanie badania moczu z osadu.

Z jakiego miasta jesteś?

świnkoowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: świnkoowa » 14 kwietnia 2012, 18:56

OK, dzięki. Jestem z Gdańska. ;)

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 14 kwietnia 2012, 19:10

Kochana! To Ty masz tam bardzo dobrych weterynarzy! Sama jestem z Trójmiasta. Szczegóły podam na PW :-).

Wróć do „Ogólnie”