Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nowa świnka- kilka pytań

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Nowa świnka- kilka pytań

Postautor: PompoN » 22 czerwca 2012, 19:19

Dobra, Pysia "przeżyła" wizytę u wetka.
Wziąłem ją w ten wiklinowy koszyk i przykryłem ręcznikiem.
Co do samej wizyty, to wszystko jest ok. Pasożytów wewnętrznych nie ma, została odrobaczona, pazurki jeszcze za krótkie, żeby przycinać, sierść też w dobrym stanie.
Trochę się zestresowała, dlatego położę ją do jutra w kuchni, w kącie, gdzie będzie miała zacisz :D
Pani weterynarz powiedziała, że lepiej dawać jej krople z witaminą c, niż dawać same warzywa, owoce.
Od jakiego producenta kupić tą witaminę?

Świnka zostaje w domu, rodzice będą ją karmić. Jakoś chyba da sobie radę przez ten tydzień beze mnie :D

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 22 czerwca 2012, 19:21

Witamina C, w aptece np. CEBION. Ja jednak jestem za warzywami, wiele świnek tak konsumuje witaminkę i jest ok :) Po co faszerować 'chemią' :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PompoN » 22 czerwca 2012, 20:47

Jakie warzywa, co ile i w jakich porcjach?
Mi też bardziej by pasowało dawanie warzyw, niż wstrzykiwanie kropel.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 22 czerwca 2012, 21:04

Wszystkie warzywa mają witaminę C. Polecam temat o niej.

A jeżeli chodzi o oswajanie to naprawdę wszystko zależy od świnki. Lucek jest wielką przylepą, wszędzie zajrzy, niczego się nie boi i oswoił się błyskawicznie, a Piotrusiowi dojście do tego samego etapu zajęło prawie rok.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PompoN » 22 czerwca 2012, 22:54

Moja się tylko boi przy wyjmowaniu.
Kiedy już ją wezmę i np. położę na kolanach to siedzi jak zaklęta.

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 23 czerwca 2012, 7:59

No to cała Gizmula. Ona też się boi wyjmowania, muszę ją gonić po całej klatce. A na kolanach też siedzi nieruchomo-czyli się boi. Dopiero jak jej Dysie wyciągnę, to obie brykają. Ja Gizmuli nie stresuję ciągłym wyciąganiem. Nie lubi tego-ok, głaszczę ją w klatce, miziam, całuje, a wyciągam 2 razy w tygodniu, ale na dłuuugo. Tylko, że ona i tak stoi bez ruchu, nie chce pobiegać.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 23 czerwca 2012, 18:31

PompoN pisze:Taki piknikowy. Głęboki, dosyć duży, można powiedzieć, że kosz, nie koszyk :D
Ehh... nie wiem, czy mam ją zostawić :(
Jeść co prawda dadzą, ale na 100% nie wypuszczą, a nie wiem jak to wpłynie na oswajanie ;(

Zostaw ją w domu, lepiej jej wpłynie na oswajanie, że dostanie tydzień spokoju. Niech tylko karmią,. bez wypuszczania, niech odpocznie, bo0 jak na razie to świeżo co do Ciebie przyjechała, a ty już ją wozisz po weterynarzach i zmieniasz klatkę, to dla niej za dużo. Daj jej odsapnąć.

PompoN pisze:Od jakiego producenta kupić tą witaminę?

Ja jestem zwolenniczką "naturalnej witaminy C", czyli podaję w warzywach i owocach. Ale jeżeli koniecznie chcesz wpychać te aptekarskie rzeczy śwince, to tak jak powiedziała kin - np. Cebion. Ogólnie witaminy dla maluchów.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

mamka
Użytkownik

Postautor: mamka » 24 czerwca 2012, 21:04

---
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2012, 10:35 przez mamka, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 24 czerwca 2012, 21:27

Świnka nie powinna jeść natki pietruszki codziennie, ponieważ zawiera bardzo dużo wapnia (zresztą jak wszystkie natki), którego nadmiar przyczynia się powstawania kamieni nerkowych! Ponadto zbyt dużo witaminy C przyczynia się do tego samego (patrz ulotka). A witamina C + warzywa i owoce w nią bogate + karma, która ją zawiera = NADMIAR.

mamka
Użytkownik

Postautor: mamka » 25 czerwca 2012, 0:12

Przedawkowanie witaminy C nie zdarza sie, jest wydalana z moczem. Swinki same jej nie wytwarzaja, za to niedobór prowadzi do sporych komplikacji. Karmy nie zawieraja jej wiele, warzywa tez nie az tyle (pietruszka najwiecej), krople tylko czesciowo sa przyswajane.Moje swinki maja takie zalecenie od veta i ja sie z tym zgadzam bo sa jeszcze bardzo mlode i niedobor byl by duzym zagrozeniem a nadmiar nie zaszkodzi bo sie wydali. Wazne jest by pilnowac aby prosiaczek duzo pil -chodzi o ten wapn w pietuszce-jesli jest duzo plynow to do kamienicy nie dochodzi. Maluchom akurat wapn jest bardzo potrzebny tak jak i wszystko inne. Pozniej ilosc natki podawanej w ciagu dnia nalezy zmniejszyc ale jesli bedziemy pilnowac ilosci plynow to nie bedzie ok. Moj maluszek juz dzisiaj fajnie sam duzo zjadl karmy ale niewiele ubylo picia (moze miseczka mu nie pasuje a poidelka jeszcze mu nie dawalam)wiec kilka razy dawalam mu picie strzykawka do pyszczka. Trzese sie nad tym maluszkiem i nawet duzo mniej spie przez to. :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca